Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 14 2022

Υποκλοπές: Το απόρρητο και το «καρκίνωμα» - Οι πρωτιές στο «Institutional Investors» - Νέο σφυρί για Δάβαρη

Υποκλοπές: Το απόρρητο και το «καρκίνωμα» - Οι πρωτιές στο «Institutional Investors» - Νέο σφυρί για Δάβαρη

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Ένας ακόμη κύκλος των πλειστηριασμών ανοίγει για τον πάλαι ποτέ κραταιό επιχειρηματία του κλάδου του αυτοκινήτου Παναγιώτη Δάβαρη.

Για σήμερα, λοιπόν, είναι προγραμματισμένος ο πλειστηριασμός της βίλας που διατηρούσε στη Μύκονο. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,640 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο περιλαμβάνει δύο κατοικίες σε ιδανικό σημείο του νησιού ως προς τη θέα.  Επισπεύδουσα είναι η εταιρεία διαχείρισης CEPAL.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο επιχειρηματίας ήταν εκείνος που έφερε στην Ελλάδα τα Hyundai και τα KIA. Σύμφωνα με το δελτίο του πλειστηριασμού: «Το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, πλέον τόκων και εξόδων εκτελέσεως».

 

INSTITUTIONAL INVESTORS: Δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας. Στη ζώνη EMEA, στην οποία εντάσσεται η Ελλάδα, μεταξύ των εταιρειών που ψηφίστηκαν ως καλύτερες στον κλάδο τους από τους 271 επαγγελματίες του χώρου των επενδύσεων (σ.σ. από 183 financial Services firms) ξεχώρισαν οι Lamda και Aegean.

Η Lamda πήρε την… πρωτιά και στις επτά υποκατηγορίες επιδόσεων στον κλάδο Κατασκευών/Real Estate, ενώ η Aegean σε έξι από τις επτά για τον κλάδο των Μεταφορών.

Ψηλά και η Μυτιληναίος, η οποία στον κλάδο «Metals and Mining» ψηφίστηκε ως καλύτερη στις κατηγορίες CEO, IR Professional, IR Program. Ξεχώρισαν, επίσης, ΟΠΑΠ και Πειραιώς.

Τον -άτυπο- τίτλο του καλύτερου broker για την ελληνική αγορά έλαβε η Ambrosia Capital, με την Eurobank Equities να ακολουθεί και την Παντελάκης στην τρίτη θέση.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα ακόμη μεγάλο τουριστικό project, αυτή τη φορά στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αργολίδα.

Η επένδυση έλαβε θετική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Ερμιονίδας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αφορά τη μετατροπή υφιστάμενου ξενοδοχείου σε Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανάπτυξη ενός 5άστερου ξενοδοχείου, δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, και τη δημιουργία ενός spa δυναμικότητας 100 ατόμων σε έκταση περίπου 68 στρεμμάτων.

Προσεχώς περισσότερα…

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Ο χρόνος περνά αλλά το θέμα συνεχίζει να συντηρείται στην επικαιρότητα όχι μόνο με «ομοβροντίες» από την πλευρά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και με δημοσιεύματα στο εξωτερικό, όπως το προχθεσινό θέμα στη γερμανική Die Welt, με τίτλο «Αυταρχική αλλαγή της κυβέρνησης πίσω από τη γυαλιστερή βιτρίνα της Αθήνας».

Δύσκολο να πεις αν η υπόθεση των υποκλοπών έχει βλάψει περισσότερο την εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Ευκολότερο είναι να διαπιστώσει κάποιος ότι η προσπάθειά τους να καλυφθούν πίσω από τη μονότονη επίκληση του απορρήτου δεν «περπατάει» ούτε μέσα ούτε έξω, για έναν απλούστατο λόγο.

Αν υπάρχει απόρρητο έναντι των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και μιας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που συγκροτήθηκε ειδικώς για το θέμα των παρακολουθήσεων, τότε η ΕΥΠ εξαιρείται πλήρως από τον αποτελεσματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο και λογοδοτεί μόνον στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Επειδή όμως το πολίτευμα είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία, κάτι τέτοιο μοιάζει εξωφρενικό, κάνοντας και την εξεταστική επιτροπή να θυμίζει παρωδία.

Το γεγονός δε ότι πληθώρα συνταγματολόγων αλλά και πολιτικών προσώπων της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μόλις χθες και η βουλευτής και πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, τάσσονται ανοικτά υπέρ της άρσης του απορρήτου, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση.

Κάποια στελέχη του μηχανισμού της ΝΔ πιστεύουν ότι η μπόρα θα περάσει και η υπόθεση θα ξεχαστεί, προβάλλοντας μάλιστα το επιχείρημα ότι οι πολίτες «ψηφίζουν για την τσέπη τους». Άλλοι όμως εκτιμούν ότι σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, που και η τσέπη δύσκολο να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη, το θέμα μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνωμα, ιδίως όταν είναι εμφανές ότι δεν έρχονται «όλα στο φως», λόγω απορρήτου.

Μέχρις στιγμής, μας φαίνεται μάλλον να ισχύει το δεύτερο.

 

ATTICA BANK: Πριν από περίπου 15 ημέρες έγινε σύσκεψη υπό τον ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα, για την Attica Bank και τον «γόρδιο δεσμό» των κεφαλαιακών της αναγκών.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε για να… ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ ΤΧΣ και σχήματος ΤΜΕΔΕ/Ellington να αποσταλεί στην ΤτΕ το capital plan, χωρίς συμφωνία μετόχων για τα ποσοστά αλλά με δεσμεύσεις για την υλοποίησή του.

Το draft του capital plan εστάλη, λένε κύκλοι της τράπεζας. Η συμφωνία μεταξύ μετόχων ακόμη αργεί…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v