Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2022

Tips για το Q1 της Πειραιώς - Κινήσεις της Intrakat στις ΑΠΕ - Τι παίζει με τη νέα επένδυση της Cenergy - Ποιος πήρε μεροκάματο... $700.000

Tips για το Q1 της Πειραιώς - Κινήσεις της Intrakat στις ΑΠΕ - Τι παίζει με τη νέα επένδυση της Cenergy - Ποιος πήρε μεροκάματο... $700.000

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Καθαρά κέρδη από πωλήσεις ομολόγων ύψους 286 εκατ. ευρώ έγραψε τους δύο πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς η Πειραιώς, σύμφωνα με όσα αναφέρει στα μεταγενέστερα γεγονότα των οικονομικών καταστάσεων 2021.

Είχε όμως και ζημιές 97 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση των assets (κυρίως ομόλογα) του χαρτοφυλακίου Διαθεσίμων προς Πώληση, οι οποίες επιβάρυναν απευθείας την καθαρή θέση.

Επιπρόσθετα, στις 15 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η πώληση του κλάδου των υπηρεσιών αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών στη Euronet, κατόπιν λήψης όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων. Το τίμημα ανήλθε σε 300 εκατ. ευρώ και μετά την αφαίρεση διάφορων εξόδων διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 280 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, οι αναλυτές αναμένουν σήμερα προ προβλέψεων κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ (705 εκατ. ευρώ το consensus).

 

INKAT: Intra-S.Energy ονομάζεται ο βραχίονας που δημιουργεί η Ιntrakat για τις επενδύσεις της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε να εισφερθούν στην Intra-S.Energy οι κατά 100% θυγατρικές της Ιntrakat Greek Windpower, Alpener, Clamwind και Καστρί Ευβοίας. Πρόκειται για εταιρείες που κατασκευάζουν ή έχουν προς κατασκευή τα πρώτα αιολικά πάρκα, ισχύος 98 MW.

Οι εισφερόμενες εταιρείες αποτιμήθηκαν από την PKF Ευρωελεγκτική με τις εξής μέσες τιμές: 16,85 εκατ. ευρώ η Greek Windpower, 6 εκατ. ευρώ η Alpener, 2,05 εκατ. ευρώ η Clamwind και 783 χιλ. ευρώ η Καστρί Ευβοίας. Σύνολο 25,6 εκατ. ευρώ.

 

MODERNA: Ούτε 24 ώρες δεν συμπλήρωσε στη νέα του θέση, αυτή του CFO της αμερικανικής φαρμακευτικής, ο Jorge Gomez. Εφυγε άρον άρον καθώς ο προηγούμενος εργοδότης του, η Dentsply Sirona, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τις οικονομικές καταστάσεις.

Ετσι, επιστρέφει στη θέση του ο προηγούμενος CFO της Moderna που δεν πρόλαβε να χαρεί τη συνταξιοδότησή του. Θα κρατήσει το πόστο μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης.

Οσο για τον Gomez, ίσως δεν πρέπει να τον λυπάται κανείς. Θα εισπράξει, διαβάζουμε, τους μισθούς ενός έτους, συνολικά 700.000 δολάρια.

Τουλάχιστον δεν θα είναι επιλέξιμος για τυχόν μπόνους…

 

CENERGY: Η Cenergy είναι πρόθυμη να υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να παράγει στη Μαγνησία εξοπλισμό για πλωτές ανεμογεννήτριες που αναμένεται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα (και όχι μόνο), πλην όμως υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Η πρώτη αφορά την ένταξη του project σε καθεστώς «εμβληματικής επένδυσης», προκειμένου να προκύψει η απαραίτητη και ελκυστική χρηματοδότηση. Και η δεύτερη, να ψηφιστεί το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα καθορίζει περιοχές στις οποίες θα μπορούν να αναπτυχθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Άρα λοιπόν, η υλοποίηση του project ούτε θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαια ούτε -πόσο μάλλον- είναι δυνατόν να προβλεφθεί το πότε αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια σειρά παραγόντων που λειτουργούν θετικά υπέρ του project. Πρώτον, ο Όμιλος Viohalco διαθέτει στην περιοχή πολύ μεγάλη έκταση (γύρω στα χίλια στρέμματα) που σήμερα παραμένει αναξιοποίητη. Δεύτερον, τα Σωληνουργεία Κορίνθου διαθέτουν πολύ σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία για τέτοιου είδους παραγωγή.

Και τρίτον, η επιλογή των θαλάσσιων αιολικών πάρκων θεωρείται μονόδρομος για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και για μια δραστική μείωση του σχετικού κόστους σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v