Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 20 2023

Follie: Σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο! - Εκλογές: Φωτιά και τσεκούρι - H Avramar και οι… fobάδες - To 1.000άρικο της Κρι Κρι

Follie: Σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο! - Εκλογές: Φωτιά και τσεκούρι - H Avramar και οι… fobάδες - To 1.000άρικο της Κρι Κρι

FOLLI FOLLIE: Έχουν περάσει πέντε χρόνια και σχεδόν δύο μήνες από τότε που «έσκασε» το σκάνδαλο. Η δίκη της οικογένειας Δημήτρη, Καίτης και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου (φωτ.) στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε υποτίθεται στις 10 Ιανουαρίου του 2022. Έκτοτε έχουν περάσει 17 μήνες και η δίκη πάει από αναβολή σε αναβολή.

Παρά το σάλο που προηγήθηκε για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, καθώς ελλοχεύει πλέον κίνδυνος παραγραφής, παρά το γεγονός ότι δόθηκε ειδική άδεια συμμετοχής στους δικηγόρους από τον Δικηγορικό Σύλλογο (καθώς οι δικηγόροι απέχουν από υποθέσεις που περιλαμβάνουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης), η δίκη που θα ξεκινούσε χθες δεν ξεκίνησε, λόγω… κωλύματος της εισαγγελέως.

Το αποτέλεσμα ήταν να πάρει νέα δικάσιμο, για τις 14 Σεπτεμβρίου, ήτοι τρεις μήνες αργότερα!

Η πρόεδρος δεν εκφώνησε την υπόθεση, όπως γίνεται συνήθως, ούτε έδωσε οποιαδήποτε εξήγηση για το κώλυμα της εισαγγελέως, ούτε υπήρξε δήλωση αποχής από την πλευρά της τελευταίας.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, η αντιμετώπιση από πλευράς της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, προς τη συγκεκριμένη δίκη, η οποία αφορά μια υπόθεση με πολύ μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, που συγκλόνισε το Χρηματιστήριο, έτυχε ευρείας δημοσιότητας στο εξωτερικό και οδήγησε σε σημαντικές ζημιές πληθώρα επενδυτών, ιδιωτών και επαγγελματιών, αποτελεί σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο.

Πού είναι τώρα οι δικαστικές ενώσεις, που κόπτονται για την αξιοπιστία και την προστασία του κύρους της Δικαιοσύνης, να καυτηριάσουν όσα γίνονται μπροστά στα έκπληκτα μάτια της κοινής γνώμης; Τι έχουν να πουν πρώην και νυν υπουργοί Δικαιοσύνης;

Άφαντοι είναι;

ΥΓ: Περιττό να ειπωθεί ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε παραγραφή αδικήματος (κατηγορούνται για πολλά οι Κουτσολιούτσοι), ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος!

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: «Επεισοδιακά» ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση για τη μετοχή. Μια «ανοιχτή» εντολή αγοράς μόλις για 1.000 τεμάχια έστειλε τη μετοχή στις 10:31 στα 9,80 ευρώ ή 23,10% υψηλότερα, καθώς από «πάνω» ήταν άδειος από πωλητές.

Αμέσως μετά ενεργοποιήθηκε Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), ο τίτλος οδηγήθηκε σε δημοπρασία και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 8,00 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 0,50%.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή κρατάει επαφή με τα πρόσφατα υψηλά των 8,20 ευρώ (κλείσιμο 29/5), που είναι και υψηλά 16 μηνών.


ΨΑΡΙΑ: Η είδηση τις τελευταίες ώρες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ότι η Cooke μειώνει το τίμημα για την απόκτηση της εταιρείας ιχθυηρών Pescanova. Από 700 εκατ. ευρώ που προσέφερε την περασμένη άνοιξη ο Βορειοαμερικανικός όμιλος Cooke -αφορούσε μετρητά και ανάληψη δανείων της Pescanova-, το τίμημα αναθεωρείται επί τα χείρω. Ο λόγος είναι ότι το due diligence έβγαλε «βατράχια».

Στα δικά μας τώρα και στην Avramar, που συνεχίζει να αποτελεί «μαύρο κουτί» και η αγορά κρατά την αναπνοή της. Όχι άδικα. Τα προβλήματα της Avramar ξεβράστηκαν στην κορύφωση του εποχικού κύκλου πωλήσεων του κλάδου. Και προκειμένου να μπει ρευστό στα ταμεία, θα πρέπει να πουληθούν ψάρια, λέει πηγή της στήλης, η οποία εκτιμά ότι οι τιμές πώλησης που θα ζητήσει θα είναι τόσο χαμηλές, που θα συμπαρασύρουν και όλους τους υπόλοιπους σε ένα καθοδικό σπιράλ.

