Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 26 2023

ΗΠΑ: Επιτόκιο 6% σε γραμμάτιο... 21 ημερών - Ποτάκι και... μαστίγιο από Κ. Μητσοτάκη - Σάλλας: Αλλαγή σκοπού στη Lyktos

ΗΠΑ: Επιτόκιο 6% σε γραμμάτιο... 21 ημερών - Ποτάκι και... μαστίγιο από Κ. Μητσοτάκη - Σάλλας: Αλλαγή σκοπού στη Lyktos

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μετά το… μαστίγιο και τα «γκάζια» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους βουλευτές της ΝΔ, μέσω της συνέντευξής του στον Alpha, να τρέξουν και να στηρίξουν το κόμμα ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, τώρα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το… καρότο.

Σύμφωνα με SMS που έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα όλοι οι βουλευτές που εξελέγησαν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, το απόγευμα της Κυριακής, μετά την ορκωμοσία τους στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης τους περιμένει στην ταράτσα των κεντρικών γραφείων του κόμματος στην Πειραιώς «για ένα ποτό και συζήτηση».

Εκεί προφανώς θα γίνουν και δια ζώσης οι συστάσεις να μην επαναπαυθούν ενόψει των εκλογών που θα γίνουν με λίστα. «Στις νέες κάλπες, το κοντέρ θα είναι μηδενισμένο», όπως λέει ο ίδιος και σημαίνει συναγερμό προς αποφυγήν απρόσμενων εξελίξεων…

 

ΗΠΑ: Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργεί κάθε μερικά χρόνια η κόντρα Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων για το «ταβάνι» στο χρέος, ότι έντοκο γραμμάτιο του αμερικανικού δημοσίου, με διάρκεια 21 ημερών, έπιασε στη δημοπρασία της περασμένης Τρίτης επιτόκιο... 6,2%, όταν τέλος Απριλίου ήταν περίπου στο 4,5%.

Σημεία των καιρών ή καλύτερα της πόλωσης που έχει διχάσει εδώ και χρόνια την υπερδύναμη.

 

ΑΔΜΗΕ: Δεν ξέρουμε πόσοι το θυμούνται πλέον, αλλά αυτή η ιστορία με τον μειοψηφικό επενδυτή στη θυγατρική Αριάδνη Ιnterconnection (για τη διασύνδεση Αττικής Κρήτης) κρατάει από το… 2019. Τότε είχε υπογραφεί ένα MoU σχετικού ενδιαφέροντος με την Κίνα κι έχουμε φτάσει πλέον στα μέσα του 2023, χωρίς να γίνει τίποτε, ενώ το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί!

Περίπου τρεις μήνες έχουν περάσει από τότε που η ΡΑΕ πήρε τους φακέλους για να εγκρίνει ποιοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό (ανάμεσά τους και οι Κινέζοι) κι ακόμη «πόρισμα» δεν έχει βγάλει.

Η στήλη υποψιάζεται, δεδομένου ότι η υπόθεση έχει διακρατικές διαστάσεις και γεωπολιτικό ενδιαφέρον, πως μάλλον δεν θα προχωρήσει τίποτα έως ότου έχουμε κυβέρνηση.

Προφανώς δε έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, με το έργο σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει, η ύπαρξη επενδυτή δεν ήταν απαραίτητη. Οπότε το ερώτημα είναι τι θα γίνει τελικά με αυτή την υπόθεση;

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές χαρακτηρίζουν τις πρώτες ενδείξεις για τη θερινή σεζόν στελέχη της Aegean, με τις παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας να εμφανίζουν ήδη από πολύ νωρίς ιδιαίτερη δυναμική.

Σημαντικά αυξημένη για τα δεδομένα της περιόδου, αλλά και σε σχέση με το 2019, είναι και η ροή εισερχόμενων ταξιδιωτών από τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας. Τη δυναμική της ανακτά και η βρετανική αγορά, η οποία πέρυσι τερμάτισε στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις αφίξεις.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται αν μη τι άλλο και στις επιδόσεις της αεροπορικής, η οποία το α’ τρίμηνο κατέγραψε αύξηση 72% σε επίπεδο επιβατικής κίνησης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αντίστοιχα, ο συντελεστής πληρότητας των αεροσκαφών διαμορφώθηκε στο 82% για το ίδιο διάστημα, βελτιωμένος κατά 15,5% σε σχέση με το 2022.

 

INTERTECH: Χθες ήταν η πρώτη ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης, μετά την απόκτηση του 29,36% από τον Σπύρο Γιαμά της CD Media (εξαγόρασε το ποσοστό που κατείχε η Eurobank και παλαιότερα ο εκλιπών επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς).

Πάντως, όσοι περίμεναν κάποια «είδηση» δεν ικανοποιήθηκαν, καθώς τόσο ο Σπύρος Γιαμάς όσο και ο δεύτερος μεγάλος μέτοχος της Intertech (Κων/νος Αμοιρίδης με 28,45%) δεν παρέστησαν αυτοπροσώπως, αλλά ψήφισαν δια αντιπροσώπων.

Στο 100% η αποδοχή όλων των προτάσεων του διοικητικού συμβουλίου.

 

LYKTOS PARTICIPATION: Σε αλλαγή σκοπού προχωρά η εταιρεία και για τον λόγο αυτό έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων στις 7 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Lyktos Participation αποεπενδύθηκε από την Παγκρήτια με κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 11 εκατ. ευρώ καθώς πώλησε το 11,25% στη Thrivest έναντι 25 εκατ. ευρώ και ενώ το αποτιμούσε στα βιβλία της με 14,23 εκατ. ευρώ.



LIDL: Πωλήσεις ρεκόρ για τον όμιλο Schwarz που διαχειρίζεται τις αλυσίδες Lidl και Kaufland και έχει και αποτύπωμα στη βιομηχανία. Ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 15,4% στα 154,1 δισ. ευρώ, επενδύσεις 8 δισ. ευρώ και 400 επιπλέον καταστήματα -συνολικά ο όμιλος διαχειρίζεται 13.700 σημεία-, για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.

Μόνο η Lidl -η ελληνική θυγατρική δεν δημοσιεύει ισολογισμό- πέτυχε πωλήσεις 114,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,8% και διαδικτυακές πωλήσεις 1,9 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 8,5%. Η Kaufland είχε έσοδα 31,8 δισ. ευρώ.

Υψηλές οι επιδόσεις και για «άγνωστες» επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου Schwarz. Όπως αυτή της PreZero, μιας εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, που πέτυχε πέρυσι τζίρο 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 84,7%...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v