Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2022

Τα νησιά απέκτησαν… χρηματιστήριο! - Το ΕΣΠΑ και τα μπάνια των Βρυξελλών - Πάει για παράταση η Αττική Οδός

Τα νησιά απέκτησαν… χρηματιστήριο! - Το ΕΣΠΑ και τα μπάνια των Βρυξελλών - Πάει για παράταση η Αττική Οδός

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Παρελθόν από την Πειραιώς αποτελεί ο Αλέξανδρος Πατούνης, επικεφαλής του Private Banking της τράπεζας.

Η αποχώρησή του συμπίπτει με τις αλλαγές στο Asset Management που προωθεί η Πειραιώς, με πρώτη κίνηση την αγορά της Iolcus.

 

MONDELEZ-CHIPITA: Η εξαγορά της Chipita από τη Mondelez φέρνει ανακατατάξεις εντός των δύο οργανισμών, με οικειοθελείς και μη αποχωρήσεις από τις δυο επιχειρήσεις.

Σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών, μέχρι το τέλος Ιουνίου αποχωρεί η Κατερίνα Βλάχου και αναβαθμίζεται ένα ιστορικό στέλεχος της Chipita, λέει φίλος της στήλης που γνωρίζει τα τεκταινόμενα στο... «νέο» μαγαζί.

 

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Ήσυχο Πάσχα αναμένεται να περάσει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πολλά και διαφορετικά σήματα που λαμβάνει η στήλη, εξετάζει το ενδεχόμενο μικρής παράτασης όσον αφορά την πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών ως γνωστόν έχει οριστεί για τις 20 Απριλίου (Μεγάλη Τετάρτη), δηλαδή λίγες μέρες μετά το Καθολικό και λίγο πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Διάστημα με πολλές αργίες τόσο για το εγχώριο όσο και για το διεθνές σύστημα. Υπό αυτό το πρίσμα, πιθανή είναι η επέκταση της προθεσμίας για μετά την Πρωτομαγιά, ίσως την πρώτη Παρασκευή του Μαΐου.

Δεδομένου ότι οι διεκδικητές του διαγωνισμού θεωρείται με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας ότι θα είναι μικτά σχήματα μεταξύ ελληνικών κατασκευαστικών και μεγάλων ξένων παικτών, η μικρή παράταση μοιάζει δικαιολογημένη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θέλει να περάσει στη δεύτερη φάση, που αφορά στην κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, πριν το τέλος του 2022.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Εις τας Ευρώπας έχει φτάσει ένα από τα μείζονα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει φέτος, όπως και πέρυσι, ο τουριστικός κλάδος: αυτό της έλλειψης προσωπικού.

Αυτό εξηγεί η παρουσία στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΤΕ του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ενημερώθηκε για όλα τα θέματα και δη για την έλλειψη εργαζομένων.

Από την πλευρά τους, ΣΕΤΕ και Marketing Greece ετοιμάζουν καμπάνια για την απασχόληση στον κλάδο, ενώ παράλληλα ωριμάζουν, όπως φαίνεται, οι σκέψεις για κάλυψη κάποιων θέσεων από Ουκρανούς πρόσφυγες.

Καθώς όμως η σεζόν ξεκινά ήδη σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, έχει αρχίσει η… πλειοδοσία για την εξασφάλιση εργαζομένων. Η στήλη ακούει ότι ιδιοκτήτης ξενοδοχείου έδωσε 400 ευρώ παραπάνω σε εργαζόμενη σε κάποιο άλλο κατάλυμα, προκειμένου να προλάβει να στελεχώσει τη μονάδα του ενόψει των πρώτων αφίξεων τουριστών.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η ατάκα παράγοντα της αγοράς: «Το εργασιακό στα νησιά έχει γίνει χρηματιστήριο»…

 

ΕΣΠΑ: Καλό φθινόπωρο και βλέπουμε για την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Κακό το νέο αλλά για να είμαστε δίκαιοι, η κωλυσιεργία δεν οφείλεται στην ελληνική κρατική μηχανή. Γραφειοκρατία και απ’ ό,τι φαίνεται «σκληρή» υπάρχει και στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα έστειλε τον φάκελο για το νέο ΕΣΠΑ στα κεντρικά της ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι. Προς τα τέλη του φθινοπώρου, η Επιτροπή απέστειλε τις παρατηρήσεις της και τώρα η χώρα περιμένει να υποβάλει επίσημα τα προγράμματα στην κεντρική πλατφόρμα της ΕΕ.

Η διαδικασία, όμως, υπολογίζεται -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να μας πάει προς τα μέσα του καλοκαιριού. Και αυτό δεν είναι καλό. Βλέπετε «μπάνια του λαού» υπάρχουν και στις Βρυξέλλες. Ετσι, όπως λέει κυβερνητικός αξιωματούχος στη στήλη, θα είναι «θαύμα» αν μπει το νερό στο αυλάκι πριν το φθινόπωρο.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι οι πρώτες προσκλήσεις θα βγουν αρχές του 2023. Μαθαίνουμε ότι θα είναι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επιχειρηματικότητα.

Προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ έκαστη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v