Ήδη γίνεται καθημερινός πόλεμος, για 5-10 λεπτά της τιμής. Οπως ακούμε, οι περισσότεροι παραγωγοί πιέζονται να ρίξουν τις τιμές (εξαίρεση μονάδες στην Ηγουμενίτσα λόγω μικρής απόστασης με Ιταλία).

Θραύση κάνουν οι λεγόμενοι fobάδες, Ιταλοί έμποροι που αγοράζουν απευθείας από τα ιχθυοτροφεία, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το μεταφορικό κόστος.

 

AUTOHELLAS-ΟΡΝΟΣ: Άλλα 28,05 εκατ. ευρώ έβαλαν Autohellas και SAMELET στο joint venture (ΟΡΝΟΣ ΑΕ), μέσω του οποίου απέκτησαν από τη Fiat Chrysler την εν Ελλάδι δραστηριότητά της (FCA Greece).

Η ΟΡΝΟΣ συστάθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 12 εκατ. ευρώ, το οποίο ανήλθε σε 40,05 εκατ. ευρώ, μετά την έκδοση 280.500 προνομιούχων μετοχών, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ έκαστη.

Η Autοhellas κατέχει το 51% της εταιρείας και η SAMELET το 49%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΡΝΟΣ προχώρησε σε έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους ως 56 εκατ. ευρώ, το οποίο κάλυψαν/θα καλύψουν οι δύο μέτοχοι.

 

SNAPPI: Πριν προλάβει να πάρει την άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος η ψηφιακή τράπεζα που «στήνουν» η Πειραιώς και η εταιρεία τεχνολογίας Natech, αποχώρησε για προσωπικούς λόγους ο διευθύνων σύμβουλός της Δημήτρης Λιτσικάκης.

Η «Snappi» όπως θα ονομάζεται η νέα ψηφιακή τράπεζα θα παρέχει τραπεζικά προϊόντα κυρίως στη νέα γενιά μέσα από την πλατφόρμα της και θα απευθύνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος πληροφορούμαστε ότι είναι στον προθάλαμο

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Τα είπαμε και χθες, αλλά τα πράγματα όλο και σοβαρεύουν. Στο δίπτυχο μειονότητα Θράκης - τραγωδία στην Πύλο, έχουμε βάλει φωτιά στα μπατζάκια μας (ως χώρα) ενώ στο μεταξύ οι υποψήφιοι βουλευτές τρώνε κανονικό… τσεκούρι.

Με τη μειονότητα αποκαλύπτεται ότι η ανάμιξη των φιλοτουρκικών μηχανισμών, σύμφωνα με το περιβόητο πλέον έγγραφο της ΕΥΠ, δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έσπευσε χθες (κατόπιν εορτής) να αποσύρει την υποψηφιότητα του Μουσταφά Κατραντζή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να πράξει το ίδιο, αλλά αυτό ίσως δεν είναι το σημαντικότερο. Το σημαντικότερο είναι ότι μετά τα όσα μαθεύτηκαν, φαίνεται ωσάν η υποστήριξη του τουρκικού προξενείου και των σχετικών μηχανισμών να είναι περίπου… προαπαιτούμενο για να επιλέξουν τοπικούς βουλευτές τα κόμματα!

Όχι κι ό,τι καλύτερο, θα πείτε -και δίκιο θα έχετε. Το θέμα όμως έχει πολύ βάθος.

Ομοίως με το τραγικό ναυάγιο. Μετά από μέρες προεκλογικού ξεκατινιάσματος, το ζήτημα διεθνοποιείται, με ξένα μέσα να εκτοξεύουν κατηγορίες και τις ελληνικές αρχές να δημιουργούν πλέον υποψίες ότι κάτι μάλλον πήγε στραβά στην υπόθεση.

Οι νεκροί είναι πολλοί, η φασαρία που έγινε με τους μεν να υποστηρίζουν ότι «όλα έγιναν καλώς» και τους δε ότι τίποτα δεν έγινε καλώς, έχει τραβήξει την προσοχή στο εξωτερικό και αναμένεται συνέχεια.

Στο μεταξύ αδυνατούμε να θυμηθούμε άλλη εκλογική περίοδο στην οποία να έχουν κοπεί τόσοι υποψήφιοι βουλευτές, σε φάση που τα ψηφοδέλτια έχουν παγιωθεί. Η αρχή έγινε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη κάλπη, ακολούθησε ο «γαλάζιος Κατρούγκαλος», δηλαδή ο Σπύρος Πνευματικός της Νέας Δημοκρατίας, μετά ο Σπήλιος Κρικέτος του ιδίου κόμματος, τώρα ο Μουσταφά Κατραντζή, ενώ από το ΠΑΣΟΚ κόπηκε μετά την αντίδραση της Μίνας Βαλυράκη, ο Γιάννης Γλύκας.

Είναι πολλοί που έφαγαν… τσεκούρι, μπορεί να έχουμε ξεχάσει και κάποιον. Σημεία των καιρών όμως, ή μεγάλα κενά στις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v