Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 5 2023

Οι τράπεζες, τα ομόλογα και ο ρόλος του ΧΑ - Ο contrarian και οι πικρές αλήθειες - Ανοίγει τα χαρτιά του το σχήμα Nova-Wind

Οι τράπεζες, τα ομόλογα και ο ρόλος του ΧΑ - Ο contrarian και οι πικρές αλήθειες - Ανοίγει τα χαρτιά του το σχήμα Nova-Wind

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Πρωταθλητής επιδόσεων αναδείχθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2022 ο κατασκευαστικός κλάδος, σύμφωνα με μελέτη της ΕΤΕ για την πορεία του επιχειρείν. 

Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι κατασκευές σημείωσαν την υψηλότερη αύξηση όγκου δραστηριότητας (27% υψηλότερα έναντι του 2019). 

Το γεγονός αποδίδεται βέβαια και στη χαμηλή βάση σύγκρισης, καθώς τα χρόνια της πανδημίας η δραστηριότητα ήταν από ισχνή έως ανύπαρκτη. Ο κλάδος κατασκευών ξεχωρίζει ωστόσο θετικά και στους πρόδρομους δείκτες, με βελτιωμένες προσδοκίες ζήτησης και απασχόλησης έναντι του προηγούμενου 12μηνου. 

Και αυτό παρότι αναμένεται εντονότερη άνοδος τιμών και κόστους κατασκευής το επόμενο διάστημα.

 

NOVA-WIND: Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η ενοποίηση της NOVA - WIND καθώς μπήκε στην τελική ευθεία η διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2022, με στόχο τη δημιουργία μια νέας ενιαίας εταιρείας που θα είναι ο δεύτερος πάροχος σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης στην ελληνική αγορά.

Η 11η Ιανουαρίου 2023, που επιλέχθηκε καθώς σημειολογικά οδηγεί στο 1 και 1, είναι η ημερομηνία που θα αλλάξουν σελίδα οι δύο εταιρείες. Ήδη από τις τελευταίες ημέρες του 2022 έχουν ξεκινήσει σημαντικές διεργασίες, για να ολοκληρωθούν οι νομικές, τεχνικές αλλά και εμπορικές αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 2/1/2023 καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ η απόφαση έγκρισης της τετραπλής συγχώνευσης των WIND, ΝΟVA Τηλεπικοινωνίες, ΝΟVA Broadcasting και NETMED, με απορρόφηση της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης από την πρώτη.

Παράλληλα, καταχωρήθηκε το καταστατικό της εταιρείας, με έδρα τον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με το οποίο η επωνυμία της ορίζεται σε «NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» και ο διακριτικός της τίτλος σε «NOVA Μ.Α.Ε.».

Έτσι ανοίγει και ο δρόμος για τα ενιαία πακέτα που, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις στελεχών της εταιρείας, θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά. Μένει η… αποκάλυψη σε ακριβώς μία εβδομάδα, αλλά και η αντίδραση της ελληνικής αγοράς.

Ίδωμεν…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ακούγεται ευρύτατα ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε σειρά ομολογιακών εκδόσεων μέσα στη φετινή χρονιά.

Γνωρίζουμε επίσης πως η διοίκηση της ΕΧΑΕ -αλλά και οι φορείς της κεφαλαιαγοράς γενικότερα- κάνουν ό,τι μπορούν (ζητούν μάλιστα και σχετικά μέτρα στήριξης από την Πολιτεία) προκειμένου το Χρηματιστήριο της Αθήνας να μπορεί να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους επενδυτές.

Και το ερώτημα που τίθεται από ορισμένους είναι, γιατί οι τράπεζες δεν προωθούν τουλάχιστον ένα τμήμα των ομολογιακών τους εκδόσεων μέσω του ΧΑ;

Για όσους ενδεχομένως υποστηρίξουν ότι τα τραπεζικά ομόλογα απευθύνονται μόνο σε «επαγγελματίες επενδυτές», η απάντηση είναι πως οι περισσότερο επικίνδυνες -λόγω της φύσης τους- μετοχές τους δεν περιορίζονται μόνο στους επαγγελματίες επενδυτές.

Στο κάτω κάτω της γραφής, ας διαπραγματεύονται τα τραπεζικά ομόλογα σε μια ξεχωριστή κατηγορία εταιρικών ομολόγων που θα δημιουργηθεί.

 

ΑΓΟΡΕΣ: Απόδοση 163% πέτυχε τους πρώτους μήνες λειτουργίας ένα fund που δημιούργησε ο Neal Berger, το όνομα του οποίου εξηγεί απόλυτα και τη στρατηγική του: Contrarian Macro Fund

Αφού διεύθυνε το Eagle's View Capital Management ως fund of funds για 16 χρόνια, ο Neal Berger αποφάσισε να κάνει την επόμενη κίνηση. Να δημιουργήσει, τον περασμένο Απρίλιο, ένα fund που θα στοιχημάτιζε με βάση τη λογική ότι η Fed θα έβαζε σκληρό τέλος στη δεκαετία της νομισματικής τόνωσης.

Το στοίχημα αποδείχθηκε προφητικό, εξασφαλίζοντας απόδοση περίπου 163% το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Το Contrarian Macro Fund έχει ως επί το πλείστον πτωτικά στοιχήματα σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, με αντισταθμίσεις που αποδίδουν σε πιο θετικές περιόδους. Ο Berger σχεδιάζει να διατηρήσει τις short θέσεις του για χρόνια.

Ο «πόνος» δεν έχει τελειώσει ακόμα και το τέλος του θα είναι ξεκάθαρο μόνο αφού οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων κινηθούν σταθεροποιητικά για πολλούς μήνες, είπε.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι όλα πέφτουν», υποστηρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v