Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 19 2022

Aβραμόπουλος: Τον πήρε η μπάλα του Κατάρ *Κόντρα ΕΧΑΕ-χρηματιστών Νο 2! *Η Ελλάκτωρ και το μήνυμα Μπουλούτα

Aβραμόπουλος: Τον πήρε η μπάλα του Κατάρ *Κόντρα ΕΧΑΕ-χρηματιστών Νο 2! *Η Ελλάκτωρ και το μήνυμα Μπουλούτα

MEDICON HELLAS: Στη διανομή προμερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή (επιβεβαιώνοντας παλαιότερο δημοσίευμα του Euro2day.gr) θα προχωρήσει η Medicon Hellas, καθώς η ρευστότητά της είναι ισχυρή και οι φετινές της επιδόσεις θα διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τη δραστική υποχώρηση των διαγνωστικών τεστ για την πανδημία Covid-19.

H έκτακτη γενική συνέλευση της Παρασκευής ψήφισε τη διεύρυνση του σκοπού της εισηγμένης, χωρίς κάποια από τις νέες δυνατές δραστηριότητες να προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει στο ορατό μέλλον.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η καθημερινή εφημερίδα Rheinischer Spiegel, με έδρα την πόλη Viersen της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ανακοίνωσε ότι θα διαθέτει δωρεάν χώρο για την προβολή ελληνικών προϊόντων, που είναι διαθέσιμα στη γερμανική αγορά. Η προσφορά ισχύει για όλο το 2023.

Η πρωτοβουλία αφορά καταρχάς σε προϊόντα διατροφής, αλλά είναι ανοικτή και για την τουριστική προβολή της Ελλάδας, όπως επιβεβαίωσε η αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ.

Όσοι πιστοί προσέλθετε.

 

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Ικανοποιημένος από την πορεία του Vodafone TV, που πλέον έχει 160 χιλ. συνδρομητές, εμφανίστηκε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος Χάρης Μπρουμίδης, προαναγγέλλοντας δύο νέες συμφωνίες που αναμένονται σύντομα.

Όπως είπε, η εταιρεία είναι κοντά σε συμφωνία επέκτασης για δύο χρόνια της συνεργασίας με την HBO, ενώ συζητά με τη Warner Brothers για να περιληφθούν στο περιεχόμενο που παρέχει περισσότερες ταινίες. Επεσήμανε μάλιστα ότι οι συνδρομητές της Vodafone TV θα μπορούν να έχουν HBO, καθώς καθυστερεί η άφιξή του στην Ελλάδα ενώ παράλληλα μέσω της συμφωνίας με τη Warner Brothers θα έχουν πρόσβαση στις ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους με μόλις δύο εβδομάδες διαφορά από τις πρεμιέρες.

«Έχουμε 5.000 νέες συνδέσεις TV κάθε μήνα από τον Ιούνιο και μετά. Πάμε πολύ καλά για να φτάσουμε τις 200.000 συνδρομές», είπε ο κ. Μπρουμίδης, βάζοντας… φωτιά στον ανταγωνισμό.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Αν κάποιος θα μπορούσε να περιγράψει τις σχέσεις μεταξύ της νέας διοίκησης της ΕΧΑΕ και των μελών του ΣΜΕΧΑ, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις λέξεις δυσφορία και καχυποψία.

Η πρώτη κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών αφορούσε την απόφαση της ΕΧΑE να καταργήσει την πλατφόρμα Χ-Net, μέσω της οποίας πολλές μη τραπεζικές ΑΧΕ εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις εξωτερικού. Η πλευρά του κ. Κοντόπουλου υποστήριξε ότι η πλατφόρμα ήταν ξεπερασμένη, πως δεν μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ενώ παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι «έμπαινε μέσα» μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Αντίθετα, οι παράγοντες της εγχώριας αγοράς αντέτειναν ότι η πλατφόρμα εξυπηρετούσε τις ΑΧΕ και ότι εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να ισχύει το «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Στη συνέχεια ήρθε η επιθετική προσπάθεια του κ. Κοντόπουλου να προσελκύσει remote members («απομακρυσμένα μέλη») στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας πρόσθετο ανταγωνισμό σε όσα ελληνικά «σπίτια» δουλεύουν με ξένους θεσμικούς επενδυτές (κυρίως στις τραπεζικές ΑΧΕ, συν Euroxx, Παντελάκης και Beta).

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες, όχι μόνο λόγω πιθανών απωλειών εσόδων, αλλά και για λόγους αρχής. «Ψύχραιμοι» κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως τέτοιου είδους κινήσεις που επιχειρούνται από την ΕΧΑE πολύ λίγα πράγματα μπορούν να αποδώσουν, καθώς οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού είναι ήδη «απομακρυσμένα μέλη». Είναι ζήτημα λοιπόν αν προσελκυστούν λίγα μικρότερα «σπίτια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ένας ακόμη παράγοντας που προκάλεσε δυσφορία και καχυποψία είναι η πρωτοβουλία της ίδιας της ΕXΑΕ να ενισχύσει με προωθητικές κινήσεις το ένα δίκτυό της (τα remote members) σε βάρος ενός άλλου (των εγχώριων ΑΧΕ). Και όλα αυτά όταν οι ελληνικές εταιρείες έχουν περάσει μια σκληρή δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης και όταν παράλληλα καλούνται να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό των πλατφορμών.

