Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2023

Γερμανικός «κίνδυνος» για την οικονομία - Βελούδινο(;) διαζύγιο στην Εθνική Ασφαλιστική - Η νέα αξιολόγηση στην Alpha Bank

Γερμανικός «κίνδυνος» για την οικονομία - Βελούδινο(;) διαζύγιο στην Εθνική Ασφαλιστική - Η νέα αξιολόγηση στην Alpha Bank

ALPHA BANK: Ευρεία και διαφοροποιημένη καταθετική βάση διαθέτει ο όμιλος καθώς οι καταθέσεις ιδιωτών αντιστοιχούν στο 70% των συνολικών καταθέσεών της, με απουσία συγκεντρώσεων και ύπαρξη χαμηλών μέσων υπολοίπων.

Ο όμιλος, υπό τον Βασίλη Ψάλτη (φωτ.), μετά τα «λουκέτα» και τις διασώσεις τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία, προχώρησε σε νέα αξιολόγηση του επιχειρησιακού του μοντέλου, η οποία επιβεβαίωσε, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου, τη σταθερότητά του και την αντοχή του σε εξωγενείς αρνητικούς παράγοντες.

Πέραν της διευρυμένης καταθετικής βάσης, οι εποπτικοί δείκτες ρευστότητας κυμαίνονται, σταθερά, υψηλότερα των εποπτικών απαιτήσεων (δείκτης κάλυψης ρευστότητας 164,4% και δείκτης καθαρής σταθερής ρευστότητας 125,4%), ενώ το 85% του χαρτοφυλακίου επενδύσεων αποτελείται από υψηλής ποιότητας ρευστοποιήσιμα στοιχεία. Μετά, δε, τις σχετικές αντισταθμίσεις επιτοκιακού κινδύνου, παρουσιάζει χαμηλό κύκλο επανατιμολόγησης (repricing) και χαμηλή τροποποιημένη διάρκεια.

Τέλος, η Alpha, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, διαθέτει χαμηλή έκθεση στον επιτοκιακό κίνδυνο, καθώς η πλειονότητα των στοιχείων του ενεργητικού είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.

 

MIG: Με -10% έκλεισε η πρώτη μέρα επιστροφής στο ταμπλό μετά το reverse split, φέρνοντας την κεφαλαιοποίηση στα 119 εκατ. ευρώ, από περίπου 200 εκατ. ευρώ που ήταν με την τιμή της δημόσιας προσφοράς.

Εύλογη η πτώση κατά 40%, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού η δημόσια πρόταση ήταν «θείο δώρο» για τους μετόχους. Τα είχαμε πει εγκαίρως αυτά, ενώ φοβόμαστε ότι έχει κι άλλη πτώση μπροστά, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς και της διοίκησης, για την επόμενη μέρα της εταιρείας.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το τελευταίο διάστημα προβάλλονται, ίσως και να υπερπροβάλλονται, οι οικονομικές επιτυχίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, ιδίως της Ελλάδας, με επίκεντρο την ανάπτυξη. Το κακό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία της Γερμανίας αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, οι οποίες αντικατοπτρίζονται τόσο στην ανάπτυξη (και τη βιομηχανική παραγωγή) όσο και στον πληθωρισμό.

Όμως, ως γνωστόν η περιφέρεια του Νότου, στηρίζεται από τον ούτως ή άλλως «σφικτό» Βορρά. Και αυτή η συγκριτική «μειονεξία» των Γερμανών δεν αποκλείεται να επηρεάσει σύντομα την… αλληλεγγύη τους. Ας το έχουμε στα υπόψη, καθότι συντόμως θα συζητηθούν τόσο το περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας όσο και ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός.

Κι όσο αποδεικνύεται επίμονος ο πληθωρισμός, όπως συνέβη με τα χθεσινά στοιχεία, τόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για την «εθνική εμμονή» των Γερμανών με την καταπολέμησή του (βλέπε νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ), η οποία σχετίζεται με την οδυνηρή ιστορική εμπειρία που είχαν την εποχή της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Το «κόμμα του Χρηματιστηρίου» ήταν ένα σλόγκαν της διετίας 1999-2000 όταν κατά την περίοδο της «φούσκας» πολλοί υπέθεταν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων θα μπορούσε να επηρεαστεί καθοριστικά από τις εξαγγελίες των πολιτικών παρατάξεων που σχετίζονταν με το ΧΑ και τις επενδύσεις γενικότερα.

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι εκείνη την εποχή υπήρξαν και προεκλογικές αφίσες του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες γινόταν αναφορά στην πορεία του Γενικού Δείκτη.

Αν και σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει «κόμμα του Χρηματιστηρίου», εύκολα κάποιος διαπιστώνει ότι αν αυτό υπήρχε, θα στρεφόταν προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει εξαγγείλει μείωση του τέλους στις πωλήσεις μετοχών, αφορολόγητους τόκους στα εταιρικά ομόλογα και κάποιες υπεραποσβέσεις για τις εταιρείες που θα μπούνε στο ΧΑ.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για αύξηση του φόρου στα μερίσματα από το 5% στο 10%-15%, με ολίγον από επανακρατικοποίηση σε ΔEΗ και Εθνική Τράπεζα.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Με τριγωνική συναλλαγή θα προμηθεύεται ο όμιλος Βιοχάλκο πράσινη ενέργεια για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η «ΔEΗ Παραγωγή» υπέγραψε PPA με τον μεγάλο ενεργοβόρο όμιλο, το οποίο προβλέπει ότι η ενέργεια από ΑΠΕ που θα παράγεται από την πρώτη θα διοχετεύεται προς τον δεύτερο μέσω της ΗΡΩΝ, του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, η Βιοχάλκο θα καλύπτεται με συμβατικό μείγμα καυσίμου (λιγνίτης, φυσικό αέριο). Από το 2025, το διμερές συμβόλαιο θα πρασινίσει εντελώς και θα συνοδεύεται με τα αντίστοιχα Πιστοποιητικά Εγγυήσεων Προέλευσης. Σε ετήσια βάση ο όμιλος Βιοχάλκο θα προμηθεύεται 1.200.000 μεγαβατώρες.

Η ΗΡΩΝ, από την άλλη πλευρά, έχει «κλειδώσει» κι αυτή PPAs με τη Βιοχάλκο, για την προμήθεια όλων των εργοστασίων του ομίλου σε υψηλή και μέση τάση.

Γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της στην υψηλή τάση.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Συζητείται έντονα στην ασφαλιστική αγορά το «βελούδινο» διαζύγιο μεταξύ Εθνικής Ασφαλιστικής και του επί μακρά σειρά ετών διευθυντή των δικτύων πωλήσεων της εταιρείας Μιχάλη Τάτση.

Σύμφωνα με τη φημολογία, η αποχώρηση Τάτση αποτελεί προϊόν σύγκρουσης με τη «νέα κατάσταση» και ειδικότερα με ένα εκ των στελεχών αυτής.

Σε κάθε περίπτωση, ο μέχρι πρότινος διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν θα χαθεί, όχι τόσο λόγω της αποζημίωσης που φέρεται να εισέπραξε όσο κυρίως εξαιτίας της μακράς του εμπειρίας και της δυνατότητας που έχει να υπηρετήσει από άλλο ανάλογο πόστο την εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στον αντικαταστάτη του στη Εθνική Ασφαλιστική, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ακουστεί κάποιο σχετικό όνομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v