Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2022

Ουρανοκατέβατα κέρδη: Γιατί «χάθηκαν» στη ΔΕΘ - Τι φέρνει η ρωσική ήττα στο Χάρκοβο - Ο θεσμικός Κυριάκος και ο «άγνωστος Χ»

Ουρανοκατέβατα κέρδη: Γιατί «χάθηκαν» στη ΔΕΘ - Τι φέρνει η ρωσική ήττα στο Χάρκοβο - Ο θεσμικός Κυριάκος και ο «άγνωστος Χ»

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: «Μπλόκο» από τον e-ΕΦΚΑ έφαγε η ισραηλινών συμφερόντων ξενοδοχειακή αλυσίδα Fattal, που αιτήθηκε αλλαγή επωνυμίας του ξενοδοχείου «Esperia Palace».

Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι έγιναν ευρέως γνωστοί στην Ελλάδα από την επικράτησή τους στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου, ήθελαν να αλλάξουν την επωνυμία του σε ΝΥΧ Hotel Athens, κάτι που απέρριψε, και μάλιστα ομόφωνα, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Τo «Esperia Palace» ή το NYX Athens, όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της Fattal, είναι δυναμικότητας 217 δωματίων και αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2022 στη συμβολή των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω.

 

ΣΚΡΟΥΤΖ: Η εισχώρηση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην καταναλωτική συμπεριφορά έχει μόνιμο και όχι παροδικό χαρακτήρα, όπως στην πανδημία, υποστηρίζει η ομάδα του Skroutz, που προβλέπει φέτος νέα, αξιόλογη, αύξηση εσόδων του marketplace, μετά την ανάπτυξη κατά 48% το 2021.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η εταιρεία απέκτησε το 100% των εταιρειών Myjobnow Υπηρεσίες Διανομής Ι.Κ.Ε. και MJN Staffing Services Ι.Κ.Ε., που δραστηριοποιούνταν με τον εμπορικό τίτλο SendX.

Η δραστηριότητά τους επικεντρώνεται στις υπηρεσίες courier και ειδικότερα στο κομμάτι του last mile.

Εξού και η μετονομασία σε Skroutz Last Mile.

 

ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΑ ΚΕΡΔΗ: Τελικά ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε στη ΔΕΘ το ποσό επί του οποίου θα επιβληθεί φόρος 90% και περιορίστηκε σε μια γενικόλογη αναφορά.

Όπως μαθαίνει η στήλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, στις 5 Σεπτεμβρίου, ρώτησε τους υπουργούς του τι γίνεται με αυτό το θέμα και τους ζήτησε να το «τρέξουν» για να έχει έναν αριθμό που θα αναγγείλει στη ΔΕΘ. Είναι γνωστή, άλλωστε, η πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα και ο πρωθυπουργός ήθελε «να βγει από πάνω».

Κι αρχίζει το… ματς. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιεύεται σε χρόνο dt στο ΦΕΚ και υποχρεώνεται η ΡΑΕ να ζητήσει μέσα σε ένα 24ωρο από τις εταιρείες ενέργειας πιστοποίηση από τους ορκωτούς ελεγκτές τους για τα ποσά των εκπτώσεων που εκπίπτουν από την έκτακτη εισφορά. Για να «κλειδώσει» το τελικό νούμερο.

Έλα μου, όμως, που δεν γίνονται θαύματα. Οι εταιρείες ετοιμάζουν άρον άρον έγγραφα με τα ποσά που είχαν υπολογίσει και τα στέλνουν στη ΡΑΕ χωρίς υπογραφή ορκωτών. Ενημερώνουν παράλληλα ότι οι ελεγκτές χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να ολοκληρώσουν τον έλεγχό τους. Αλλιώς δεν βάζουν υπογραφή.

Και κάπως έτσι έμεινε στον αέρα η διασταύρωση των στοιχείων ΡΑΕ και εταιρειών. Γιατί ο Ρυθμιστής δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να δώσει ένα ποσό που μπορεί μετά να ανατραπεί.

Βέβαια, είδηση βγαίνει. Αν οι ορκωτοί πάρουν εντολή να ξεκινήσουν τον έλεγχο των εκπτώσεων άμεσα, τότε θα παραδώσουν πόρισμα υπογεγραμμένο 2-3 μήνες μετά. Δηλαδή προς τα τέλη του χρόνου. Άρα, με τους ελέγχους της ΡΑΕ και την έκδοση της σχετικής απόφασης του ΥΠΕΝ, πάμε για φορολόγηση στην καλύτερη των περιπτώσεων λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος ή στις αρχές του 2023.

