Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 25 2023

Η Attica Bank, ο Εξάρχου και το... επόμενο στοίχημα - Eurobank: Τα κόστη για εθελούσια και κομπιούτερ! - Μονομαχία στο Ηράκλειο

Η Attica Bank, ο Εξάρχου και το... επόμενο στοίχημα - Eurobank: Τα κόστη για εθελούσια και κομπιούτερ! - Μονομαχία στο Ηράκλειο

ATTICA BANK: Πλήρως θα καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίων, καθώς όλοι οι βασικοί συμμετέχοντες, περιλαμβανομένου και του ΕΦΚΑ, βάζουν τα ποσά που τους αναλογούν. Πρακτικά ο πρώτος κύκλος εξελίξεων θα κλείσει με την επίσημη ανακοίνωση αύριο και ανοίγει πλέον ο δεύτερος κύκλος, με απώτερο στόχο να καταστεί η Αττικής «όχημα» για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου.

Προσώρας, η Τhrivest με την Παγκρήτια θα έχουν αθροιστικά ποσοστό της τάξεως του 13%.

 

ΕΞΑΡΧΟΥ: Ο «κουμανταδόρος» αλλά και μέτοχος του σχήματος Thrivest είχε χθες κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος. Από τη μια, έκλεισε η αύξηση στην Attica Βank κι από την άλλη, ελήφθη επισήμως από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η απόφαση μεταβίβασης της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat.

Κατά συνέπεια, μέσα σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα, ο υπερδραστήριος Αλέξανδρος Εξάρχου βγήκε με πλούσιο τίμημα από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έκλεισε deal με τον όμιλο Κόκκαλη για την Intrakat, μπήκε με τις ευλογίες της TτΕ στην υπόθεση διάσωσης της Attica Bank, που καρκινοβατούσε επί μήνες, για να φτιάξει νέο τραπεζικό πόλο, αλλά και έκλεισε το deal για την ΑΚΤΩΡ, παρά το συγκρουσιακό παρελθόν με τους βασικούς μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Κι έτσι ο ίδιος και οι δύο εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϊμενάκης βρέθηκαν αφενός να έχουν έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους και αφετέρου να παίζουν σημαντικό ρόλο στα τραπεζικά δρώμενα, έχοντας και παρουσία στα media.

Χωρίς να αναιρούμε τη σημασία της «βαθιάς τσέπης» που έχει το σχήμα, τέτοιος καταιγισμός κινήσεων αναμφίβολα απαιτεί πολλών ειδών ικανότητες αλλά και γερό… στομάχι. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη τη σκληρή σύγκρουση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και την εντελώς επεισοδιακή πορεία της πρώην «τράπεζας των μηχανικών» έως την ολοκλήρωση της αύξησης.

Το επόμενο στοίχημα βεβαίως αφορά το λεγόμενο «implementation», κυρίως αφού ολοκληρωθεί ο χορός των συνενώσεων, σε δύο διαφορετικούς τομείς. Στοίχημα που, κατά την άποψη της στήλης, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από το επίπεδο των στελεχών που θα καταφέρει να ενσωματώνει ο νέος όμιλος. Καθότι η διαφορά ανάμεσα στο «κάνω deal» και στο «τρέχω εταιρείες» που προέκυψαν από απανωτές συνενώσεις μοιάζει με τη διαφορά μεταξύ του να είσαι αντιπολίτευση και να γίνεις… κυβέρνηση.

Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να αρκεί ένας χαρισματικός ηγέτης, έστω μαζί με μια ομάδα ικανών στελεχών για να φέρνει καλά αποτελέσματα. Στη δεύτερη, χρειάζεται εδραιωμένος και πολυάνθρωπος μηχανισμός, αλλά και η δημιουργία της κατάλληλης ενιαίας «κουλτούρας» στη… διακυβέρνηση, ώστε ο μηχανισμός να λειτουργεί αρμονικά.


ΑΝΕΜΟΣ: Στο επόμενο βήμα της συγχώνευσης της Άνεμος, εταιρείας στην οποία περιήλθε ο κλάδος ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με το όχημα ειδικού σκοπού (Ανεμος RES Holdings), που ελέγχει το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου, προχωρούν οι όμιλοι Motor Οil (75% της Άνεμος) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (25%).

Η συγχώνευση, για απλοποίηση δομής, θα διενεργηθεί με απορρόφηση του οχήματος ειδικού σκοπού από την εταιρεία με την παραγωγική δραστηριότητα και τις ταμειακές ροές (Άνεμος). Ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού η 31η Δεκεμβρίου 2022.

Με δεδομένο ότι το 100% της Άνεμος ανήκει στην Άνεμος RES Holdings και η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε μία νέα μετοχή της Άνεμος για κάθε μία νέα μετοχή της απορροφώμενης RES, τα μετοχικά ποσοστά δεν μεταβάλλονται. Ήτοι, μετά τη συγχώνευση η Motor Oil Renewable Energy (MORE) θα κατέχει το 75% και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ το 25%. Με τη συγχώνευση, η Άνεμος αναλαμβάνει την αποπληρωμή του δανεισμού της ως σήμερα μητρικής της, ύψους 306,4 εκατ. ευρώ.

Η Άνεμος RES αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία σε εγκατεστημένη ισχύ πάρκων/σταθμών ΑΠΕ με 24 αιολικά, 1 φωτοβολταϊκό και 1 υδροηλεκτρικό σταθμό σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 493,35 MW.

 

EUROBANK: Περί τα 60 εκατ. ευρώ κόστισε στην τράπεζα το περσινό πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου συν οι λοιπές σχετικές δαπάνες. Οι αποζημιώσεις, που πληρώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας, ανήλθαν σε 52 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης που είχε σχηματιστεί για τους υπαλλήλους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ. H εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση στα έξοδα προσωπικού ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, περίπου 42 εκατ. ευρώ δόθηκαν για κόστος αναδιάρθρωσης, εκ των οποίων 14 εκατ. ευρώ σχετίζονται με τη συγχώνευση και τη λειτουργική ενοποίηση της Eurobank a.d. Beograd με την Direktna Banka στη Σερβία, ενώ τα υπόλοιπα σχετίζονται με τις δράσεις μετασχηματισμού του ομίλου.

Μόνο για την αντικατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης, λήφθηκαν ζημιές απομείωσης 23 εκατ. ευρώ.

 

ΛΙΜΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Για κανονικό πρωτάθλημα πήγαινε ο διαγωνισμός, σε… απευθείας τελικό κατέληξε. Και αυτό γιατί από τους οκτώ φερόμενους ως ενδιαφερόμενους, τελικά προσφορές κατέθεσαν μόλις δύο.

Τουλάχιστον, πρόκειται για δύο σχήματα που απαρτίζονται από ισχυρές εταιρείες, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Aviareps που συνδέεται με τον όμιλο IOGR του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου της SKY express να συμμετέχουν στο ένα και τον όμιλο Grimaldi που πλειοδότησε στον έτερο διαγωνισμό για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να ηγείται του δεύτερου.

Εξού και οι προσδοκίες για το τίμημα παραμένουν υψηλές, παρά το γεγονός ότι απέμειναν μόλις δύο μονομάχοι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v