Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2023

Ενέργεια: ΡΑΕ και επενδύσεις χωρίς… απόδοση - Tips για Jumbo, ΠΛΑΘ και ΟΛΥΜΠ - «Tουρκοφιλίες» από Ισπανία, Πολωνία

Ενέργεια: ΡΑΕ και επενδύσεις χωρίς… απόδοση - Tips για Jumbo, ΠΛΑΘ και ΟΛΥΜΠ - «Tουρκοφιλίες» από Ισπανία, Πολωνία

JUMBO: Νέο υψηλό για τη μετοχή που τις τελευταίες συνεδριάσεις τραβά εκτός από τα βλέμματα των επενδυτών και αυτά των αναλυτών. Την Παρασκευή η στήλη σημείωσε την έκθεση της Eurobank Equities που ανέβασε την τιμή-στόχο στα 26,4 ευρώ (τρέχουσα στα 24,42 ευρώ) αλλά και τα πολλά πακέτα που άλλαξαν χέρια την Πέμπτη. Ακολούθησε η Alpha Finance, που έβαλε τον πήχη ακόμα υψηλότερα, στα 27,3 ευρώ.

Η τελευταία περιμένει από την εταιρεία του Απόστολου Βακάκη (φωτ.) τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ, διατήρηση υψηλών περιθωρίων και νέο μέρισμα το τέταρτο τρίμηνο.

Απόδοση πάνω από 61% για τον τίτλο το τελευταίο εξάμηνο. Την Παρασκευή έκλεισε με άνοδο 1,75% στα 24,42 ευρώ και όγκο σχεδόν 182.000 «κομμάτια» ενώ πέρασαν και επτά «πακέτα» αξίας 5,94 εκατ. ευρώ. 

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Εντυπωσιακή, αν μη τι άλλο, η αντίδραση της μετοχής τις τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας. Από τα 4,27 ευρώ που έκλεισε την Τρίτη εκτινάχθηκε στα 5,15 ευρώ την Παρασκευή, οπότε άλλαξαν χέρια 322 χιλιάδες τεμάχια, όγκο που πρέπει να πάμε πολλούς μήνες πίσω για να ξαναδούμε.

Εγκαιρα η στήλη είχε επισημάνει την έκθεση της Eurobank Equities, που εκτίμησε ότι η εσωτερική αξία της εισηγμένης βρίσκεται στα 8,5 ευρώ.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Άλλη μια μετοχή που «ξύπνησε» στις τελευταίες συνεδριάσεις. Με το +9,7% της Παρασκευής (άλλαξαν χέρια 308 χιλιάδες τεμάχια) βρίσκεται πλέον σε υψηλό 40 μηνών ή στα 2,6 ευρώ.

Μένει να δούμε αν στα τέλη Ιουλίου λήξει το σίριαλ για το τελικό αντίτιμο της πώλησης του Πόρτο Καράς στον Ιβάν Σαββίδη, καθώς τότε αναμένεται το πόρισμα του τρίτου ανεξάρτητου εκτιμητή.

Αν αυτό συμβεί, η διοίκηση περιμένει να απελευθερωθούν δεσμευμένα κεφάλαια 27,5 εκατ. ευρώ.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Διαβάσαμε πρόσφατα σε διεθνή μέσα ότι στη Γερμανία ο ρυθμιστής του ενεργειακού τομέα BnetzA αποφάσισε να αυξήσει τις ρυθμιζόμενες αποδόσεις όσων επενδύουν στο δίκτυο μεταφοράς (το λεγόμενο grid) κατά… 40%, προκειμένου να ενθαρρύνει τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυσή του.

Στην Ελλάδα, ο ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ, εξακολουθεί να λειτουργεί με το WACC (Weighted Average Cost of Capital) που του είχε εγκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πριν ξεκινήσει η εντυπωσιακή άνοδος των επιτοκίων, ήτοι με 6,1%.

