Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2022

Στα ΕΛΠΕ «δεν υπάρχει πωλητής» - Διπλός χρησμός από Intrum - Τα καλά και κακά μαντάτα Ταμβακάκη

Στα ΕΛΠΕ «δεν υπάρχει πωλητής» - Διπλός χρησμός από Intrum - Τα καλά και κακά μαντάτα Ταμβακάκη

ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ: Με χειμαρρώδη λόγο αλλά και επί της ουσίας τοποθετήθηκε ο Jeffrey Sachs, γνωστός ανά την υφήλιο Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο Columbia University στο φόρουμ των Δελφών.

Σε κοινό πάνελ με τον CEO της Eurobank Φωκίωνα Καραβία κάλεσε τους διπλωμάτες να βρουν τη χρυσή τομή και να τερματίσουν τον εφιάλτη, αλλιώς «οι δαίμονες που έχουν ήδη απελευθερωθεί θα προκαλέσουν πραγματική κόλαση σε πολλαπλά επίπεδα».

Ο εκκεντρικός καθηγητής δεν μάσησε τα λόγια του για τη γενέτειρά του και απευθυνόμενος κυρίως προς την Ευρώπη, η οποία υποφέρει από τη σύρραξη, δήλωσε: «Σταματήστε τον πόλεμο τώρα. Μην ακούτε τους Αμερικανούς. Θα θορυβηθούν μόνο αν ο πόλεμος φθάσει εκεί»…

Επέμεινε πως ο πόλεμος αυτός, πέραν της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλεί στους πολίτες της Ουκρανίας, είναι καταστροφικός για την Ευρώπη. Κλείνοντας την τοποθέτησή του έστειλε και ένα ακόμα μήνυμα: ζήτησε από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών να δώσουν εμβόλια στις υποανάπτυκτες χώρες

 

INTRUM Ι: Ανέλπιστο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και operators για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 75 ξενοδοχειακών μονάδων ύψους, 291,4 εκατ. που πουλά η Intrum.

Σύμφωνα με τον Giuseppe Giano, πρόεδρο της Euroxx, ενώ αρχικά το project προσέλκυσε 15-20 επενδυτές, αυτή τη στιγμή οι ενδιαφερόμενοι έχουν φθάσει τους 45.

Σημαντικό κομμάτι είναι financial investors, αλλά υπάρχουν και πολλοί hotel operators. Και να φανταστεί κανείς ότι το πακέτο δεν αφορά assets αλλά δάνεια.

 

INTRUM IΙ: Τα πηγαδάκια που γίνονται στο περιθώριο ενός event, πόσω μάλλον όταν αυτό είναι το Φόρουμ των Δελφών, έχουν ενδιαφέρον και βγάζουν ειδήσεις.

Η στήλη άκουσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intrum Hellas Γιώργο Γεωργακοπουλο να λέει ότι η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που διοικεί, έχει κάνει ανάλυση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Είπε, λοιπόν, ότι σύμφωνα με την ανάλυση που έχει στα χέρια του, η αγοραστική δύναμη θα πέσει μεταξύ 5-7%, λόγω της έκρηξης στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Ωστόσο, τα μοντέλα δείχνουν πως δεν αναμένεται να επηρεαστούν οι πληρωμές των δανείων.

 

EOS CAPITAL: Ο Απόστολος Ταμβακάκης ήταν από τους πρωταγωνιστές της χθεσινής δεύτερης ημέρας του οικονομικού φόρουμ των Δελφών. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από συνέδρους που ήθελαν να ακούσουν τι θα πει ο επικεφαλής του EOS Capital για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις του fund.

Στα καλά νέα, ο κ. Ταμβακάκης περιλαμβάνει το ότι η φετινή χρόνια θα είναι «βαριά» επενδυτικά. Ας πάμε και στα δυσάρεστα: Ο επικεφαλής της EOS Capital υιοθέτησε το κακό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος για το πού θα κινηθεί εφέτος ο πληθωρισμός.

Βλέπε 7%...

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της Eva Ados, Partner, COO & Chief Investment Strategist της ERShares. Η κυρία Ados δεν μάσησε τα λόγια της και εστίασε σε κακώς κείμενα, στρεβλώσεις αλλά και στο χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από χώρες όπως π.χ. οι ΗΠΑ, όπου είναι και η έδρα της.

Με λίγα λόγια, η κυρία Ados είπε πως η ελληνική οικονομία πρέπει να διαφοροποιηθεί. Αν θέλει να είναι λιγότερο ευάλωτη «στην επόμενη ύφεση, που θα έρθει, και στην επόμενη πανδημία, που θα έρθει».

 

ΕΛΠE: Όλο και ακούγονται στην αγορά πληροφορίες ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση υψηλών ποσοστών, στην εισηγμένη. Ανάμεσά τους ακούγεται και το όνομα του ομίλου Μελισσανίδη, κάτι διόλου τυχαίο, αφού ο συγκεκριμένος όμιλος όχι μόνο έχει σοβαρές δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο (μεταξύ άλλων, μέσω και της γνωστής στους καταναλωτές Aegean Oil), αλλά διαθέτει πλέον και πολύ υψηλή ρευστότητα, μετά την επικερδέστατη έξοδο από τον ΟΠΑΠ.

Δύο στοιχεία που τον καθιστούν ιδανικό ως… «ύποπτο» για ενδιαφέρον. Προς το παρόν πάντως τα σενάρια φαίνεται να κολλάνε σε ένα (σημαντικό) σημείο: Από την πλευρά έγκυρων κύκλων, στα ΕΛΠΕ, ο σχολιασμός των σεναρίων εκφράζεται με μια λακωνική αλλά σαφή φράση. «Δεν υπάρχει πωλητής».

Το σημειώνουμε, ως οφείλουμε, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε και την αγγλοσαξονική ρήση που λέει ότι «τα πάντα είναι προς πώληση στην κατάλληλη τιμή».

Ή στην κατάλληλη στιγμή…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ: Το θέμα του μοντέλου λειτουργίας των τραπεζών άνοιξε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

«Είναι νομίζω πλέον η στιγμή να συζητήσουμε σοβαρά για την πλατφόρμα εξυπηρέτησης των πελατών μας. Η πλατφόρμα αυτή θα πρέπει να αλλάξει -να ελαφρύνει σημαντικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίσουμε την απόλυτη και ισότιμη πρόσβαση όλων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», επεσήμανε ο κ. Ψάλτης.

Σύμφωνα με τον CEO της Alpha, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το εάν το μοντέλο εργασίας αλλά και το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του τραπεζικού καταστήματος, που έρχεται από το χθες, μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του αύριο, σημειώνοντας πως πλέον τόσο οι πελάτες όσο και το προσωπικό των τραπεζών μπορεί να είναι remote.

Η Alpha το έχει ήδη πράξει καθώς οι πελάτες της μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω βιντεοκλήσης, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής, από όποιον διαθέσιμο χειριστή ανά την Ελλάδα.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Σε διαδικασία αξιολόγησης οκτώ επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, τα οποία επιδιώκουν να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια από τους πόρους του εθνικού σχεδίου Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκεται η Πειραιώς.

Αυτό ανακοίνωσε, χθες, στο πλαίσιο του forum των Δελφών ο Θοδωρής Τζούρος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking της τράπεζας.

Τα δύο επενδυτικά σχέδια αφορούν στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, δύο για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε νησιά του Αιγαίου και ένα για μονάδα μεταποίησης στη Θράκη, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v