Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 19 2022

Ερχεται… σοκ και δέος στις τιμές ρεύματος - Ο Σκλαβενίτης βγαίνει για… ψώνια - H Golden Visa, το νομοσχέδιο και οι διαρροές

Ερχεται… σοκ και δέος στις τιμές ρεύματος - Ο Σκλαβενίτης βγαίνει για… ψώνια - H Golden Visa, το νομοσχέδιο και οι διαρροές

FOLLI FOLLIE: Η αναβολή που έλαβε η πολύκροτη δίκη για τον Ιούνιο δημιουργεί νέα εμπόδια στην αποστολή της διοίκησης του Γιώργου Σάμιου να οδηγήσει την εταιρεία στο... ξέφωτο, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου τον Μάιο του 2018.

Καθώς η εξυγίανση της Folli Follie εξαρτάται από την αποδέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων -δεδομένου ότι περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της, η κατάσταση περιπλέκεται.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία ετοιμάζει νομικές κινήσεις (και έκτακτη ενημέρωση) με στόχο την «απαγκίστρωση» των δεσμευμένων ακινήτων και λογαριασμών της από την πολύκροτη δίκη κατά βασικών μετόχων και πρώην στελεχών της.

 

GOLDEN VISA: Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει, λέει ο θυμόσοφος λαός. Και εδώ που τα λέμε, ένα δίκιο το έχει. Και επειδή υπάρχουν πολλοί κοκόροι στο νομοσχέδιο για την Golden Visa, υπάρχουν και ευτράπελα.

Και εξηγούμαστε. Με βάση τα όσα δήλωσε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, το σχετικό νομοσχέδιο που είναι συναρμοδιότητας πολλών υπουργείων, θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Η είδηση όμως κρύβεται στις διαρροές των προηγούμενων ημερών. Μια εξ αυτών, για τον διπλασιασμό του ελάχιστου ορίου που απαιτείται για την απόκτηση της Χρυσής Βίζας, τις περιοχές όπου θα ισχύσει αυτή η αύξηση αλλά και τι θα γίνει σε περίπτωση που έχουν κλειστεί προσύμφωνα, εστάλη από το γραφείο υπουργείου, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Σύνταγμα. Και όχι, δεν είναι αυτό που φαντάζεστε, ούτε συστεγάζεται με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τώρα αν όλες οι διαρροές έφυγαν από το ίδιο email, αν διαρροές για το συγκεκριμένο θέμα έφυγαν και από άλλα υπουργεία ή αν υπήρχε κεντρική απόφαση, θα σας γελάσουμε.

Το μόνο που γνωρίζουμε, είναι ότι στον θαυμαστό κόσμο της πολιτικής μάλλον όλα επιτρέπονται.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Αύριο, Τρίτη, οι προμηθευτές ρεύματος, όπως κάνουν κάθε μήνα, θα ανακοινώσουν τις νέες τιμές για τον επόμενο, δηλαδή, τον Ιανουάριο.

Τα... χαμπέρια που φτάνουν στη στήλη δεν είναι καθόλου καλά. Το κόστος για τις εταιρείες ξέφυγε τον Δεκέμβριο, με τις χονδρεμπορικές τιμές να έχουν ξαναπάρει την ανιούσα, έστω κι αν δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη αυτή η νέα εκρηκτική αύξηση. Ο τρέχων μήνας θεωρείται ζημιογόνος για τους προμηθευτές, γιατί οι τιμές προμήθειας που πρόβλεψαν τον προηγούμενο μήνα για τον τρέχοντα δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος τους.

Συν τοις άλλοις, στην αγορά επικρατεί αναστάτωση λόγω της επερχόμενης φορολόγησης των προμηθευτών για τους μήνες Αύγουστο έως και Οκτώβριο. Φορολόγηση η οποία, όπως λέει το ΥΠΕΝ, θα επιβληθεί ως τα τέλη του μήνα.

Με αυτά και με αυτά, κάπως πρέπει να ισοσκελίσουν τη χασούρα οι εταιρείες. Πώς; Η στήλη πληροφορείται ότι οι τιμές προμήθειας ρεύματος τον Ιανουάριο θα είναι έως και 50% αυξημένες σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Θα ξαναζήσουμε ημέρες Σεπτεμβρίου δηλαδή.

Το μάρμαρο θα κληθούν να πληρώσουν γι’ άλλη μία φορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί το ΥΠΕΝ δεν παραδέχεται ότι έκανε ολέθριο λάθος με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μηχανισμού. Και γιατί, επιπλέον, αντί να τον πάρει πίσω, επιβάλλει και φορολόγηση στους προμηθευτές.

Εδώ ισχύει η γνωστή παροιμία: Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια.

 

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Με μια εξαγορά αποχαιρετά το 2022 η αλυσίδα. Αν και το τίμημα για την απόκτηση των 4 καταστημάτων της αλυσίδας Γέγος δεν έχει γίνει γνωστό, πηγή της στήλης υποστηρίζει ότι ο πωλητής θα λάβει 8ψήφιο ποσό.

Για τα καταστήματα του Γέγου, 6 τον αριθμό, είχαν ενδιαφερθεί σχεδόν όλοι οι μεγάλοι του κλάδου. Κάποιοι έφθασαν κοντά στην πηγή -βλέπε ΑΒ Βασιλόπουλος-, κάποιοι δεν πρόλαβαν. Μην παραξενευτείτε αν επαναληφθεί το ίδιο σενάριο και σε άλλα κυοφορούμενα deals στον κλάδο.

Γιατί όπως μαθαίνει η στήλη, υπάρχει mandate ο Σκλαβενίτης να «μαζέψει» όσα περισσότερα καταστήματα- αλυσίδες μπορεί. Και οι νύφες που αναζητούν γαμπρό είναι πολλές.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Και από τους γαμπρούς στις νύφες. Τοπική αλυσίδα από τη Δυτική Ελλάδα έχει προσεγγίσει σε λιγότερο από 120 ημέρες σχεδόν όλους τους μεγάλους του κλάδου. Αν και ο ιδιοκτήτης της εμφανίζεται χαλαρός, όλοι γνωρίζουν ότι θέλει να απεμπλακεί από τον κλάδο, διότι οι άλλες του επιχειρηματικές δραστηριότητες του αποφέρουν πολύ περισσότερα χρήματα.

Στα χρήματα που ζητά σκαλώνουν και οι διαπραγματεύσεις, αν και όπως ψιθυρίζεται στην αγορά βρέθηκε τελικά ο γαμπρός.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Επτά εταιρείες ανέλαβαν να στολίσουν τη συμπρωτεύουσα. Τη σχετική αποδοχή δωρεάς, εκτιμώμενης αξίας μαζί με τον ΦΠΑ, 157.544 ευρώ, ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Έχουμε και λέμε λοιπόν, η δωρεά της Dimand Real Estate είναι εκτιμώμενης αξίας 25.000 ευρώ, της ISOMAT 12.400 ευρώ, 24.800 ευρώ του ΟΛΘ, 12.400 ευρώ του ομίλου ΤΙΤΑΝ, 2.344 ευρώ της EUROLAMP, 24.800 ευρώ της Δ. Μασούτης, 18.600 ευρώ της COSMOTE και 37.200 ευρώ της JTI.

Και μια διευκρίνιση: οι εν λόγω εταιρείες ανέλαβαν το κόστος της μεταφοράς, της εγκατάστασης, της λειτουργίας και απεγκατάστασης όλου του διάκοσμου με τοποθέτηση ειδικού εορταστικού εξοπλισμού, όπως τοποθέτηση χριστουγεννιάτικων δέντρων, φωτισμού, κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v