Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 18 2023

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το επιτόκιο και τα «ψιλά» γράμματα-Ποιες εταιρείες ξεπληρώνουν δάνεια-Σφηνάκια για Jumbo, Σάλλα

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το επιτόκιο και τα «ψιλά» γράμματα-Ποιες εταιρείες ξεπληρώνουν δάνεια-Σφηνάκια για Jumbo, Σάλλα

JUMBO: Η αγορά, όπως συχνά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, άκουσε, αλλά δεν δείχνει να υιοθέτησε την καθοδήγηση του Απόστολου Βακάκη (φωτ.) για χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, λόγω μειώσεων στις τελικές τιμές. Η διοίκηση του ομίλου διευκρίνισε ότι ενδεχόμενη μείωση στο κόστος μεταφορών και αγοράς προϊόντων θα την μετακυλήσει στις τελικές τιμές.

Η μεταφορά, όμως, του όποιου οφέλους στον καταναλωτή δεν θα επηρεάσει το μικτό περιθώριο, σύμφωνα με αναλυτές. Ενδεικτικό είναι ότι η Eurobank Equities εκτιμά πως το μικτό περιθώριο θα υπερβεί φέτος το 55%, ελάχιστα μειωμένο, σε ετήσια βάση. Εξ ου και διατυπώνει εκτίμηση για καθαρά κέρδη πέριξ των 290 εκατ. ευρώ (κατά 7% υψηλότερα από το υψηλό του εύρους καθοδήγησης).

Αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετου μερίσματος προς τα τέλη της χρονιάς, σε συνάρτηση πάντα με τις επιδόσεις ομίλου και τις συνθήκες που θα επικρατούν διεθνώς και στην Ελλάδα.

 

JUMBO II: Μέρισμα 130 εκατ. ευρώ εισέπραξε, τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, η μητρική εταιρεία από τη κυπριακή θυγατρική της.

Η θυγατρική διένειμε στη μητρική μέρος των καθαρών κερδών για τις χρήσεις από το 2000 ως τη χρήση 1/7/2015 με 30/06/2016.

 

ΣΑΛΛΑΣ-ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Η τακτική γενική συνέλευση της Lyktos Participations στις 11 Μαΐου καλείται να εγκρίνει την πώληση του συνόλου της συμμετοχής που διατηρεί η εν λόγω εταιρεία στην Παγκρήτια στη Thrivest.

Υπενθυμίζεται ότι o Μιχάλης Σάλλας ελέγχει κατά 99,25% τη Lyktos Holding, η οποία κατέχει το 53,88% της Lyktos Participations. Το υπόλοιπο ποσοστό της Participations ελέγχεται από τρίτα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

 

ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ: Λένε οι τράπεζες στις ιστοσελίδες τους ότι στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» το μεσο-σταθμικό επιτόκιο προκύπτει ως το 1/4 του επιτοκίου, που χρεώνουν για το 25% του δανείου. Αυτό δεν είναι ακριβές.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα δάνειο 100.000 ευρώ στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με διάρκεια 30 χρόνια και επιτόκιο 5,50% (Euribor 3μηνών 3% + Περιθώριο 2,50%) για το 25% του δανείου, καθώς το 75% είναι άτοκο.

Η μηνιαία δόση για το δάνειο, θα προκύψει ως εξής: Δόση μόνο κεφαλαίου για το 75% του δανείου 75.000 / (30 x 12) 208,33€. Δόση για το υπόλοιπο 25%, με επιτόκιο 5,50%, 141,95€. Σύνολο δόσης 350,28 ευρώ.

Η παραπάνω μηνιαία δόση (350,28€) ισοδυναμεί με δόση για το σύνολο του ποσού του δανείου 100.000€ σε επιτόκιο 1,607%. Αυτό με άλλα λόγια είναι το πραγματικό συνολικό επιτόκιο του δανείου, στο παράδειγμα, λαμβάνοντας υπόψη το άτοκο για το 75% και το έντοκο με 5,50% για το 25%.

Ο υπολογισμός του μεσο-σταθμικού επιτοκίου, όπως το παρουσιάζουν οι τράπεζες, είναι 5,50%/4 = 1,375%. Η διαφορά, με το πραγματικό επιτόκιο παραπάνω είναι 23 μονάδες βάσης ή 0,23%.

Θα μου πείτε, ψύλλοι στ’ άχυρα! Σωστό, αλλά οι τράπεζες ξέρουν πολύ καλά ότι υπάρχουν και κάποιοι που επιμένουν στην λεπτομέρεια και στην ακρίβεια των υπολογισμών. Όπως υπάρχουν και κάποιοι που ξέρουν ότι στους υπολογισμούς στα δάνεια, τα γραμμικά μεσο-σταθμικά μοντέλα δεν ισχύουν, γιατί τίποτα δεν είναι γραμμικό!

Τέλος, είναι απολύτως κατανοητό στο παράδειγμα, αλλά πρέπει να διευκρινισθεί ότι η δόση προκύπτει για το σύνολο του δανείου. Απλά για το 75% του δανείου είναι άτοκη και επομένως πηγαίνει για αποπληρωμή κεφαλαίου, ενώ για το 25% του δανείου έντοκη.


ΔΑΝΕΙΑ: Κύμα πρόωρης αποπληρωμής δανείων πλήττει τις εγχώριες τράπεζες. Μετά τους ενεργειακούς ομίλους (ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ), που είδαν τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης να μειώνονται δραστικά από τα τέλη του 2022, λόγω της πτώσης στην τιμή φυσικού αερίου, τη σκυτάλη λαμβάνουν όμιλοι με ισχυρούς ισολογισμούς, καλά τοποθετημένοι στις αγορές τους και με υψηλές καθαρές ταμειακές ροές.

Η Αegean προχώρησε σε πρόωρη εξόφληση δανείου, που είχε συνάψει το 2020 με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ύψους 150 εκατ. ευρώ. O ΟΠΑΠ προχώρησε σε πρόωρη αποπληρωμή 100 εκατ. ευρώ ομολογιακού δανείου, που είχε καλύψει η Alpha.

Ακολουθεί η JUMBO, που ανακοίνωσε πρόθεση πρόωρης αποπληρωμής ομολογιακού 199,52 εκατ. ευρώ τον προσεχή Μάιο. Βέβαια το ερώτημα στην περίπτωση της JUMBO, δεδομένου του καθαρού ταμείου (522,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022), είναι γιατί δεν το αποπλήρωσε νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v