Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 28 2022

Φυσικό αέριο: Το σαμποτάζ και τα κίνητρα - Attica χωρίς... Ηρακλή με «σκόντο» στα νούμερα - Σφηνάκια για AVE, Interwood

Φυσικό αέριο: Το σαμποτάζ και τα κίνητρα - Attica χωρίς... Ηρακλή με «σκόντο» στα νούμερα - Σφηνάκια για AVE, Interwood

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Με χίλια φαίνεται πως «τρέχουν» τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ εντός των ημερών αναμένεται η υποβολή αίτησης από την Ελλάδα για τη δεύτερη δόση κεφαλαίων του Ταμείου, μετά την κάλυψη της λίστας των σχετικών προαπαιτούμενων.

Η δεύτερη δόση προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα λεφτά θα έρθουν έως το τέλος του έτους και η Ελλάδα θα είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ισπανία που θα έχει καταφέρει να πάρει δύο δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο 2022.

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις επί του θέματος από την κυβέρνηση. Έως το τέλος του έτους άλλωστε αναμένονται και τα 700 εκατ. ευρώ της εκκρεμούς «δόσης» από την περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας, εφόσον κριθεί τον Νοέμβριο ότι καλύφθηκαν και τα επίσης εκκρεμή προαπαιτούμενα.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία και για τα δύο, με την υποσημείωση ότι τα πολύ καλά νέα θα έρθουν από το σκέλος των δανείων.

Αναμένουμε.

 

ΑΕΡΙΟ: Οι ταυτόχρονες και πολλαπλές εκρήξεις στους αγωγούς αερίου Nord Stream 1 και 2 φαίνεται να βάζουν «ταφόπλακα» σε οποιαδήποτε αύξηση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Δικαιολογημένα οι εκτιμήσεις για την αιτία τους επικεντρώνονται στην εκδοχή του σαμποτάζ. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια αφορά τους πιθανούς δράστες.

Το γεγονός ότι μιλάμε για υποθαλάσσιους αγωγούς, σε σημεία 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, σηματοδοτεί σύμφωνα με τους ειδικούς ότι τυχόν επιχειρήσεις σαμποτάζ δεν μπορεί παρά να έγιναν από κάποιο κράτος, διότι απαιτούν σημαντική τεχνολογία και εμπειρία.

Τυχόν αποδείξεις, αν υπάρξουν, μάλλον δεν θα προκύψουν σύντομα.

Στο μεσοδιάστημα όμως, όπως στις ταινίες αστυνομικού μυστηρίου, οι αναλύσεις ξεκινούν από τα κίνητρα. Ποιος είχε συμφέρον να διακοπεί για τα καλά, έως και τελεσίδικα, η ροή προς τη Βόρεια Ευρώπη;

Κάποιοι απαντούν «οι Ρώσοι, γιατί χρησιμοποιούν την ενέργεια ως όπλο και τώρα το τερμάτισαν». Κάποιοι άλλοι, που θεωρούν ότι το ενεργειακό όπλο αποσκοπούσε κυρίως να πιέσει μέσα στον χειμώνα κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (ίσως πρώτους τους Γερμανούς), να χαλαρώσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, διασπώντας έτσι το ενιαίο Δυτικό μέτωπο, λένε πως «δύσκολα οι Ρώσοι θα έβγαζαν μόνοι τους τα μάτια τους». Διότι τώρα, αν όντως δεν επισκευάζονται οι βλάβες πριν περάσει ο χειμώνας, όπως έχει εκτιμηθεί, οι Ρώσοι δεν θα έχουν μέσο εκβιασμού, ακόμη κι αν η άλλη πλευρά εμφανιστεί πρόθυμη να υποχωρήσει. Δεν θα έχουν πλέον τρόπο να ανοίξουν ξανά την κάνουλα ούτε μέσω του Νord Stream 1 ούτε και του Nord Stream 2, που ήταν έτοιμος μεν, αλλά χωρίς να λειτουργεί, με απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης.

Αν έχουν δίκιο οι πρώτοι, τα πράγματα είναι δυσάρεστα, αλλά σχετικά απλά. Αν όχι, τότε μάλλον υπάρχει θέμα. Διότι θα σημαίνει ότι κάποιος «παίκτης» αποφάσισε να αποτρέψει βιαίως ενδεχόμενο δίλημμα των Γερμανών και όποιων άλλων, που μπορεί να ζοριστούν πολύ τον χειμώνα από την ενεργειακή κρίση.

