Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 20 2023

Κάτι πάει στραβά με τον τουρισμό! - Το Protagon και τα «φαντάσματα» - Σφηνάκια για Ιντρακάτ, Centric, Δομική Κρήτης, Profile

Κάτι πάει στραβά με τον τουρισμό! - Το Protagon και τα «φαντάσματα» - Σφηνάκια για Ιντρακάτ, Centric, Δομική Κρήτης, Profile

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μείωση στις αφίξεις σε εμβληματικά νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, σοβαρά προβλήματα υποδομών (όπως τα λιμάνια και η ανεπάρκεια νοσηλείας), αλλά και ανησυχίες για την επίπτωση του πληθωρισμού σε Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν σκοτεινιάσει κάπως το τοπίο για το φετινό καλοκαίρι.

Ίσως εξίσου σημαντικά όμως είναι δύο ακόμη στοιχεία: Το ένα αφορά την ανοργάνωτη και ανεξέλεγκτη υπερεκμετάλλευση αρκετών τουριστικών περιοχών, με επίκεντρο τα νησιά του Αιγαίου, που έχει βρεθεί κάτω από τον προβολέα της δημοσιότητας, μετά τα πρόσφατα συμβάντα στη Μύκονο.
Το δεύτερο σχετίζεται με δημοσιεύματα στην «Καθημερινή» (δείτε εδώ) και στο «Ιn.gr» (δείτε εδώ), σύμφωνα με τα οποία οι αυξήσεις τιμών στον χώρο του τουρισμού ήταν ραγδαίες τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τα νησιά γενικώς να είναι πλέον απλησίαστα για μια ελληνική οικογένεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» Θοδωρής Γεωργακόπουλος τοποθετήθηκε στο θέμα σχολιάζοντας ότι το να γίνει το τουριστικό προϊόν υπερβολικά ακριβό για τους ντόπιους συμβαίνει σε τριτοκοσμικούς προορισμούς.

Σχετικό post ανέβηκε και στο τwitter, με αποτέλεσμα να τον… «μαλώσουν» τόσο ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος (φωτ.) όσο και ο επίτιμος πλέον ομόλογός του Ανδρέας Ανδρεάδης, όπως θα δείτε παρακάτω.

Ωστόσο, εμείς έχουμε αρχίσει να διακρίνουμε γενικότερα μια ανησυχία για το χάσμα μεταξύ επιπέδου τιμών και επιπέδου του τουριστικού προϊόντος κι ακόμη περισσότερο, των υποδομών και της οργάνωσης, σε συνδυασμό με έναν «οργασμό» κατασκευαστικής δραστηριότητας, που σε άλλες χώρες κατέληξε τελικά να υποβαθμίσει το φυσικό τοπίο και την απήχηση του προορισμού.

Ίσως θα πρέπει όλοι να θυμηθούμε τη γνωστή φράση για τις επενδύσεις «οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις επόμενες».

Διότι έχει εφαρμογή και στον τουρισμό.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Η πτώση του Γενικού Δείκτη και οι υποτονικές συναλλαγές (λόγω κλειστής Wall Street) δεν επηρέασαν τον τίτλο, που έκλεισε χθες σε υψηλό 11 μηνών, στα 2,1 ευρώ (+4,48).

Στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ο όγκος υπερβαίνει τις 800 χιλιάδες τεμάχια, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τις 13 Απριλίου. Η δε κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 337 εκατ. ευρώ.

Απόδοση 72% στο εξάμηνο δεν τη λες και λίγη…

 

CENTRIC: Από κοντά και ο τίτλος της εισηγμένης με κέρδη 4,98% και άνοδο στα υψηλά 23 μηνών (0,337 ευρώ). Και σε αυτή την περίπτωση καταγράφεται υψηλός όγκος συναλλαγών, καθώς άλλαξε χέρια σχεδόν το 0,5% της εταιρείας.

 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Ένα ξαφνικό ράλι έφερε τον τίτλο έως το 0,942 ευρώ στις 14 Ιουνίου. Ακολούθησαν πτωτικές συνεδριάσεις και χθες νέα εκτίναξη κατά 7,81%, που έφερε τη μετοχή στο 0,9666 ευρώ.

Πρόσφατα υπέγραψε για έργο 10,2 εκατ. ευρώ και το συνολικό ανεκτέλεστο ανέβηκε στα 49 εκατ. ευρώ.

 

PROFILE: Ανάσα πήρε χθες η μετοχή. Μετά από μια πλάγια κίνηση στα επίπεδα των 4,26-4,27 ευρώ στις προηγούμενες συνεδριάσεις, έκλεισε στα 4,24 ευρώ με πτώση -0,7% και μάλλον χαμηλό τζίρο για τα δεδομένα του τελευταίου διαστήματος.

