Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2023

Εκλογές: Οι πρόθυμοι να... αλλάξουν ψήφο - ΕΤΕ: Το καθαρό σήμα Μυλωνά για τα μερίσματα - Κόντρα για τους 180 στη ΝΔ

Εκλογές: Οι πρόθυμοι να... αλλάξουν ψήφο - ΕΤΕ: Το καθαρό σήμα Μυλωνά για τα μερίσματα - Κόντρα για τους 180 στη ΝΔ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: «Όχι» σε αλαζονικές συμπεριφορές και ρητορικές προέτρεψε τα γαλάζια στελέχη από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μια φράση του Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε σχετικές συζητήσεις, αλλά και ενδοκυβερνητική διαφωνία.

Τι είπε σε τηλεοπτικό πάνελ ο υπουργός Ανάπτυξης το βράδυ της περασμένης Κυριακής; Ότι «το στοίχημα στις δεύτερες εκλογές δεν είναι η ΝΔ να είναι κυβέρνηση, αλλά να πάρουμε 180 έδρες μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα».

Απάντησε, έστω χωρίς να τον ονοματίσει, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με χθεσινή -επίσης τηλεοπτική- παρέμβαση: «Ε, υπάρχουν προφανώς διάφορες αντιλήψεις μέσα στη ΝΔ, ακούω, διαβάζω. Υπάρχει μια αντίληψη που λέει να το πάμε, να φτάσουμε στο 180 και από εκεί και πέρα να μπορούμε να αλλάξουμε και το Σύνταγμα, να αλλάξουμε συνολικά το γίγνεσθαι στη χώρα. Εγώ θα προσυπέγραφα μια πολύ πιο σεμνή αντίληψη, να κρατήσουμε ένα πολύ καλό ποσοστό», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο κορυφαίοι υπουργοί κινούνται σε διαφορετικές γραμμές. Αλλά το ότι θα γινόταν αυτό ακόμα και μετά την εξαιρετική εκλογική επίδοση της 21ης Μαΐου του κόμματός τους, μάλλον λίγοι το περίμεναν…

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα της μετεκλογικής έρευνας της aboutpeople ξεχωρίσαμε ότι 7 στους 10 ερωτηθέντες λένε ότι θα ξαναψηφίσουν σίγουρα στις δεύτερες εκλογές το κόμμα που ψήφισαν την Κυριακή, το 15,7% απάντησαν «μάλλον το ίδιο», ποσοστό 4,6% δήλωσαν ρητώς ότι θα πάνε… αλλού, ενώ αναποφάσιστο δήλωσε το 12,4%.

Αν τους πιστέψουμε, τότε περίπου 16-17% του εκλογικού σώματος εμφανίζεται αρκετά πρόθυμο να αλλάξει επιλογή, παρότι οι επόμενες εκλογές είναι σε ένα μήνα! Την υψηλότερη συσπείρωση πάντως την έχει (εύλογα) η Νέα Δημοκρατία, με τον αέρα του νικητή. Πιο κάτω ίσως και να γίνει… μύλος!

Δεύτερο ενδιαφέρον συμπέρασμα, η καλύτερη λειτουργία του κράτους, οι θέσεις για την οικονομία και τα εθνικά θέματα ήταν οι κύριες απαντήσεις στην ερώτηση «οι λόγοι που ψηφίσατε το συγκεκριμένο κόμμα», με ποσοστά της 32%, 28,4% και 24,9% αντίστοιχα. Αντίθετα η υπόθεση των υποκλοπών και τα Τέμπη βρέθηκαν στον πάτο, με ποσοστά ως προς την επιρροή τους με ποσοστά 5% και 6% αντίστοιχα.

Εάν συνδυάσουμε τα παραπάνω με τη θετική απήχηση που φαίνεται πως είχε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεκλογική περίοδο (πολύ περισσότερο σε σχέση με Τσίπρα και Ανδρουλάκη), καθίσταται εύλογο το γιατί η Νέα Δημοκρατία έκανε… περίπατο.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ 2: Με βάση την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της Kappa Research, κατόπιν αναγωγής της αδιευκρίνιστης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία έχει να λαμβάνει στις 25 Ιουνίου ποσοστό 41,3%, ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με την περασμένη Κυριακή. Η ίδια δημοσκόπηση όμως βγάζει ποσοστό εκτός Βουλής της τάξεως του 5-6% καθώς βλέπει είσοδο στη Βουλή για Κυριάκο Βελόπουλο, ΝΙΚΗ και Ζωή Κωνσταντοπούλου. Που σημαίνει ότι για να βγάλει 151 βουλευτές η Νέα Δημοκρατία, θα χρειαστεί 38,6-38,9% (σ.σ. όσο μεγαλώνει το ποσοστό κομμάτων εκτός Βουλής τόσο μειώνεται ο πήχης της αυτοδυναμίας).

Και πάλι, η διαφορά δείχνει άνετη προσώρας…

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Αλλαγή προέδρου σημειώθηκε στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Χρηματοδοτήσεων, καθώς στις 15 Μαΐου το Δ.Σ της εταιρείας αποδέχθηκε την παραίτηση από την ιδιότητα του προέδρου και μέλους Δ.Σ Βασίλειου Δεληκατερίνη και ανασυγκροτήθηκε σε σώμα με νέο πρόεδρο τον Γ. Μέργο.

Νέο μέλος Δ.Σ ο Ηλίας Παϊζάνης.

 

VIVA WALLET: Νέο Δ.Σ έχει η εταιρεία. Πρόεδρος και CEO παρέμεινε ο Χαρ. Καρώνης, ενώ αντιπρόεδρος ανέλαβε ο Δημήτρης Μαυρογιάννης, νέος Group COO από τον περασμένο Απρίλιο, στη θέση του Γεράσιμου Αντύπα.

Την τριάδα των εκτελεστικών μελών κλείνει ο επίσης «φρέσκος» Δημ. Μιχαλογιαννάκης, ενώ εκλέχθηκαν τρία μη εκτελεστικά μέλη και ένα ανεξάρτητο μη εκτελεστικό.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Το τελευταίο διάστημα πολλά λέγονταν και άλλα τόσα γράφονταν για το σενάριο διανομής μερίσματος από την Εθνική Τράπεζα για τα κέρδη 2022. Εντέλει αποδείχθηκε ότι τα μερίσματα δεν αποτελούν προτεραιότητα αυτή την περίοδο.

Τη συζήτηση έκλεισε για λογαριασμό όλου του τραπεζικού συστήματος ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, δηλώνοντας στους αναλυτές ότι η διανομή μερίσματος φέτος από τα κέρδη του 2022 είναι πρώιμη και δεν προβλέπεται.

Απλά, κατανοητά και ξεκάθαρα.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΙΙ: Κατά 1,8 δισ. ευρώ αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς οι προθεσμιακές καταθέσεις της Εθνικής σε Ελλάδα, φθάνοντας τα 8,4 δισ. ευρώ. Συμμετέχουν, δε, με μόλις 15,8% στο συνολικό μείγμα καταθέσεων (53 δισ. ευρώ).

Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου ανήλθαν στις 31 Μαρτίου σε 30,2 δισ. ευρώ (31 δισ. στις 31/12/2022), ενώ οι όψεως σε 14,4 δισ. ευρώ (15,7 δισ. στις 31/12/22).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v