Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 25 2023

ΜIG: Ο Μεγάλου και η προαναγγελία ΑΜΚ - Συνέχεια με μηνύσεις στο σίριαλ Κυπριώτη - ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκατίνιασμα στο... παρά πέντε

ΜIG: Ο Μεγάλου και η προαναγγελία ΑΜΚ - Συνέχεια με μηνύσεις στο σίριαλ Κυπριώτη - ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκατίνιασμα στο... παρά πέντε

MΙG: Ετοιμασίες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περιείχε στο ένατο και τελευταίο θέμα, η ανακοίνωση της εταιρείας για την τακτική συνέλευση (βγήκε μετά το κλείσιμο της αγοράς), την οποία ως γνωστόν ελέγχει πλέον σε ποσοστό 87,79% η Τράπεζα Πειραιώς.

To ότι η εταιρεία έχει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον ορίζοντα το είχαμε καταγράψει έγκαιρα, πριν από ένα μήνα, σημειώναμε μάλιστα ότι θεωρούμε πιθανό η αύξηση να γίνει με «εισφορά σε είδος», εκ μέρους του βασικού μετόχου.

Ωστόσο η χθεσινή ανακοίνωση δεν δείχνει να έχει πίσω της κάποιο σαφές και άμεσο σχέδιο. Πρώτον, διότι αν υπήρχε αμεσότητα, θα έμπαινε κατευθείαν το θέμα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και όχι για εξουσιοδότηση προς το ΔΣ να την υλοποιήσει στο μέλλον.

Δεύτερον, διότι γίνεται λόγος για περιορισμό ή και αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, που σημαίνει ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη κάποια συγκεκριμένη διαδικασία.

Εμείς πάντως, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η Τράπεζα που διοικεί ο Χρήστος Μεγάλου (ήτοι ένας έμπειρος Investment Banker) έχει ήδη δαπανήσει δυο-τρεις… καραβιές μετρητά για να προστατεύσει το μεγάλο deal που έγινε με τη STRIX για την Αttica Group (και συνακόλουθα τον ισολογισμό της τράπεζας), ποντάρουμε ότι κάπως θα προκύψει μια λύση με εισφορά σε είδος.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Την ώρα που οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές συζητούν για το αν θα αντέξει την κατά μέτωπο επίθεση του ΠΑΣΟΚ με στόχο την ανακατάληψη ισχυρότερης θέσης στη Βουλή, ορισμένα στελέχη του είτε επιδίδονται σε φιλικά… ξεκατινιάσματα δια των ΜΜΕ (Παπαδημούλης, Δούρου κ.λπ.), είτε συνεχίζουν την τακτική «λέω ό,τι θέλω, δημοκρατικό κόμμα είμαστε», που τους σακάτεψε στον προηγούμενο γύρο, είτε επιστρέφουν οξύτατα τις επιθέσεις του μικρότερου αλλά πλέον πολύ φιλόδοξου, σοσιαλδημοκρατικού αντιπάλου, όπως έγινε χθες με στόχο την Κατερίνα Μπατζελή.

Όχι, «σύντροφοι» (το σύντροφοι εν έτει 2023 ακούγεται κάπως… πασέ, αν δεν είσαι «βεριτάμπλ» κομμουνιστής, ή εμάς μας φαίνεται;) δεν ήταν αυτό το μήνυμα της πρόσφατης κάλπης.

 

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τα «μάζεψε» με τις φιλόδοξες δηλώσεις περί 180 βουλευτών (και συνταγματικής αναθεώρησης) ο Άδωνις, μετά και την έμμεση πλην σαφή κριτική του Νίκου Δένδια, σημειώνοντας ότι με 180 βουλευτές ή με λιγότερους, χρειάζονται συναινέσεις σε τέτοια θέματα. Αδειάστηκε μάλιστα μεγαλοπρεπώς από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλλά η «ταμπακέρα» δεν αλλάζει. Η Βουλή που θα προκύψει μετά την 25η Ιουνίου είναι «προαναθεωρητική». Όποια τροποποίηση ψηφιστεί με 180 βουλευτές, περνάει με 151 στην επόμενη Βουλή και οριστικοποιείται.

