Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 9 2022

Πολιτικά έκπτωτος ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης

Πολιτικά έκπτωτος ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης

Σε μια μεγάλης σημασίας συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων , καταψήφισε την κίνηση του Δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη να προκηρύξει μεγάλο διαγωνισμό για την ανανέωση του οδοφωτισμού στο Δήμο, με LED, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Το γεγονός αυτό, επισημοποίησε μια κατάσταση γνωστή σε όσους παρακολουθούν τα του Δήμου. Έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη εκλεγμένων εκπροσώπων που έως πρότινος τον στήριζαν, ο Γιάννης Καλαφατέλης εκφράζει μια μειοψηφία και δεν είναι πλέον σε θέση να ηγηθεί του Δήμου.

Όχι μόνο δεν διαθέτει πλέον ίχνος πολιτικής νομιμοποίησης, αφού αθροιστικά οι δύο παρατάξεις που τον στηρίζουν έχουν απέναντι τουλάχιστον 23 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, ως τώρα, σε σύνολο 41, αλλά δεν είναι και σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της -πλειοψηφικής- αντιπολίτευσης. Η τελευταία, σε μεγάλα αλλά και μικρότερα θέματα έχει σχηματίσει ενιαίο μέτωπο που περιλαμβάνει από την μείζονα αντιπολίτευση έως την «Λαϊκή Συσπείρωση» και τους ανεξάρτητους!

Πρόκειται ασφαλώς για κατόρθωμα της δημαρχικής θητείας Καλαφατέλη. Κατάφερε να συσπειρώσει εναντίον του στο Δήμο, σχεδόν όλο το πολιτικό και δημοτικό φάσμα, ανεξαρτήτως φιλοδοξιών και ιδεολογικών ή προγραμματικών διαφοροποιήσεων! Κάτι που ως γνωστόν, είναι εξαιρετικά σπάνιο στις πολιτικές διαδικασίες της χώρας μας, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Με αυτές τις συνθήκες, στο κεντρικό πολιτικό σύστημα θα οδεύαμε σε πρόωρες εκλογές.

Εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στους Δήμους. Ο εντός εισαγωγικών πλέον «Δήμαρχος», θα πορευτεί κουτσά στραβά, ως τις εκλογές, χωρίς να έχει πραγματική δυνατότητα διοίκησης, αν δεν έρθει σε συμφωνία με την αντιπολίτευση, κάτι που μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, φαντάζει σχεδόν αδύνατο.

Είναι πράγματι περίεργο ότι ο κ. Καλαφατέλης, γνωρίζοντας από πριν ότι δεν έχει πια πλειοψηφία και πολιτική νομιμοποίηση, επέλεξε την ολοκληρωτική ρήξη με τις άλλες παρατάξεις, προκειμένου να προωθήσει το έργο των πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τα LED! Αντί να επιδιώξει συναινέσεις, άρχισε τα «κόλπα».

Ξέροντας ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν συμφωνεί με το διαγωνισμό που εκείνος ήθελε να προκηρύξει, πραγματοποίησε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, μία μέρα πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συζητούσε και θα ψήφιζε επί του θέματος. Και προκήρυξε το διαγωνισμό ετσιθελικά!

Ποιο ήταν το κλειδί αυτής της κίνησης: Στην Οικονομική Επιτροπή ο Δήμαρχος έχει την πλειοψηφία, δια… νόμου και μπορούσε να περάσει την απόφαση. Πρόκειται για τον περίφημο «νόμο Θεωδωρικάκου, ο οποίος όμως πρόσφατα κρίθηκε αντισυνταγματικός από το αρμόδιο τμήμα του Σ.τ.Ε και πλέον αναμένεται η σχετική απόφαση της Ολομέλειας

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής βέβαια, έχει ανατραπεί πολιτικά ήδη από την περασμένη Παρασκευή, αφού η καθαρή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε ότι θέλει διαφορετική και πιο συμφέρουσα λύση για τους κατοίκους, με αυτοχρηματοδότηση και χωρίς να βγάζει το περισσότερο κέρδος (ανταποδοτικό τέλος) ο εργολάβος αντί για το Δήμο.

