Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 24 2022

Προσοχή, θα βρέξει... έργα - Ο τουρισμός, το πρόβλημα και η ιδιωτική πρωτοβουλία - Ενέργεια: Νέος κουμπαράς, ίδια θύματα

Προσοχή, θα βρέξει... έργα - Ο τουρισμός, το πρόβλημα και η ιδιωτική πρωτοβουλία - Ενέργεια: Νέος κουμπαράς, ίδια θύματα

 ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα φτιάξει ένα νέο «κουμπαρά» για να προστατεύσει, είπε χθες ο Κώστας Σκρέκας, τους Έλληνες από επώδυνες ενεργειακές κρίσεις, αλλά τα έσοδά του θα προέρχονται από τις… τσέπες τους!

Ο νέος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, όπως ονομάστηκε, θα έχει την ευγενική… εισφορά των αυξημένων ΥΚΩ που θα πληρώνουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Αυτοί που θα την «πληρώσουν» περισσότερο είναι όσοι θα έχουν κατανάλωση έως 1.600 κιλοβατώρες στο 4μηνο. Σε αυτή την κατηγορία η χρέωση για τα ΥΚΩ θα ανέβει από τον Σεπτέμβριο, οπότε ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργεί ο νέος μηχανισμός, στο 1,7 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης, η οποία θα εκκαθαρίζεται ανά 4μηνο. Σήμερα οι καταναλωτές πληρώνουν 0,69 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα.

Υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες στις οποίες επιβάλλεται η ίδια χρέωση, αλλά είναι μειωμένη σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Ειδικότερα, για 4μηνιαία κατανάλωση 1.601-2.000 κιλοβατώρες, οι καταναλωτές θα πληρώνουν 1,7 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα έναντι 5 λεπτά του ευρώ ως τώρα. Η μείωση εδώ έγινε, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, για να καλυφθούν οι αυξημένες θερμάνσεις με ηλεκτρικό.

Για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, για τις οποίες πληρώνουν σήμερα οι καταναλωτές 8,5 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα, η χρέωση θα πέσει στο 1,7 λεπτά του ευρώ.

Το ισοζύγιο προορίζεται για τον νέο «κουμπαρά».

Μάλλον στην κυβέρνηση είδαν ότι δεν αρκούν τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (προέρχονται από τις δημοπρατήσεις δικαιωμάτων ρύπων, το «πλεόνασμα» των τιμών που αποζημιώνονται οι ΑΠΕ και τη διαφορά από το πλαφόν της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού), ο δημοσιονομικός χώρος περιορίζεται, οπότε βρήκαν τη λύση: Ηρθε η ώρα να βάλουν πλάτη οι καταναλωτές για να στηρίξουν την κυβέρνηση στην επιδοματική πολιτική της…

 

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Στον «αέρα» αναμένεται να βγουν από την ΚτΠ μέχρι τέλος του χρόνου περίπου 60 ψηφιακά έργα προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, μετατρέποντας τη χώρα μας σε… digital.

Ο μηχανισμός δούλεψε στο… ρελαντί το καλοκαίρι αλλά μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει «μπαράζ» δημοπρατήσεων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά προκειμένου η χώρα μας να προλάβει τα στενά χρονοδιαγράμματα και να μη χαθούν σημαντικά κονδύλια.

Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται διαγωνισμός-πλαίσιο 35 εκατ. ευρώ για συμβούλους που θα τρέξουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προετοιμάζονται και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση δημόσιων έργων Πληροφορικής, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται από την ωρίμανση μέχρι την ανάθεσή τους.

Στον αέρα αναμένεται να βγουν άμεσα έργα για την υγεία, τη δικαιοσύνη, το Hybrid Government Cloud και την Κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη-BI.

Θέσεις… μάχης έχουν πάρει ήδη και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, αλλά και οι εταιρείες πληροφορικής ετοιμάζοντας συνεργασίες προκειμένου να διεκδικήσουν το σημαντικό «πακέτο» των έργων που έρχονται.

Ας ελπίσουμε να επαληθευτεί ο στόχος του να μη χαθεί ούτε ευρώ…

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα οποία καλείται να αντεπεξέλθει ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να βρουν η μία μετά την άλλη ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Το πρόβλημα; Η έλλειψη προσωπικού και η αδυναμία κάλυψης των κενών θέσεων απασχόλησης ακόμη και στο peak της σεζόν καθώς και η απουσία κατάρτισης.

Με στόχο, λοιπόν, να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή έλλειψη στελεχών και ανθρώπινου δυναμικού, η HotelBrain προχώρησε στην ανάληψη μιας ιδιαίτερης πρωτοβουλίας. H εταιρεία, που έχει συνασπίσει τις δυνάμεις της με τον όμιλο IOGR (επικεφαλής του οποίου είναι ο Κρητικός επιχειρηματίας Γιάννης Γρύλος), με όχημα τη HotelBrain Academy, φιλοδοξεί να δώσει τα απαραίτητα εφόδια σε όσους θέλουν να εργαστούν στον χώρο των ξενοδοχείων και του τουρισμού, προσφέροντας την κατάλληλη κατάρτιση καθώς και ευκαιρίες εργασίας.

Για να δούμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v