Τουλάχιστον για το θέμα του άρθρου 16 και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, στο οποίο πολλάκις έχει αναφερθεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάποια στιγμή πρέπει να βρεθεί λύση…

Όπως επίσης και στο θέμα του «άπαξ δάσος εσαεί δάσος», το οποίο επί δεκαετίες οδηγεί σε διαφόρων ειδών… ακροβατικά, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον διαρκή τραγέλαφο με τους δασικούς χάρτες και τις αεροφωτογραφίες σχεδόν από την περίοδο που στο Κολωνάκι έβοσκαν πρόβατα!   

 

ΦΟΡΕΑΣ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Σέρνεται και θα συνεχίσει, αν πιστέψουμε την Κομισιόν, ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του φορέα που υποτίθεται ότι θα αγοράζει σπίτια ευάλωτων νοικοκυριών με κόκκινα δάνεια και θα τους τα επαναμισθώνει.

Η διαδικασία προχωρά, αν και αργά εξαιτίας των παρατάσεων που ζητούν τα ενδιαφερόμενα funds. Ετσι δεν αναμένεται να είναι ενεργός πριν από το δεύτερο εξάμηνο του... 2024.

Και βλέπουμε…

 

AUTOHELLAS: Διψήφια αύξηση της τάξης του 53% στον τζίρο α’ τριμήνου έγραψε η εισηγμένη, με τον κύκλο εργασιών της από τις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα να σημειώνει άνοδο κατά 18,2% σε σχέση με το 2022, αγγίζοντας τα 49 εκατ. ευρώ.

Με τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου ως «μαγιά», η αγορά περιμένει πλέον τα επόμενα δύο τρίμηνα, αφενός διότι το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας κερδοφορίας του ομίλου παράγεται κατά την τουριστική περίοδο και αφετέρου διότι η δυναμική της εξαγοράς της FCA GREECE από τις Αutohellas και Samelet θα φανεί για πρώτη φορά στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

Οι προβλέψεις για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές χάρη στη διαφαινόμενη ισχυρή τουριστική κίνηση, που θα έχει θετικό αποτύπωμα στον συγκεκριμένο κλάδο. Μοναδικό «αγκάθι», η διαθεσιμότητα περισσότερων αυτοκινήτων, που μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό αρνητικά τις τιμές σε σχέση με πέρυσι.

 

ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ: Όχι μόνο δεν έχει τέλος το σίριαλ με πρωταγωνιστή τον ξενοδόχο Κωνσταντίνο Κυπριώτη, αλλά στην υπόθεση προστίθενται συνεχώς νέα πρόσωπα, ανατρέποντας κάθε φορά το σκηνικό.

Αυτή τη φορά συμμετοχή στο σίριαλ, σε ρόλο πιστώτριας, πέραν των τραπεζών και του ελληνικού Δημοσίου, έχει η πρώην σύζυγος του ξενοδόχου της Κω Μαρία Σπανού, η οποία κατέθεσε μήνυση για ψευδορκία και απόπειρα απάτης στο αρμόδιο δικαστήριο -ζητώντας μέσω αγωγής και αποζημίωση- κατά ενός πρώην στελέχους της Kipriotis Hotels και στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Κυπριώτη.

Η πρώην σύζυγος Κυπριώτη, η οποία, όπως πληροφορείται η στήλη, είχε ενεργό ρόλο στη λειτουργία των ξενοδοχείων του ομίλου, είχε καταθέσει αίτηση διαζυγίου διεκδικώντας το 50% της περιουσίας που είχε το πρώην ζευγάρι, καθώς και ασφαλιστικά μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρξει κανενός είδους αλλαγή στην περιουσιακή κατάσταση του Κ. Κυπριώτη έως ότου τελεσιδικήσει το μεταξύ τους δικαστήριο.

Ωστόσο, το πρώην στέλεχος του ομίλου κατέθεσε στο δικαστήριο ότι εκείνη δεν είχε κάποια εμπλοκή στη λειτουργία της εταιρείας, με τη Μαρία Σπανού να προχωρά στη σχετική μήνυση.

Και όλα αυτά λίγες μόνο ημέρες (σ.σ.: το δικαστήριο έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαΐου) πριν από την εκδίκαση της αγωγής του Κωνσταντίνου Κυπριώτη κατά της αδερφής του, Μιράντας. Γύρω στον Οκτώβριο, δε, αναμένεται η απόφαση επί της αίτησης για άμεση επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης - μεταβίβασης της επιχείρησης και επικουρικά, της αίτησης πτώχευσης για την Γ. Κυπριώτης και Υιοί Α.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v