Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 7 2022

Θετικά νέα από το Ταμείο Ανάκαμψης - «Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία» και στο… κρασί - Τα δύο σενάρια της ΤτΕ

Θετικά νέα από το Ταμείο Ανάκαμψης - «Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία» και στο… κρασί - Τα δύο σενάρια της ΤτΕ

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Μέσα στη γενικότερα μάλλον... καταθλιπτική ειδησεογραφία της περιόδου, έγκυρες πηγές της στήλης σημειώνουν ότι τουλάχιστον σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε θετικές ειδήσεις.

Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που έχει πιάσει όλα τα ορόσημα (milestones κατά τους Αγγλοσάξονες) για την τρέχουσα χρονική περίοδο και αναμένεται να υπερβεί τη στοχοθεσία για το 2022, ενώ οι τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν ήδη πάρει στα χέρια τους ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, με το ενδιαφέρον πολλών άλλων επιχειρήσεων να αυξάνεται.

Υπάρχει σοβαρός λόγος γι' αυτό. Πριν ξεκινήσει η άνοδος του πληθωρισμού (και των επιτοκίων), κάποιοι ίσως και να σνόμπαραν τα χαμηλότοκα δάνεια που προσφέρονται μέσω του Ταμείου. Τώρα όμως, η διασφάλιση μακροχρόνιου δανεισμού για 10-12 χρόνια, με πολύ χαμηλό και «κλειδωμένο» επιτόκιο, είναι μεγάλο πλεονέκτημα.

Κι επειδή τα περισσότερα business plans είναι «φρέσκα» ή τελούν υπό κατάρτιση, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν υπόψη τους τις αυξήσεις που έχουν καταγραφεί σε καύσιμα, πρώτες ύλες κ.λπ.

Αντίθετα, στην περίπτωση ορισμένων μεγάλων δημόσιων έργων που έχουν μπει στο Ταμείο, υπάρχει πρόβλημα, λόγω της εκτόξευσης των δομικών υλικών, που εκτροχιάζουν τους προϋπολογισμούς, το οποίο πρόβλημα, όμως, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο.

 

CHATEAU ΠΑΡΟΣ: Ελλάς - Γαλλία συμμαχία. Στην Πάρο δύο Γάλλοι υπήκοοι, αποφάσισαν να κάνουν πράξη αυτή τη γνωστή ρήση. Ο Nicolaς Alain Joseph και η Marie Edith, με 350.000 ευρώ δημιούργησαν τον Φεβρουάριο του 2020 την εταιρεία Mariniko, με αντικείμενο την καλλιέργεια σταφυλιών και την οινοποίηση.

Η επένδυση αυτής της νεοσύστατης μικρής οικονομικής οντότητας εντάχθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η επένδυση αφορά στη δημιουργία και λειτουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου στον Δήμο Πάρου.

Είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ.

 

LOGISTICS: Εκτός από τις νέες ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλη πέραση έχουν στον Αναπτυξιακό Νόμο και τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών Logistics. Στις 19 Μαρτίου ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε την υπαγωγή δύο τέτοιων επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό.

Το πρώτο είναι της υπό σύσταση εταιρείας INTEGRATED LOGISTICS. Η επένδυση αφορά στην ίδρυση νέας μονάδας παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), στον Δήμο Παιανίας και είναι επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 1,17 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο επενδυτικό σχέδιο στα logistics θα υλοποιηθεί από την ECO TRANS στον Δήμο Ασπροπύργου και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους 2.208.083 ευρώ.

 

ΤΤΕ: Με δύο σενάρια για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας (ΑΕΠ) και για την πορεία του πληθωρισμού θα απασχολείται η Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ, ενώ θα υπάρχουν συστάσεις προς τις τράπεζες να συγκλίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στον μέσο όρο του ευρωπαϊκού δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος κινείται στα επίπεδα του 2,1%.

Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις οικονομίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γιάννης Στουρνάρας θα αναφερθεί σήμερα στα εξής δύο σενάρια για το ΑΕΠ: στο βασικό σενάριο, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται στο 3,8%, ψαλιδισμένος κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την πρόβλεψη προ πολέμου, ενώ στο δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη προβλέπεται κοντά στο 3%.

Για τον πληθωρισμό, στο βασικό σενάριο θα προβλέπεται μεσοσταθμικά στο 5,1% και στο δυσμενές (μεσοσταθμικά) στο 6%.

Αξίζει να σας ενημερώσουμε ότι η τακτική γενική συνέλευση της TτΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι και οι μέτοχοί της μπορούν να συμμετέχουν διαδικτυακά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v