Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 11 2022

Πώς η ΕΧΑΕ έμπλεξε με τον… ΕΟΠΥΥ - Γιατί είναι… κεφάτος ο Βερόπουλος - Ο Μασούτης παίζει σε διπλό ταμπλό

Πώς η ΕΧΑΕ έμπλεξε με τον… ΕΟΠΥΥ - Γιατί είναι… κεφάτος ο Βερόπουλος - Ο Μασούτης παίζει σε διπλό ταμπλό

UNIBIOS: Εξέπληξαν θετικά τα αποτελέσματα εννεαμήνου της εισηγμένης, που έχει καταγράψει μεγάλη βελτίωση στις οικονομικές επιδόσεις της τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Ειδικότερα, ο φετινός κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 5,99 εκατ. έναντι 4,73 εκατ. πέρυσι και 3,74 εκατ. το 2020, ενώ το EBIT από τις -498 χιλ. του 2020 πέρασε στις +249 χιλ. το 2021, για να κλείσει στις +482 χιλ. φέτος.

Ωστόσο, μεγαλύτερη ουσία από τα αποτελέσματα εννεαμήνου έχει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων που η εταιρεία καλείται να υλοποιήσει μέσα στο προσεχές εξάμηνο (από 1/10/2022 έως και 31/3/2023). Το υπόλοιπο αυτό διαμορφώνεται στα 7,6 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τον κύκλο εργασιών του πρώτου φετινού εννεαμήνου!

Ο κύκλος εργασιών όμως του προσεχούς εξαμήνου αναμένεται υψηλότερος των 7,6 εκατ. ευρώ, καθώς στο ποσό αυτό, όπως δηλώνει η εταιρεία, «δεν περιλαμβάνονται τα αναμενόμενα έσοδα από δραστηριότητες after sales, από λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού για λογαριασμό τρίτων, καθώς και τυχόν νέες παραγγελίες με παράδοση εντός αυτής της περιόδου».

 

ΕΧΑΕ-ΕΟΠΥΥ: Με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη (που διετέλεσε και ειδικός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη) ασχολήθηκε προχθές ο αποκαλούμενος και… «αψύς Κρητικός» του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, κατηγορώντας την με ανάρτησή του ότι παρανόμως είναι και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΧΑ σε αμειβόμενες θέσεις τριών θυγατρικών εταιρειών, αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Εισηγμένων Εταιρειών.

Όμως, όπως προκύπτει από τα ίδια τα έγγραφα που παραθέτει ο κ. Πολάκης, η κα Καρποδίνη δεν είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Εισηγμένων Εταιρειών, αλλά (ως μέλος του ΔΣ) της Επιτροπής Ελέγχου της ίδιας της ΕΧAΕ, που σημαίνει ότι δεν ελέγχει εταιρείες με τις οποίες ενδεχομένως συναλλάσσεται ως διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα επίσης με νομικούς κύκλους της ΕΧAΕ, η συμμετοχή της ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους στο ΔΣ της ΕΧAΕ δεν αποτελεί κώλυμα για τη θέση της στον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν προκύπτει κάποια σύμβαση εξαρτημένης εργασίας που να αναιρεί τα περί «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» που ορίζονται για τη θέση της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ.

Παρεμπιπτόντως, η κα Καρποδίνη δεν είναι «ουρανοκατέβατη» στον χώρο του Χρηματιστηρίου καθώς έχει διατελέσει προϊσταμένη του τμήματος Πωλήσεων το 2005-2006, προϊσταμένη του Τμήματος Εισαγωγής Εταιρειών στο διάστημα 2000-2005 και στέλεχος του Χρηματιστηρίου από το 1998.

Τώρα για το αν όντως ευνοήθηκε για να καταλάβει τη θέση της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ όπως επίσης την κατηγορεί ο κ. Πολάκης, θα σας γελάσουμε, καθότι δεν έχουμε ειδικότητα σε θέματα ΑΣΕΠ και διορισμού προσώπων σε τέτοιες διοικητικές θέσεις.

 

ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ: Επιπλέον έκπτωση στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες προσφέρει εδώ και λίγες ημέρες η κρητική αλυσίδα. Δηλαδή οι πελάτες της που ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες απολαμβάνουν επιπλέον έκπτωση 6% στην αξία των αγορών τους από 3% που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Η συγκεκριμένη, ουσιαστική, πρωτοβουλία, θα είναι σε ισχύ έως τις 30 Απριλίου του 2023.

 

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Από τον Νότο περνάμε στον Βορρά, λόγω έδρας της αλυσίδας και όχι γεωγραφικής κάλυψης της χώρας. Όπως μαθαίνει η στήλη, ο Γιάννης Μασούτης είναι αποφασισμένος μέχρι το τέλος του έτους να προσαρτήσει δύο μικρές αλυσίδες, για να «κλείσει» θέση σε περιοχές που δεν έχει παρουσία ή που η διείσδυση είναι μικρή.

Τώρα αν αυτό γίνει πράξη, μένει να φανεί, διότι κατά το παρελθόν ουκ ολίγες φορές έχει βρεθεί στην πηγή αλλά τελικά κάτι στράβωσε στο τέλος.

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΟΥΚΙΔΗ: Η επιχειρηματική οικογένεια μπορεί να μην έχει σούπερ μάρκετ, είναι όμως μέσα στον κλάδο. Αφενός, με την ομώνυμη φέτα -ξεκίνησε να τη φτιάχνει ο Ιωάννης Δουκίδης το 1956- που έχει παρουσία στα ράφια γνωστών αλυσίδων. Και αφετέρου, μέσω του καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΟΠΑ) Γ. Δουκίδη -είναι αδελφός του παραγωγού φέτας-, που είναι επιστημονικός σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ, που εκπροσωπεί, εν ολίγοις, τα σούπερ μάρκετ.

 

ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βγαίνοντας από τα ελληνικά σύνορα βρίσκουμε τον Νίκο Βερόπουλο. Μπορεί να αναγκάστηκε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας να αποχωρήσει από το εγχώριο επιχειρείν, ωστόσο οι δουλειές του εκτός Ελλάδας βαίνουν καλώς.

Η εταιρεία του «ΒΕΡΟ ΑΕ Συμμετοχών» που ιδρύθηκε το 2016 μετά από τη διάσπαση της «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ», πέτυχε πέρυσι πωλήσεις 121,882 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 11,507 εκατ. ευρώ. Εχει κάθε λόγο δηλαδή να είναι... κεφάτος.

Υ.Γ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία μέσω θυγατρικών. 

 

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Την ερχόμενη Δευτέρα ο Νίκος Λαβίδας, που ανέλαβε στα τέλη Αυγούστου τα ηνία της αλυσίδας, θα κάνει την επίσημη πρώτη -ελπίζουμε να μην είναι και η μοναδική- εμφάνισή του σε εκπροσώπους του Τύπου.

Τα θέματα αρκετά και καυτά όχι μόνο για την αλυσίδα αλλά και για το εγχώριο λιανεμπόριο και τις αντοχές των καταναλωτών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v