Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 22 2022

Τα εταιρικά ομόλογα και το δίλημμα του «90» - Ελληνικό λάδι στα Hilton - Τα πυρηνικά και η Ακαδημία Αθηνών

Τα εταιρικά ομόλογα και το δίλημμα του «90» - Ελληνικό λάδι στα Hilton - Τα πυρηνικά και η Ακαδημία Αθηνών

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Κοντά ή ακόμη και χαμηλότερα από το «90» (σ.σ. κάτω από την ονομαστική τιμή που είναι 100) έχουν υποχωρήσει πολλά εισηγμένα εταιρικά ομόλογα επταετούς διάρκειας στο ΧΑ (π.χ. Noval, ElvalHalcor) ενώ λίγο πιο πάνω διαπραγματεύονται τίτλοι των Motor Oil και Premia Properties που λήγουν κάπως νωρίτερα. Χαμηλότερα από το «100» διαπραγματεύονται επίσης ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.

Προφανώς, κανένα πρόβλημα πιστοληπτικής ικανότητας δεν υπάρχει σε κάποια από τις προαναφερθείσες εταιρείες, οι οποίες αντίθετα χαρακτηρίζονται από ισχυρή ρευστότητα. Το ζήτημα εστιάζεται στο τρέχον ύψος των επιτοκίων. Εδώ τα σενάρια είναι πολλά και συχνά αντικρουόμενα.

Πάντως, αγοράζοντας κάποιος ένα επταετές εταιρικό ομόλογο στο «90», θα καρπωθεί για τα επόμενα χρόνια μια μικτή (συντελεστής φορολόγησης 15%) επιτοκιακή απόδοση γύρω στο 2,8% (ανάλογα με το ύψος του κουπονιού) και στη λήξη του ομολόγου ένα επιπρόσθετο αφορολόγητο κέρδος 10%.

Κάποιοι βέβαια μπορεί να σκεφτούν ότι οι τιμές των ομολόγων αυτών είναι πιθανό -κάτω από προϋποθέσεις- να βρεθούν μελλοντικά σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα ή επίσης πως οι τρέχουσες αποδόσεις τους (yields) υπολείπονται του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι (ανταγωνιστικές) καταθέσεις στις τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν μηδενικά επιτόκια και τίποτα δεν προμηνύει ότι αυτά θα ανεβούν κατά πολύ είτε φέτος είτε το 2023…

 

ΠΥΡΗΝΙΚΑ: Για δεύτερη φορά η Ακαδημία Αθηνών αποπειράται να βάλει στον δημόσιο διάλογο την ενέργεια από πυρηνικά. Προσπάθησε και το 2008, διοργάνωσε ημερίδα με διεθνείς καλεσμένους, αλλά τζίφος. Η τότε κυβέρνηση δεν έδειξε καμία προθυμία και το θέμα ξεχάστηκε.

Τώρα η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας επανέρχεται με ένα νέο επιστημονικό κείμενο, με το οποίο δεν προτείνει να συμπεριληφθούν τα πυρηνικά στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αλλά να γίνει δημόσια συζήτηση για τα πλην και τα συν, ώστε να αποφασίσει για το θέμα αυτό η κοινωνία με νηφαλιότητα.

Μόνο που το ζήτημα αυτό ανακινείται σε μία περίοδο καθόλου ευνοϊκή. Δεν είναι ότι παραμένει ακόμη ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Αλλά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι Επιτροπές Περιβάλλοντος και Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου καταψήφισαν την πρόταση της Κομισιόν να χαρακτηριστούν προσωρινά τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο ως πράσινη ενέργεια.

Πολύ φοβάται η στήλη ότι κι αυτή τη φορά η προσπάθεια της Ακαδημίας, ακόμη κι αν έχει δίκιο ως προς την προσέγγισή της, θα πέσει στο κενό. Όταν όλοι υπερθεματίζουν υπέρ των ΑΠΕ, πώς να δώσουν προσοχή στην πυρηνική ενέργεια;

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Η Manoli Canoli δεν είναι ευρέως γνωστή, μπορεί να μην έχετε ακούσει καν το όνομά της. Όμως η συγκεκριμένη εταιρεία που ετοιμάζεται για την ίδρυση μονάδας έκθλιψης ελαιόκαρπου και τυποποίησης ελαιόλαδου μέσω της υλοποίησης επένδυσης άνω των 7 εκατ. ευρώ έχει καταφέρει να μπει με τα προϊόντα της στα μεγαλύτερα σαλόνια.

Μεταξύ αυτών το Hilton και η Whole Foods.

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΙΙ: Και μιας και είμαστε στον κλάδο, η στήλη πληροφορήθηκε ότι νέα επένδυση ετοιμάζει και η AGROPOLY ΠΥΛΟΥ. Η κρητική εταιρεία σκοπεύει να ιδρύσει πρότυπη μονάδα ελαιοτριβείου και τυποποιητήριο, δυναμικότητας 3.000 κιλών/ώρα στην Πλατανιά.

Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 9 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v