Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 14 2022

Byte: Η Δημόσια Πρόταση και το plan b για ΧΑ - Η ψαριά της κας Γερουλάνου - Σφηνάκια για διυλιστήρια, ΕΠΣΙΛ, ΑΛΜΥ

Byte: Η Δημόσια Πρόταση και το plan b για ΧΑ - Η ψαριά της κας Γερουλάνου - Σφηνάκια για διυλιστήρια, ΕΠΣΙΛ, ΑΛΜΥ

IDEAL-BYTE: Το Euro2day.gr σάς είχε προϊδεάσει εδώ και πολύ καιρό για την επιτυχία που επρόκειτο να έχει η Δημόσια Πρόταση της Ideal για την Byte Computer και επίσης είχε τονίσει πως -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αργότερα ή γρηγορότερα- οι μετοχές της γνωστής εταιρείας πληροφορικής θα βγουν εκτός διαπραγμάτευσης.

Το πρώτο βήμα έγινε, καθώς ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό αποδοχής των μετόχων της Byte Computer ξεπέρασε ήδη το ελάχιστα απαιτούμενο όριο του 70% και άρα η δημόσια πρόταση έχει στεφθεί από επιτυχία.

Σε ό,τι αφορά τώρα το δεύτερο βήμα, αν έως τις 19 Σεπτεμβρίου έχει «μαζευτεί» άνω του 90% των μετοχών, τότε οι διαδικασίες για την έξοδο της Byte από το ταμπλό του ΧΑ θα ξεκινήσουν άμεσα. Αν όχι, τότε -σύμφωνα με κύκλους της αγοράς- εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει άλλη πρωτοβουλία από την πλευρά της Ideal, που θα οδηγήσει και αυτή στην έξοδο της Byte από το ταμπλό.

Υπάρχουν άλλωστε οι απαραίτητες πλειοψηφίες στη γενική συνέλευση των μετόχων.

 

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: «Ακριβά» κόστισε σε χρηματιστηριακό επίπεδο η πρόταση της Κομισιόν για «έκτακτη εισφορά» επί των φετινών κερδών που μάλιστα, όπως έγραψε το Euro2day.gr, είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε το τελευταίο διήμερο με πτώση 7,68%, χάνοντας κεφαλαιοποίηση 162 εκατ. ευρώ. Από κοντά και η Motor Oil με απώλειες 7,13%, που μεταφράζεται σε 142 εκατ. ευρώ.

Από τους δυο ομίλους φαίνεται προσώρας να τηρείται στάση αναμονής για την οριστικοποίηση των αποφάσεων από την πλευρά της Κομισιόν.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Προφανώς, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει κάποιος να διπλασιάσει τα εξαμηνιαία καθαρά κέρδη της Αλουμύλ (20 εκατ. ευρώ), προκειμένου να εκτιμήσει το αποτέλεσμα ολόκληρης της χρονιάς.
Για μια σειρά από λόγους, το πρώτο εξάμηνο ήταν ασυνήθιστα «δυνατό» και το δεύτερο αναμένεται σαφώς υποδεέστερο. Το πόσο θα φανεί.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση με P/E χαμηλότερο του τρία με βάση μόνο τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου!

Παρόμοια στοιχεία (μονοψήφια P/E με κέρδη εξαμήνου) θα δούμε πιθανότατα και σε άλλες εισηγμένες του μεταλλουργικού κλάδου (π.χ. ΣΙΔΜΑ, Βιοκαρπέτ, κ.ά.).

Αποτέλεσμα του φόβου που επικρατεί στο Χρηματιστήριο για την «επόμενη μέρα».

 

EPSILON NET: Η στήλη έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι οι εξαγορές που ανακοινώνονται από τους εισηγμένους oμίλους πληροφορικής γίνονται έναντι πολύ λογικών τιμημάτων, σε αντίθεση με την εποχή του 2000.

Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελούν οι τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λογισμικό του τουριστικού κλάδου και η πλειοψηφία τους αποκτήθηκε από την Epsilon Net.

Μιλάμε για αδάνειστες εταιρείες, των οποίων η εξαγορά έγινε με έντονα μονοψήφιους δείκτες P/E.

 

ΛΑΡΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ: Καλή ψαριά πέρυσι για τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, που πούλησαν 7.530.398 κιλά.
Η εταιρεία που ίδρυσε η οικογένεια Γερουλάνου τη δεκαετία του ’80 και της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών πέρασε την Άνοιξη στην Grupo Profand κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά τα οικονομικά της μεγέθη.

Οι πωλήσεις της μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 50,75%, τα μεικτά της κέρδη 39,68% και τα EBITDA 43,14%. Το μικτό περιθώριο κέρδους, όμως, μειώθηκε από το 23,38% στο 21,66% ενώ «αναγκάστηκε» να πουλήσει με έκπτωση 4,24% τα ψάρια της.

Παρ’ όλα αυτά οι τιμές που πουλά τα ψάρια της παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς, στα 6,54 ευρώ το κιλό το 2021. Ο λόγος απλός: είναι μεγάλου βάρους.

Τώρα αν διερωτάστε πώς πάνε τα πράγματα φέτος, τους πρώτους μήνες οι πωλήσεις ήταν αυξημένες, όμως αυξήσεις υπάρχουν και στις πρώτες ύλες…

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Ακριβά κόστισε στην Apple η χθεσινή βουτιά της Wall Street. Η εταιρεία έχασε σε μία μόνο συνεδρίαση κεφαλαιοποίηση 154 δισ. δολαρίων, επίδοση που την κατατάσσει στη «δεκάδα» με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες στην ιστορία και συγκεκριμένα στην έκτη θέση.

Αξιο λόγου ότι στη συγκεκριμένη λίστα η Apple εμφανίζεται πλέον έξι φορές. Δεν έχει όμως την πρωτιά. Αυτή ανήκει στη Meta (Facebook), η οποία στις 3 Φεβρουαρίου 2022 είχε γνωρίσει απώλειες κεφαλαιοποίησης 251 δισ. δολαρίων!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v