Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 23 2022

Πάνορμος: Οι ξαπλώστρες που έφτασαν... Βουλή - Το ράλι στο ρεύμα, η Mytilineos και το consolidation - Tips για Reds

Πάνορμος: Οι ξαπλώστρες που έφτασαν... Βουλή - Το ράλι στο ρεύμα, η Mytilineos και το consolidation - Tips για Reds

ΠΑΝΟΡΜΟΣ: Στην περίφημη αυτή παραλία της Μυκόνου, που είναι χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους «Natura 2000», κυρίαρχο χαρακτηριστικό το καλοκαίρι είναι οι εκατοντάδες… ξαπλώστρες και ομπρέλες, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις σε επισκέπτες της περιοχής καθώς, όπως φαίνεται και από τη σχετική φωτό, γίνεται κυριολεκτικά… χαμός, προς τέρψη του επιχειρηματία που τις έχει εγκαταστήσει, εισπράττοντας παχυλό αντίτιμο σε «τιμές Μυκόνου» για την καθεμία.

Για πολλούς, σε τέτοιες παραλίες μεγάλου φυσικού κάλλους, ξαπλώστρες και ομπρέλες έπρεπε να είναι από ανύπαρκτες έως ελάχιστες. Ο νόμος πάντως λέει ότι σε περιοχές Natura 2000, όπως ο Πάνορμος, δεν θα πρέπει υπό προϋποθέσεις να ξεπερνούν το 30% της συνολικής έκτασης της παραλίας.

Ισχύει αυτό στην περίπτωση του Πάνορμου;

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στη στήλη, στη συγκεκριμένη παραλία, οι ξαπλώστρες αριθμούν πάνω από… 1.200, όπως φέρεται άλλωστε να διαφημίζει και το οικείο κατάστημα.

Το δεύτερο ερώτημα βέβαια είναι τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές, μια και το συγκεκριμένο θέμα έφτασε παλαιότερα μέχρι και τη Βουλή, μέσω ερώτησης βουλευτών με τίτλο «Επείγουσα ανάγκη για άμεσες ενέργειες των ελεγκτικών και λοιπών υπηρεσιών της πολιτείας σχετικά με παράνομες επεμβάσεις στην παραλία Πάνορμος νήσου Μυκόνου».

Την «περί διαγραμμάτων» απάντηση της υπουργού… Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Το συμπέρασμα πάντως ήταν ότι ήδη από το 2016 είχε διαπιστωθεί ότι οι εργασίες της συγκεκριμένης επιχείρησης είχαν γίνει χωρίς άδεια, ότι τα κτίσματα ήταν σε μικρότερη απόσταση από την παραλία από αυτή που προβλέπει ο νόμος και ότι το 2017 ο ενδιαφερόμενος ξεκίνησε τη διαδικασία να αιτηθεί άδεια και ως τον Φεβρουάριο του 2020 η υπόθεση (σ.σ. αθάνατο ελληνικό δημόσιο) βρισκόταν σε… εκκρεμότητα!

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ο δήμαρχος Μυκόνου έχει κατηγορηθεί εδώ και μήνες για παράβαση καθήκοντος, διότι δεν έχει κάνει ενέργειες να αποκατασταθεί η τάξη στην παραλία, ωστόσο ο ίδιος φέρεται να δηλώνει αναρμόδιος πετώντας το μπαλάκι σε άλλες υπηρεσίες.

Και το παραθαλάσσιο… δάσος από ξαπλώστρες και ομπρέλες παραμένει στη θέση του!

ΥΓ: Διάχυτη είναι η αίσθηση σε συχνούς επισκέπτες του νησιού ότι ο «οργασμός» τουριστικής κίνησης και μάλιστα σε αστρονομικές τιμές έχει δημιουργήσει σοβαρή απειλή για το μέλλον της Μυκόνου. Την υπερεκμετάλλευση, με διάφορους τρόπους, που, αν συνεχιστεί, λένε, με τέτοιους ρυθμούς και με ελλιπή επίβλεψη από το κράτος, μπορεί να καταστρέψει τη φυσιογνωμία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.
«Είναι πολλά τα λεφτά» μεν, αλλά έτσι όπως πάμε, υποστηρίζουν, θα σκοτώσουμε την «κότα με τα χρυσά αυγά».

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προκάλεσαν «σοκ» στους καταναλωτές, καθώς είναι αυξημένες έως και 60%. Είναι όμως ήδη… ξεπερασμένες από τα γεγονότα.

