Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 7 2022

Η ΓΣΕΕ βγάζει στη… σέντρα τη Lidl για αισχροκέρδεια - Πώς είδαν οι αναλυτές το σχέδιο Πειραιώς - Το ρεκόρ της Intrum

Η ΓΣΕΕ βγάζει στη… σέντρα τη Lidl για αισχροκέρδεια - Πώς είδαν οι αναλυτές το σχέδιο Πειραιώς - Το ρεκόρ της Intrum

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Σε προσαρμογές ως προς τη δόμηση δύο επενδυτικών projects που έχουν ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις προχωρά η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή (ΔΕΣΕ), με τα αυξημένα κόστη σε πρώτες ύλες να «φρενάρουν» απ’ ό,τι φαίνεται δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Η πρώτη επένδυση αφορά την ανάπτυξη μαρίνας στη θέση «Βλυχό» της Λευκάδας, με τον Δήμο και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείου του νησιού, τους φορείς του έργου, να καταθέτουν αίτημα τροποποίησης του σχεδίου, με μείωση του προϋπολογισμού σε 47 εκατ. ευρώ από 70 εκατ. ευρώ και περιορισμό του μεγέθους της συνολικής δόμησης σε 15.000 τ.μ.

Το δεύτερο project, αρχικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, αφορά μία πολυσυζητημένη επένδυση στην Ιο, πίσω από την οποία βρίσκεται ο επιχειρηματίας Αγγελος Μιχαλόπουλος. Προβλέπει τη δημιουργία δύο σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών κατοικιών. Εν προκειμένω, η τροποποίηση έγκειται στη μείωση της συνολικής έκτασης της επένδυσης και της δομούμενης επιφανείας.

Και οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης συνεχίζονται…

 

INTRUM: Ρεκόρ εισπράξεων εμφάνισε, κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, η Intrum Hellas.
Τα έσοδα από ανακτήσεις υπερέβησαν αισθητά το budget, που είχε συνταχθεί στα τέλη της περσινής χρονιάς. Υπέρβαση σημειώθηκε ακόμη και τον Μάρτιο, όταν ήταν σε πλήρη εξέλιξη η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και είχαν επιβληθεί κυρώσεις, εκτινάσσοντας τις τιμές εμπορευμάτων, ενδεικτικό της δυναμικής με την οποία ξεκίνησε η χρονιά.

Η προσοχή, πλέον, είναι εστιασμένη στα προβλήματα, που ενδέχεται να προκαλέσει στην ομαλή εξυπηρέτηση ρυθμισμένων δανείων, η έξαρση του πληθωρισμού.

Υ. Γ. Η ημερομηνία κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών για την πώληση χαρτοφυλακίου με δάνεια 75 ξενοδοχείων μετατέθηκε για τις 26 Απριλίου, κατόπιν αιτήματος επενδυτών αλλά και του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Τουλάχιστον ενδιαφέρουσα βρήκαν αναλυτές και επενδυτές την παρουσίαση του νέου business plan της Πειραιώς για την τετραετία 2022-25. Η διοίκηση της τράπεζας εξήγησε το σκεπτικό μείωσης των προβλεπόμενων καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ 1,22 δισ. το 2025 έναντι 1,33 δισ. το 2024), αναπτύσσοντας μια νέα στρατηγική, περισσότερο προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η ρωσική εισβολή.

Έτσι, η τράπεζα επιδιώκει χαμηλότερη πιστωτική επέκταση (περίπου 7,2 δισ. ευρώ ως το 2025 έναντι 9,5 δισ. ως το 2024 που προέβλεπε το περσινό πλάνο), με τις νέες χορηγήσεις να εστιάζονται σε επιλεγμένους κλάδους (Ενέργεια, Τουρισμός, Μεταποίηση).

Τα χαμηλότερα έσοδα από τόκους αντισταθμίζονται από την προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων από προμήθειες, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και τη μείωση των προβλέψεων, ώστε να επιτευχθεί RoTE 10% το 2024.

«Κλειδί» για την υλοποίηση του πλάνου και ιδιαίτερα για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, η μεταφορά λιγότερο κερδοφόρων εργασιών, που αποτελούν και τη μάζα των τραπεζικών εργασιών, στη νέα ψηφιακή τράπεζα, που στήνει η Πειραιώς.

 

LIDL: Κατά μέτωπο επίθεση στη γερμανική αλυσίδα από τη ΓΣΕΕ, με χθεσινή της ανακοίνωση για την πραγματοποίηση 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας σήμερα και αύριο.

Δεν είναι μόνο ο τόνος της ανακοίνωσης, ότι δηλαδή στέλνεται μήνυμα στον «κορυφαίο εργοδότη» της χώρας (σ.σ. αναφορά για βραβεύσεις της εταιρείας) όσο ότι βγάζει και είδηση!

Οι συνδικαλιστές κατηγορούν την Lidl ότι «κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε υπερκέρδη, πουλώντας πολλές φορές τα προϊόντα της με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους, κατά παράβαση του νόμου, όπως άλλωστε έγινε γνωστό τοις πάσι, με αφορμή έλεγχο που διενήργησαν οι ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ)».

Η στήλη αντιλαμβάνεται ότι η ΓΣΕΕ είπε αυτό που δεν τόλμησε ο Αδωνις Γεωργιάδης: Ποια δηλαδή είναι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 650.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v