Η Γερμανία που έχει αισθητά χαμηλότερο επίπεδο επιτοκίων από την Ελλάδα λόγω του λεγόμενου ρίσκου χώρας (το χάσμα στα κρατικά ομόλογα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αν δεν υπήρχε η παρεμβατικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως προς τις χώρες της περιφέρειας) προσφέρει πλέον, μετά την αύξηση κατά 40%, απόδοση στους διαχειριστές της τάξεως του 7,1%. Μία ποσοστιαία μονάδα παραπάνω από την Ελλάδα με τα υψηλά επιτόκια και το αυξημένο -συγκριτικά- ρίσκο.

Κι αυτό όταν, σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση που εγκρίθηκε πρόσφατα κρίνεται από τους τέσσερις διαχειριστές υψηλής τάσης που διαθέτει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ως… «μη ικανοποιητικό πρώτο βήμα», λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού για την προσέλκυση επενδύσεων!

Με βάση τα φιλόδοξα σχέδια που έχει και η χώρα μας για την αναβάθμιση του δικτύου και τη μαζική ένταξη ΑΠΕ, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα συμβεί αυτό, εάν δεν προχωρήσουμε σε αντίστοιχη κίνηση ανταγωνιστικής αύξησης της απόδοσης στην Ελλάδα;

Αν η Γερμανία είναι στο 7,1%, δεν θα έπρεπε η Ελλάδα να δίνει τουλάχιστον 1,5 μονάδα παραπάνω, αντί για μία μονάδα λιγότερο;

Πώς θα έχουμε νέες επενδύσεις χωρίς ανταγωνιστική απόδοση, όταν στον διεθνή ενεργειακό χώρο γίνεται «σκοτωμός» με ειδικά κίνητρα και υψηλές αποδόσεις για να προσελκυστούν τα τεράστια επενδυτικά κεφάλαια που απαιτούνται;

 

ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΙΕΣ: Δύο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισπανία και η Πολωνία, αποφάσισαν να πάρουν μέρος σε τουρκική στρατιωτική άσκηση, στην οποία συμμετέχει και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, το οποίο επισήμως δεν… αναγνωρίζουν.

To Euro2day.gr δημοσίευσε τη σχετική είδηση, χωρίς να υπάρξει απάντηση από ελληνικής πλευράς, παρότι τέτοια κρούσματα έχουν εκδηλωθεί (και αποτραπεί με ελληνικές ενέργειες) στο παρελθόν.

Η απάντηση φέτος ήρθε μια μέρα αργότερα, από την Κύπρο, σύμφωνα με την οποία κατόπιν διαβημάτων της, οι δύο χώρες υποστήριξαν ότι… «δεν ήξεραν» για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους και θα αποχωρήσουν.

Ωστόσο αν για την Ισπανία, αυτή ήταν η πρώτη φορά, για την Πολωνία δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο. Σύμφωνα με το Nordic Monitor (που είναι συμφερόντων Τούρκων, αλλά εντελώς αντίθετο στο καθεστώς Ερντογάν) δεν είναι η πρώτη φορά που η Πολωνία λαμβάνει μέρος στη συγκεκριμένη άσκηση.

Οπότε ελπίζουμε τα περί αποχώρησης να μην είναι απλώς λόγια!

Κρατάμε, ούτως ή άλλως, δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα δεν φάνηκε φέτος να αντιδρά η ίδια (λόγω υπηρεσιακής κυβέρνησης ή άλλων παραγόντων;). Το δεύτερο ότι κάποιοι εταίροι μας μπορεί να ομνύουν στην ενότητα της Ευρώπης για την Ουκρανία (με την Πολωνία να ανήκει στους πιο «σκληρούς» της Ευρώπης στο συγκεκριμένο θέμα), αλλά σε ό,τι αφορά την κατεχόμενη Κύπρο, την αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την ίδια την Κύπρο την έχουν λίγο πιο χαμηλά από τη… φτέρνα τους!

Διόλου τυχαίο επίσης ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Πολωνία έχουν σημαντικές δοσοληψίες με την Τουρκία στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v