Είναι προφανές ότι σε μια τόσο ρηχή χρηματιστηριακή αγορά όπως η ελληνική, δεν περισσεύει κανένας και μια εσωτερική κόντρα μεταξύ ΕXΑΕ και χρηματιστών κάθε άλλο παρά επιθυμητή είναι. Ιδίως όταν πιστεύουμε ότι πρέπει να εισαχθούν νέες μικρομεσαίες εταιρείες στο ΧΑ, για τις οποίες οι ελληνικές εταιρείες θα κληθούν να «βάλουν πλάτη».

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στα εγκαίνια του Top Parks Πειραιώς της Trade Estates παρευρέθηκε πλήθος CEOs τόσο του λιανεμπορίου όσο και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Θ. Μπουλούτας, ο οποίος συνδέεται με προσωπική φιλία με τον πρόεδρο της ΑΕΕΑΠ, αλλά και πρόεδρο του ομώνυμου ομίλου Βασίλη Φουρλή.

Εφόσον… εντοπίστηκε, ήταν αδύνατο να μην ερωτηθεί για τη φημολογούμενη είσοδο νέων επενδυτών στην Άκτωρ, κοινώς τη συμμαχία Δ. Κούτρα και κυπριακών κεφαλαίων. Απάντησε αόριστα και μάλλον αναμενόμενα, πως «είναι τόσες οι φήμες που συνδέονται με τον όμιλο, που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα».

Στην επόμενη ερώτηση που υπέβαλε η στήλη, τονίζοντας ότι «ο βασικός μέτοχος πουλάει συνήθως, όπως εξάλλου συνέβη και με τις ΑΠΕ», o κ. Μπουλούτας συμφώνησε, προσθέτοντας ωστόσο πως «αν πουλάει, η εταιρεία έχει λόγο».

ΥΓ. Για το τέλος του α’ τριμήνου του 2023 πάει η παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου του ομίλου.

 

TRASTOR: Στην έκδοση ΜΟΔ, χωρίς εξασφαλίσεις, ως 55 εκατ. ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και κάλυψή του εξ ολοκλήρου από την Πειραιώς θα προχωρήσει η ΑΕΕΑΠ. Λόγος μετατροπής 1,32 ομολογίες προς 1 μετοχή Trastor. Στόχος της παραπάνω διαδικασίας, η ταχεία χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου.

 

TRASTOR II: Μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, θα κατευθυνθεί για την αγορά τριών ακινήτων από την Πειραιώς έναντι 10,4 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα θα αγοράσει το ακίνητο επί της Πλατείας Κοραή (Κοραή 5), το οποίο είναι μισθωμένο από την Πειραιώς (σ.σ. λήγει σε 5 έτη) προς 16,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το ακίνητο θα αγοραστεί έναντι τιμήματος 7,54 εκατ. ευρώ ενώ η Δανός εκτίμησε την αγοραία αξία σε 8,6 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο κτήριο είναι αυτό που μισθώνει η Avis στο Χαλάνδρι και αγοράζεται με τίμημα 1,31 εκατ. ευρώ (εκτιμώμενη αγοραία 1,76 εκατ.). Τέλος, αγοράζει και τις εγκαταστάσεις συνεργείου Avis στην Παιανία έναντι 1,55 εκατ. ευρώ.

 

QATARGATE: Η μπάλα του σκανδάλου πήρε και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, λόγω της σχέσης του με τη μη κυβερνητική οργάνωση Fight Impunity.

Ο Δ. Αβραμόπουλος δεν θεωρείται ύποπτος χρηματισμού, σύμφωνα με δημοσιεύματα στις εφημερίδες La Stampa και El Mundo, ωστόσο η αποκάλυψη ότι δεν ήταν απλώς «επίτιμος», αλλά έλαβε και αγνώστου ποσού χρηματικές απολαβές -παρότι αυτές εγκρίθηκαν από την Κομισιόν- ενδέχεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να εκτροχιάσει τις φιλοδοξίες του να αναλάβει τη νέα θέση του επιτετραμμένου της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου.

 

ΟΒΕΛΙΑΣ: Τελικά αυτό που πετάει δεν είναι ο… γάιδαρος αλλά το αρνάκι και το κατσικάκι, οι τιμές των οποίων έχουν σπάσει τα κοντέρ. Συνοικιακό κρεοπωλείο στην επαρχία πουλά το κατσικάκι προς 17 ευρώ το κιλό και το αρνάκι προς 15 ευρώ.

Στην πρωτεύουσα πάντως, από μια γρήγορη βόλτα στα κρεοπωλεία, φαίνεται πως οι τιμές κινούνται στα επίπεδα των 15-16 ευρώ το κιλό. Όμως υπάρχουν και κάποια συνοικιακά κρεοπωλεία που κτυπάνε στα ίσια τα σούπερ μάρκετ με τιμές στα 10,7 ευρώ το κιλό το αρνί και κοντά στα 12 ευρώ το κατσίκι.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν συμπεριληφθεί στο καλάθι του νοικοκυριού…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v