Και ως τότε, έτσι όπως ανατρέπονται τα πράγματα καθημερινά και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει…

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η σαρωτική νίκη των Ουκρανών στη περιφέρεια του Χάρκοβου, που κατά πάσα πιθανότητα θα διδάσκεται στα μαθήματα στρατιωτικής ιστορίας, πέρα από την τεράστια ψυχολογική και επικοινωνιακή σημασία της, για τη συνέχιση ή και την αύξηση της στήριξης από τη Δύση, έχει και επιχειρησιακές συνέπειες.

Για πρώτη φορά η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει περάσει στον έως τώρα αμυνόμενο, με τους Ρώσους να έχουν τον (δικαιολογημένο) φόβο για νέες επιθέσεις των Ουκρανών στη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια, αλλά και στο Ντονμπάς.

Τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου ανέδειξαν όχι μόνο τον ανεπαρκή αριθμό Ρώσων στρατιωτών, σε σχέση με το μήκος του συνολικού μετώπου, αλλά και σημαντικές αποτυχίες στον τομέα των πληροφοριών. Τόσο αναφορικά με την εκτίμηση ισχύος του «νέου» στρατού που συγκροτεί η Ουκρανία χάρη στη βοήθεια της Δύσης, όσο και με τη συγκέντρωση σημαντικού τμήματος αυτών των δυνάμεων στην περιφέρεια του Χαρκόβου, την ώρα που ρωσικά στρατεύματα αποσύρονταν για να ενισχύσουν την περιφέρεια της Χερσώνας, όπου η επίθεση των Ουκρανών αποδείχτηκε ιδανικός αντιπερισπασμός.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ο πόλεμος θα λήξει σύντομα, ούτε ότι θα νικήσει η Ουκρανία. Σημαίνουν όμως ότι οι επιλογές για τον Πούτιν αρχίζουν να στενεύουν.

Είτε θα πρέπει να επιδιώξει μια διπλωματική λύση (κάτι που δεν φαίνεται να επιθυμεί ούτε εκείνος ούτε η Ουκρανία), είτε, προκειμένου να αποφύγει την ήττα, θα πρέπει να εντείνει περαιτέρω τις πολεμικές επιχειρήσεις, τόσο στο μέτωπο όσο και στα μετόπισθεν της Δυτικής Ουκρανίας, πιθανότατα προχωρώντας και σε μερική έστω επιστράτευση.

Κάτι που μέχρι τώρα έχει αποφύγει, μιας και ο πόλεμος στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», παρότι μέρος του σκληροπυρηνικού ρωσικού κατεστημένου τον κατηγορεί ότι δεν έχει εξαπολύσει την πλήρη ισχύ των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, απέναντι στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να υφίστανται ήττες και οι επιχειρήσεις να τραβούν σε μάκρος.

Με άλλα λόγια, λένε αρκετοί ειδικοί, οι πρόσφατες επιτυχίες των Ουκρανών είναι πιθανότερο να επιφέρουν σκλήρυνση της αντιπαράθεσης των αντιμαχόμενων πλευρών και των συμμάχων τους, σε όλα τα επίπεδα, παρά κάποια διπλωματική εκτόνωση.

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η στήλη είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι παρά το φούντωμα της σχετικής σεναριολογίας, τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου, ως πρώτης τάξεως «κωλοτούμπα», θα εξέθετε το «θεσμικό προφίλ» του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια περίοδο που έχει ήδη δεχτεί πλήγμα, από τη γνωστή υπόθεση των παρακολουθήσεων. Και άρα δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί «σιγουράκι».

Οπερ και εγένετο. Ο πρωθυπουργός προτίμησε τη θεσμική οδό (κερδίζοντας πόντους από τη στήλη), εκθέτοντας βέβαια όσους πολιτικούς και δημοσιογράφους έσπευσαν να χειροκροτήσουν ζωηρά τα σχετικά σενάρια και τώρα προφανώς θα ξεκινήσει την προσπάθεια να διεμβολίσει εκ νέου το «κέντρο», με όπλο τα επιχειρήματα περί κυβερνητικής σταθερότητας και το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

«Αγνωστος Χ», στην πορεία προς τις εκλογές, που ακούμε ότι το πιθανότερο είναι να γίνουν τον Μάιο και όχι τον Ιούλιο, τα όσα θα μεσολαβήσουν στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Υπάρχουν τόσα πολλά ανοιχτά μέτωπα, από τα οποία μπορεί να προκύψουν ανατροπές, οικονομικά, πολιτικά, γεωπολιτικά, παραπολιτικά, που δεν έχει νόημα να μπούμε σε λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v