Σύντομα, λένε οι πληροφορίες, θα προχωρήσουν και διάφορες νομικές κινήσεις, εφόσον ο κ. Καλαφατέλης, (που… αποχώρησε από την επίμαχη συνεδρίαση!) επιμείνει να δώσει το έργο με τους δικούς του όρους.

Η κορυφή του παγόβουνου και οι επερχόμενες νέες διαρροές υποστηρικτών

Το συγκεκριμένο έργο όμως, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Η αντιπολίτευση του Δήμου, που αποτελεί πλέον και την καθαρή πλειοψηφία εγκαλεί τον κ. Καλαφατέλη, όχι μόνο για αυταρχισμό και διαχρονικές μεθοδεύσεις, αλλά και για ατελείωτες απευθείας αναθέσεις, πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε εργολάβους της προτίμησης του.

Που πάνε «φούστα μπλούζα», όπως λένε, με τις απαράδεκτες επιδόσεις του σε θέματα πολιτικής προστασίας, από πυρκαγιές μέχρι χιονιάδες, αλλά και με την κάκιστη εικόνα του Δήμου γενικότερα, από την καθαριότητα και τη συντήρηση εγκαταστάσεων, ως το άθλιο οδόστρωμα στους δρόμους αρμοδιότητας του, παρότι «πλούσιος Δήμος» των Βορείων Προαστίων.

Παράγοντες που γνωρίζουν τις διεργασίες που γίνονται στην περιοχή, εκτιμούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο στο υπόλοιπο της θητείας Καλαφατέλη, χωρίς να εννοούν απλώς το πρόβλημα της «ελλειμματικής και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση διοίκησης».

Προβλέπουν απερίφραστα ότι οι «διαρροές» στελεχών θα συνεχιστούν, κάτω από το ανελέητο σφυροκόπημα της… πραγματικότητας, καθώς η δημαρχία Καλαφατέλη τείνει να αποδειχθεί «τοξική» για όσους συνδέουν μαζί της το πολιτικό τους μέλλον.

Ήδη σχολιάζουν, η συνεχιζόμενη συμπαράταξη του συνδυασμού «Η πόλη μας το σπίτι μας» με τη διοίκηση Καλαφατέλη, αρχίζει να μοιάζει με πολιτική αυτοκτονίας στις επόμενες εκλογές. Κι αυτό ίσως να καίει πλέον τον επικεφαλής Χρήστο Τσεβά, που δεν ακολούθησε άμεσα την Παρασκευή την αποχώρηση του Δημάρχου απο το ΔΣ, σε αντίθεση με τους δύο άλλους συμβούλους του, Παναγή Λουκάτο και Χρήστο Πέππα που έφυγαν μαζί με τον... Καλαφατέλη, αγνοώντας τη στάση της ηγεσίας τους!

Το ίδιο ισχύει, λένε οι πληροφορίες, για προβεβλημένα στελέχη της ίδιας της παράταξης Καλαφατέλη, της «Δύναμης Ευθύνης», που προς το παρόν παρατηρούν με δέος όσα συμβαίνουν, διαφωνούν ..ιδιωτικώς, αλλά συστηματικά αποφεύγουν να εμπλακούν σε δημόσιες τοποθετήσεις, η τοποθετούνται με… μισόλογα. Ψηφίζουν όμως, κι αυτό καταγράφεται.

Τώρα όμως που αρχίζει να πλησιάζει και η ώρα των εκλογών, θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους. Θα «πέσουν με το κάστρο» Καλαφατέλη; Η θα διαχωρίσουν τη θέση τους πριν να είναι αργά και για τους ίδιους;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v