Στη σκιά της σημερινής χονδρεμπορικής τιμής (616 ευρώ η μεγαβατώρα) πάροχοι λένε στη στήλη ότι αν καλούνταν να δώσουν σήμερα τις τιμές για τον Σεπτέμβριο, αυτές θα ήταν 10% υψηλότερες!

Οι εξελίξεις στον κλάδο δίνουν το σήμα για consolidation… κάτι καλό και υγιές για τον κλάδο.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Και μιας και μιλάμε για consolidation, η πρώτη κίνηση ήρθε από τη Mytilineos, που εξαγόρασε την Watt & Volt. Οι δύο εταιρείες, μαζί πλέον, θα έχουν μερίδιο 10%, διατηρώντας την πρώτη θέση ανάμεσα στους ιδιώτες παρόχους και πολύ μακράν από τη δεύτερη εταιρεία, την Elpedison, που κατέχει 4%. Έτσι κι αλλιώς, η Protergia της Mytilineos ήταν πρώτη με 4,25%, ενώ η Watt & Volt, στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, βρισκόταν στην 6η κατά σειρά θέση με 2,46%.

Με την εξαγορά της Watt & Volt το χαρτοφυλάκιο πελατών της Mytilineos εκτινάσσεται στις 550.000 πελάτες, ενώ από κοινού προβλέπεται να κινηθούν επιθετικά και στον αναπτυσσόμενο τομέα της ηλεκτροκίνησης, με «μαγιά» 516 σημεία φόρτισης σε όλη την Ελλάδα.

Η Watt & Volt, μικρή μεν εταιρεία, έδειξε ότι κινείται στην αγορά νοικοκυρεμένα, χτίζοντας τη θέση της σταδιακά και σταθερά. Αυτό άλλωστε ήταν και το κριτήριο για την εξαγορά της από τη Mytilineos.

Θα έχει άραγε μιμητές η κίνηση αυτή; Η αγορά, πάντως, τις «σηκώνει».

 

REDS: Στα 156,1 εκατ. ευρώ αποτιμούσε την εύλογη αξία των ακινήτων της η εταιρεία στο τέλος του 2021, εκ των οποίων το «ουσιωδώς παραγωγικό» είναι το Smart Park. Ο αποτιμητής της εταιρείας ενόψει της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εκ μέρους των Ολλανδών, Eurocorp ΑΕΠΕΥ, συνυπολόγισε τόσο τα δάνεια που βαρύνουν τα ακίνητα (23 εκατ. ευρώ) όσο και την επιβάρυνση από την αύξηση επιτοκίων, καταλήγοντας σε αποτίμηση 127 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης της πολλαπλής άσκησης για την αποτίμηση της εταιρείας (deals για ομοειδείς εταιρείες αλλά και τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της σε σχέση με τις επίσης ομοειδείς), η αποτίμηση κατέληξε στα 111,9 εκατ. ευρώ ή 1,95 ανά μετοχή.

Η δημόσια προσφορά ωστόσο «βγήκε» με εντυπωσιακό premium στα 2,48 ευρώ ανά μετοχή…

 

REDS II: Η εταιρεία έχει μπροστά της μεγάλα projects όπως η Μαρίνα Αλίμου, το Cambas project και τις Γούρνες (μίνι Ελληνικό), ωστόσο προς το παρόν βρίσκεται στην «προθέρμανση». Το 2021 κατάφερε όμως να βελτιώσει τα έσοδα και κέρδη της (έσοδα από μισθώσεις επενδυτικών ακινήτων 7,449 εκατ. ευρώ από 6, 5 εκατ. ευρώ το 2020), ενώ σε προ φόρων επίπεδο εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας (1,338 εκατ. ευρώ έναντι 720 χιλ. ευρώ).

 

REDS III: Οk, η εταιρεία έχει συμμετοχές σε μάλλον μη παραγωγικά εμπορικά κέντρα, κάτι μικρο- εκμεταλλεύσεις σε αστικά ακίνητα κατοικιών, τα projects της Ρουμανίας (που δεν έχουν ενεργοποιηθεί), αλλά και ένα συμβουλευτικό project για κτίρια γραφείων, που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το έργο αφορά στη διαχείριση της αποκατάστασης, αναπαλαίωσης και εκμίσθωσης πέντε κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. Η REDS λειτουργεί ως πάροχος υπηρεσιών στην εταιρεία Διεθνής Αλκή Α.Ε. -μια εταιρεία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.- στην οποία ανατέθηκε το έργο έπειτα από διαγωνισμό.

Στόχος είναι χώροι γραφείων υψηλών προδιαγραφών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v