Η κεφαλαιοποίηση πέρασε, όπως είχαμε σημειώσει, το «όριο» των 100 εκατ. ευρώ.

 

ALPHA BANK - SKY: Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή πώλησης του χαρτοφυλακίου κυπριακών μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανακτηθέντων ακινήτων στην Cerberus (χαρτοφυλάκιο Sky) από τον όμιλο Alpha.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της συναλλαγής έχει πλήρως απεικονιστεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, στα pro forma οικονομικά αποτελέσματα της 31ης Μαρτίου 2023.

Στις 31/3/23 η καθαρή λογιστική αξία των δανείων και ανακτηθέντων ακινήτων διαμορφωνόταν λίγο χαμηλότερα από 600 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι κάπου εκεί διαμορφώθηκε και το συνολικό τίμημα (μετρητοίς, αναβαλλόμενο κ.ά.)

 

ΟΙΚΟΓΕΝΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ: Οι γαλατάδες της Θεσσαλίας -καμία σχέση με τον εισηγμένο στο Χρηματιστήριο όμιλο καλλυντικών- έδωσαν πρόσθετη εγγύηση υπέρ της θυγατρικής τους στη Ρουμανία Fabrica de Lapte Brasov S.A.

Η εγγύηση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, περισσότερο γνωστής με το brand Ολυμπος, αύξησε το ποσό της εγγύησης υπέρ της ρουμανικής θυγατρικής προς την Alpha Βank Romania κατά 2 εκατ. ευρώ πλέον τόκων και λοιπών εξόδων.

 

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Απόβαση δεν το λες, αλλά η επέκταση στη Μυτιλήνη έχει τη σημασία της. Σήμερα ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας στο νησί.

Σημειώστε ότι ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της χώρας βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στη λίστα των 250 μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως, σύμφωνα με την Deloitte.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κοντά ενάμιση χρόνο μετά το deal εξαγοράς από την Bespoke του επιχειρηματία της βορειοελλαδίτικης «Έδεσμα» και της συνδεδεμένης με αυτήν εταιρείας «Αμβροσία», η τελευταία μετατράπηκε από Μονοπρόσωπη ΕΠΕ σε ΑΕ.

Πλέον το μετοχικό κεφάλαιό της ανέρχεται σε 4.695.090 ευρώ, εκ των οποίων το 1,894 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που είχε πριν από τη μετατροπή και 2,8 εκατ. ευρώ προέρχονται από την κεφαλαιοποίηση υπεραξίας ακινήτων και μηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρείας.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως για την απόκτηση της Αμβροσίας η Bespoke έδωσε 12 εκατ. ευρώ.


PROTAGON: Πάνω στις μέρες που μια εμπεριστατωμένη έρευνα έβγαλε ότι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα ΜΜΕ βρίσκεται στο 19%, το χαμηλότερο ποσοστό σε 46 κράτη, το αρθρογραφικό site βρέθηκε στη δίνη σημαντικών κατηγοριών:

Ότι έχει αρθρογράφους «φαντάσματα», τα κείμενα των οποίων φέρουν ανύπαρκτες υπογραφές όπως και προσωπικές φωτογραφίες, οι οποίες όμως δεν είναι αληθινές, αλλά προέρχονται από τράπεζες φωτογραφιών.

Μετά από σημαντικό αριθμό σχολίων, κυρίως στο twitter, η διεύθυνση τουProtagon προχώρησε σε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κάνει χρήση ψευδωνύμων, κάτι που αποτελεί κοινή και αποδεκτή πρακτική στην Ελλάδα και διεθνώς, και ότι άλλοτε τα ψευδώνυμα είναι ατομικά και άλλοτε ομαδικά. Προσθέτει μάλιστα ότι την ευθύνη για τα ψευδώνυμα κείμενα, όπως και για τα υπόλοιπα, την έχουν ο εκδότης και ο διευθυντής του.

Ως εδώ καλά, άλλωστε και ο Χαμαιλέων, μια στήλη με ψευδώνυμο είναι -και μάλιστα συλλογική. Ωστόσο οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν, αφορούν και τη χρήση generic φωτογραφιών προσώπων, προκειμένου να «πειστεί» ο αναγνώστης ότι διαβάζει ενυπόγραφο άρθρο ενός αληθινού υπαρκτού προσώπου, κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό.

Η διαφορά είναι σαφής και πολύ σημαντική. Αλλά απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες έως στιγμής δεν δόθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v