Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2023

ΜΥΤΙΛ: Νέα εξαγορά στην Ελλάδα - Lamda Malls: Πρόσω ολοταχώς για το ΧΑ - Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, Quest, Profile

ΜΥΤΙΛ: Νέα εξαγορά στην Ελλάδα - Lamda Malls: Πρόσω ολοταχώς για το ΧΑ - Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, Quest, Profile

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Πέρα από το μεγάλο deal που «ψήνεται» στον μακρινό Καναδά, το μέγεθος του οποίου αναμένεται να εντυπωσιάσει, μια ακόμη εντυπωσιακή -για άλλους λόγους- συμφωνία έχει ετοιμαστεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αλίευσε η στήλη από την αγορά, πρόκειται για την εξαγορά εταιρείας στον χώρο του facility management, δηλαδή της διαχείρισης εγκαταστάσεων, έναν τομέα που έχοντας καθιερωθεί στο εξωτερικό, αναδύεται με αξιώσεις και στην Ελλάδα, παρότι σε κάποιους μπορεί να μην ακούγεται αρκετά «σέξι».

Η κίνηση είναι εντυπωσιακή διότι προφανώς θα σηματοδοτήσει ευρύτερη επέκταση της Μυτιληναίος στην παροχή Β2Β services, με την προσφορά μιας ολόκληρης γκάμας υπηρεσιών και προς τους επαγγελματικούς ενεργειακούς πελάτες που διαθέτει μέσω της Protergia. Επιβεβαιώνοντας έτσι την πρόθεση του ομίλου να εξελιχθεί η δραστηριότητα σε ένα «smart utility» με όλη τη σημασία της φράσης.

Πρόκειται για υπηρεσίες που αρχίζουν από τον καθαρισμό και τη συντήρηση κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου, αλλά και τις υπηρεσίες επιχειρηματικής υποδομής, φτάνοντας μέχρι την ασφάλεια και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Εάν μάλιστα κρίνουμε από την υπάρχουσα εμπειρία σε χώρες του εξωτερικού, τότε, η πόρτα που ανοίγει ενδέχεται να αφορά στο εγγύς μέλλον και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών κατοικιών.

 

PROFILE: Για μια ακόμη φορά η εισηγμένη επανέλαβε χθες με επιτυχία τη γνωστή πλέον συνταγή: Αγοράζει ίδιες μετοχές ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ και στη συνέχεια τις ρευστοποιεί σε θεσμικά χαρτοφυλάκια έναντι υψηλότερου τιμήματος, οπότε μένει και ένα επιπλέον κέρδος για λογαριασμό της εισηγμένης και των λοιπών μετόχων της.

Έτσι, χθες πουλήθηκαν σε θεσμικό επενδυτή από τη Βόρεια Ευρώπη 430.000 ίδιες μετοχές στα 3,45 ευρώ. Η συναλλαγή έγινε μέσω της Eurobank. Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία (5 Απριλίου), η εισηγμένη κατείχε 415.416 ίδιους τίτλους με μέσο κόστος κτήσης τα 3,1243 ευρώ.

Μιλάμε για έκτακτο κέρδος γύρω στις 130-140 χιλ. ευρώ. Καθόλου άσχημα, ακόμη και αν το σχετικό κονδύλι περάσει λογιστικά απευθείας στον λογαριασμό των ιδίων κεφαλαίων.

 

MOH: Τη διανομή 6,2 εκατ. ευρώ στους 1.386 εργαζόμενους της Motor Oil από τα κέρδη χρήσης 2022 (967,2 εκατ. ευρώ) εισηγείται το Δ.Σ στο σώμα των μετόχων, ενόψει της τακτικής γενικής συνέλευσης της 7ης Ιουνίου.

Επίσης, προτείνεται να διατεθεί το ποσό των 8 εκατ. ευρώ σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ και ανώτατα διευθυντικά στελέχη.

 

QUEST HOLDINGS: Ο εισηγμένος όμιλος προχώρησε στην εξαγορά του 100% της εταιρείας Έπαφος Συστήματα Πληροφορικής (κύκλος εργασιών στα 5 εκατ. και EBITDA 500 χιλ. ευρώ), έναντι ποσού που θα κυμανθεί από 2,47 έως 4,94 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση εξαγοράς στον χώρο της πληροφορικής από εισηγμένη εταιρεία, που υλοποιείται έναντι πολύ λογικών δεικτών αποτίμησης, παρά τη «φωτιά» που έχει πάρει ο συγκεκριμένος κλάδος και παρά τις ανοδικές προοπτικές του.

Επιπρόσθετα, μέσω του συγκεκριμένου deal, η Quest εισέρχεται σε μια ενδιαφέρουσα νέα «κάθετη» αγορά, αυτή των εκπαιδευτηρίων.

 

LAMDA MALLS: Μαθαίνουμε ότι η είσοδός της στο Χρηματιστήριο επισπεύδεται, καθώς οι εκλογικές εξελίξεις δημιουργούν προσδοκίες ισχυρής δυναμικής όχι μόνο για την αγορά μετοχών αλλά και την οικονομία.

Ένα από τα θέλγητρα που προτίθεται να προσφέρει η εταιρεία στους επενδυτές αφορά την υψηλή μερισματική απόδοση.

 

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τις εταιρείες που ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν. Όμως και αυτές που φαίνεται ότι έχουν βρει, δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να τους κρατήσουν.

Η στήλη έμαθε ότι πολύ γνωστή παραγωγική εταιρεία βρήκε σχετικά εύκολα αντικαταστάτη που αναζητούσε, όμως το «θαύμα» κράτησε… 9 ημέρες.

Τόσος ήταν ο χρόνος που παρέμεινε το συγκεκριμένο στέλεχος στην καινούργια του θέση, πριν παραιτηθεί για να επιστρέψει στην εταιρεία από την οποία είχε φύγει.

 

ΟΠΑΠ: Οι αναλυτές περιμένουν «ισχυρό» σετ αποτελεσμάτων από τον Οργανισμό, με τα έσοδα να αυξάνουν κατά 10% σε ετήσια βάση, στα 504 εκατ. ευρώ και τα EBITDA βελτιωμένα κατά 16% στα 195 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, αναμένεται καθαρή κερδοφορία 119 εκατ. ευρώ, η οποία παίρνει ώθηση από τα μειωμένα χρηματοοικονομικά έξοδα, δεδομένων των αποπληρωμών δανείων που προηγήθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v