Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2022

Ενέργεια: Το πανευρωπαϊκό της Ελλάδας και ο νέος φόβος *Τράπεζα έβαλε στο μάτι τη Metlife ΑΕΔΑΚ *Από μερίσματα… πάμε καλά

Ενέργεια: Το πανευρωπαϊκό της Ελλάδας και ο νέος φόβος *Τράπεζα έβαλε στο μάτι τη Metlife ΑΕΔΑΚ *Από μερίσματα… πάμε καλά

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η «απειλή» για δράση από την Κομισιόν και οι πληροφορίες για την καλή πορεία στην προσπάθεια να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη βοήθησαν να αποκλιμακωθεί σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ηπειρο.

Ετσι, ο μήνας βγαίνει με τη μεγαβατώρα να κοστίζει σήμερα λίγο πάνω από 600 ευρώ σε Γερμανία και Ιταλία και 651 ευρώ στη Γαλλία, μειωμένη κατά 10%-15% έναντι της χθεσινής.

Καθώς όμως στις άλλες χώρες οι τιμές υποχωρούν, στην Ελλάδα, που δεν ακολούθησε τις προηγούμενες ημέρες το τρελό ράλι πάνω από τα 700 ευρώ, το κόστος αυξήθηκε: 697 ευρώ η μέση τιμή για σήμερα, η ακριβότερη σε όλη την Ευρώπη!

Ετσι ο μήνας κλείνει για τη χώρα μας με μέσο κόστος στα 434 ευρώ!

Το ζήτημα βέβαια είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Η ροή αερίου από τον Nord Stream σταματά για ένα τριήμερο (και βλέπουμε…), ενώ μένει να φανεί αν τα λόγια των Ευρωπαίων αναφορικά με δραστικές αλλαγές στο μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας γίνουν πράξη και πότε.

Γιατί αν αρχίσουν τα πολύμηνα παζάρια… καήκαμε!

 

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Με βάση μόνο τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις τους, οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ μοίρασαν ή θα μοιράσουν φέτος στους μετόχους τους πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ (2,06 δισ.), όταν το αντίστοιχο ποσό σε ολόκληρο το 2021 είχε κυμανθεί γύρω στο 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έχουμε ακόμη τέσσερις μήνες μέχρι να λήξει η χρονιά και πιθανότατα θα δούμε και άλλες χρηματικές διανομές προς τους μετόχους έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Μιλάμε με βεβαιότητα για τις περιπτώσεις του Μουσικού Οίκου Νάκα και των Ελληνικών Πετρελαίων (από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών), το ενδεχόμενο προμερισμάτων (π.χ. από Motor Oil), την πιθανή διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων από την ΕΥΔΑΠ και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει.

Με δεδομένο ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών υπολείπεται των 55 δισ. ευρώ, τότε θα μιλάμε για μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ που αναμένεται να προσεγγίσει ή και να υπερβεί το 4%.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι φέτος προχώρησαν σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους μειοψηφίας 16 εισηγμένες που δεν είχαν πράξει αναλόγως πέρυσι: Alpha Αστικά Ακίνητα, Attica Group, Fourlis, Ideal, Interwood-Ξυλεμπορία (π), Intracom, Mevaco, Phoenix, Real Consulting (πέρυσι εισχήχθη στο ΧΑ), Unibios, Βογιατζόγλου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Εκτέρ, Ελινόιλ, Ιατρικό Αθηνών και Κτήμα Λαζαρίδη.

 

METLIFE: Ακούμε ότι συστημικός τραπεζικός όμιλος που δίνει τα τελευταία χρόνια μεγάλη έμφαση στη δραστηριότητα του asset management έχει επιδείξει ενδιαφέρον προκειμένου να αποκτήσει και τη MetLife ΑΕΔΑΚ.

Αν τελικά οι μέτοχοι της γνωστής ΑΕΔΑΚ αποφασίσουν να εκποιήσουν την εταιρεία, τότε θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v