 

AVE: Μπορεί οι ζημίες του πρώτου φετινού εξαμήνου του ομίλου να περιορίστηκαν από τα 3,11 στο 1,7 εκατ. ευρώ, αλλά για να γίνει αυτό χρειάστηκε η επίτευξη έκτακτου κέρδους 4,86 εκατ. ευρώ, καθώς ο βασικός μέτοχος ανέλαβε ισόποση υποχρέωση της εισηγμένης.

Με την κίνηση αυτή αλλά και με την ΑΜΚ των τριών εκατ. ευρώ του καλοκαιριού (την οποία κατέβαλε και πάλι ο βασικός μέτοχος), τα ίδια κεφάλαια του ομίλου φαίνεται να έχουν περάσει σε ελαφρά θετικό έδαφος, πλην όμως ο τραπεζικός δανεισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (54 εκατ. ευρώ με EBITDA εξαμήνου μόλις στα +576 χιλ. ευρώ).

Παρ' όλα αυτά, η μετοχή έχει ανεβεί φέτος από το 0,463 στο 0,598 ευρώ (+29%) και η αποτίμηση του ομίλου στο ταμπλό ξεπέρασε αισίως τα 90 εκατ. ευρώ.

 

OPTRONICS: Η εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ μπορεί να αύξησε στο πρώτο φετινό εξάμηνο τον κύκλο εργασιών της και να επέστρεψε σε θετικό τελικό αποτέλεσμα (+356 χιλ. ευρώ), ωστόσο για να γίνει αυτό συνέβαλε και ένα έκτακτο έσοδο ύψους 421 χιλ. ευρώ.

Η εμπορευσιμότητα του τίτλου στο ταμπλό είναι οριακή και η τρέχουσα αποτίμησή του πολλαπλάσια από την καθαρή θέση της εισηγμένης (1,63 εκατ. στις 30/6/2022).

 

INTERWOOD: Όσο και αν τα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου του 2022 αναμένονται για την Interwood-Ξυλεμπορία χαμηλότερα από αυτά του πρώτου μισού της χρονιάς, μιλάμε για μια ακόμη περίπτωση μετοχής που ο δείκτης P/E «βγάζει μάτια».

Κοντά στα 7 εκατ. η τρέχουσα αποτίμηση της εισηγμένης στο ταμπλό, στα 2,48 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου.

 

ATTICA: Προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου έχει η Attica Bank, προκειμένου να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις α' εξαμήνου.

Η συνεδρίαση αποτελεί άλλο ένα κρίσιμο ορόσημο καθώς μέχρι τη διενέργειά της απαιτείται είτε συμφωνία μετόχων, ώστε να κατατεθούν στον ορκωτό της KPMG επιστολές δέσμευσης, είτε συμφωνία επί του capital plan και business plan, που εκπόνησε η διοίκηση σε συνεργασία με την ΤτΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ΤΧΣ και σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington έχουν συγκλίνει σε σειρά σημείων.  Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να μην οδεύσει στον Ηρακλή καμία τιτλοποίηση, αλλά τα χαρτοφυλάκια να παραμείνουν στην τράπεζα, η οποία, αφού επιδιώξει τη βελτίωση των ανακτήσεων σε συνεργασία με τους servicers, να επιχειρήσει εν συνεχεία την πώλησή τους.

Αυτό σημαίνει ότι αν επέλθει συμφωνία, η Attica θα παραμείνει με αξιοσημείωτο απόθεμα NPEs και το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα προσγειωθεί σε χαμηλότερα νούμερα. Εξέλιξη στην οποία, επίσης, τα έχουν βρει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές. Ως χθες το απόγευμα απόσταση συνέχιζε να υπάρχει στη διάρθρωση των ποσοστών τους μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση.

Με δεδομένο, πάντως, ότι η διαχείριση της τιτλοποίησης Omega παραμένει, προσώρας, υπό τον όμιλο Ellington (μέτοχος της τράπεζας και κάτοχος «φέτας» mezzanine και junior notes ομολογιών της τιτλοποίησης), οι προοπτικές συμφωνίας βελτιώθηκαν. Βοηθά και η παρουσία της ηγεσίας του fund.

Παράλληλα με τις συζητήσεις των μετόχων, η διοίκηση της τράπεζας έχει καταρτίσει και καταθέσει στην ΤτΕ δικό της προσχέδιο capital plan και business plan, τα οποία θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη, σε περίπτωση που δεν τα βρουν οι μέτοχοι.

Και στο πλάνο της διοίκησης η Attica αποφεύγει να κάνει χρήση κρατικών εγγυήσεων (Ηρακλής) ή αν το επιδιώξει, τελικώς, θα είναι για μια μικρή τιτλοποίηση (Astir I).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v