Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 21 2023

Οι ριγμένοι της υπουργικής ονοματολογίας - Θράκη: Το ξεκατίνιασμα και ο Πομάκος - Σφηνάκια για ΝΑΥΠ, ΜΑΘΙΟ και MME

Οι ριγμένοι της υπουργικής ονοματολογίας - Θράκη: Το ξεκατίνιασμα και ο Πομάκος - Σφηνάκια για ΝΑΥΠ, ΜΑΘΙΟ και MME

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Πολύ μελάνι χύνεται σε διάφορα φιλοκυβερνητικά μέσα, για το πού θα πάνε τα πρωτοκλασάτα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, στην επόμενη θητεία που έρχεται. Αυτό που παρατηρούμε εμείς είναι ότι οι τοποθετήσεις ορισμένων προβεβλημένων στελεχών όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Νίκος Δένδιας αντιμετωπίζονται σε αυτά τα δημοσιεύματα περίπου ως «καραμπόλες». Δηλαδή ως τοποθετήσεις στις θέσεις που απομένουν αφού κλείσει η πρώτη γραμμή των επιλογών, με άλλα πρόσωπα.

Δεν το δένουμε κόμπο, άλλωστε τις πραγματικές αποφάσεις θα τις πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές, μας προξενεί εντύπωση όμως, διότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα μόνο αποτυχημένα δεν θεωρούνται. Το αντίθετο θα λέγαμε.

ΥΓ: Υπάρχει κι εκείνο το παλιό γνωμικό που λέει «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις», ούτε κάνεις τον σέντερ φορ, δεξί μπακ. Αλλά αν κρίνουμε και από τη φημολογούμενη μετακίνηση Κυριάκου Πιερρακάκη, μάλλον δεν θα ισχύσει.

Θα δούμε.

 

ΜΜΕ: Πληροφορίες για πιθανές ιδιοκτησιακές ανακατατάξεις σε τουλάχιστον 3-4 Μέσα Ενημέρωσης, παραδοσιακά αλλά και νεότερης «κοπής», έχουν εμφανιστεί στην αγορά. Επειδή κάποια από τα deals που φέρονται να συζητούνται ή να υλοποιούνται (κι αν υλοποιηθούν, θα κάνουν αίσθηση) δεν διασταυρώνονται εύκολα, θα επανέλθουμε μόλις νιώσουμε μεγαλύτερο βαθμό σιγουριάς για τα τεκταινόμενα.

Το σίγουρο είναι ότι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ ευάριθμων πιθανών αγοραστών και εν δυνάμει πωλητών. Και ότι σε όλες τις περιπτώσεις αφορούν τον ιδιαίτερα φιλοκυβερνητικό χώρο.

 

ΘΡΑΚΗ: Συνεχίζεται το προεκλογικό ξεκατίνιασμα για το ποιος υποψήφιος στηρίχθηκε περισσότερο και ποιος λιγότερο στους τουρκικούς μηχανισμούς! Μια ακόμη σαφής ένδειξη της αδιαφορίας των πολιτικών μας για τις επιπτώσεις των δηλώσεων και ενεργειών τους, μπροστά στην άγρα ψήφων.

Το θέμα της Θράκης είναι πολύ σοβαρό και η αδιαφορία της ελληνικής πολιτικής (πέραν των προεκλογικών διαξιφισμών) ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Αντιγράφουμε από σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» στο οποίο μιλά ο Ιμάμ Αχμέτ, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, το οποίο πραγματικά αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο για να έχετε μια εικόνα.

«Αν έρθει ένας Έλληνας πολιτικός θα μαζέψει 50 άτομα, αλλά άμα έρθει ο (σ.σ. Τούρκος) πρόξενος μαζεύονται 1.500. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Έλληνες πολιτικοί θυμούνται την περιοχή μόνο προεκλογικά, ενώ δεν υπάρχει Τούρκος αρχηγός κόμματος ή υπουργός που να έχει έρθει στη Δυτική Θράκη και να μην πάει στα χωριά. Αντίθετα, οι δικοί μας δεν πηγαίνουν.

»Οι υπηρεσίες του προξενείου είναι τόσο έντονες, όπως για παράδειγμα έχουμε τη Ziraat Bank και σε μια σχολική εκδήλωση που πήγα στο χωριό Διάσπαρτο, ήταν ένας που γυρνούσε και μοίραζε καρτελάκια. Ένα έδωσε σε μένα, κοιτάζω και ήταν ο διευθυντής της τράπεζας και λέει να περάσετε από το γραφείο μου να πιείτε ένα τσάι. Κανένας Έλληνας χριστιανός δεν πήγε σε ένα χωριό να πει, ελάτε στην τράπεζα να σας προσφέρουμε τραπεζικές υπηρεσίες και να μη στοιβάζεστε 70-80 χρόνων άνθρωποι για να πληρωθείτε τις συντάξεις σας ή ακόμα και να σας τις φέρουν ταχυδρόμοι στα κεφαλοχώρια. Δεν υπάρχει αυτό».

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΥ: Με κάθε ευκαιρία επαναφέρει το αίτημα να προχωρήσει άμεσα ο νέος Ηρακλής ΙΙΙ για να ολοκληρωθεί η εξυγίανση κυρίως των μικρότερων τραπεζών.

Μετά την πρόσφατη συνέντευξη στην Καθημερινή, το θέμα έθεσε εκ νέου σε πηγαδάκι στο περιθώριο της εκδήλωσης του Economist τη Δευτέρα.

Ο επιχειρηματίας επεσήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τη συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Τράπεζα Αττικής προχωρά κανονικά, με απόλυτη προσήλωση στον στόχο, που είναι η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Υποστήριξε δε ότι ο Ηρακλής ΙΙΙ θα λειτουργήσει θετικά και στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

 

ΤΕΝΕΡΓ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η πρώτη σε νέο υψηλό έτους, το ίδιο και η δεύτερη, αμφότερες με άνοδο (1,85% και 3,15%), σε μια συνεδρίαση στην οποία λίγες από τις βαριές μετοχές έγραψαν άνοδο. Η αγορά δείχνει να προεξοφλεί επισημοποίηση του deal χρηματοδότησης της First Sentier από τις ελληνικές τράπεζες και στη συνέχεια συμφωνία για την ΤΕΝΕΡΓ.

Η τελευταία έχει κάνει αρκετές φορές κίνηση κοντά στα 21 ευρώ, προεξοφλώντας το deal, αυτό που ίσως έχει σημασία είναι ότι αυτή τη φορά κινείται από κοντά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

ΜΥΤΙΛ: Εντυπωσιακή δύναμη. Νέα άνοδος κατά 2,42%, «έσπασε» και τα 32 ευρώ, με αξία συναλλαγών πάνω από 7 εκατ. ευρώ.

 

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Το βραβείο του αναδυόμενου T4/T5 προμηθευτή βιώσιμου και υψηλής ποιότητας νήματος έλαβε η εισηγμένη από τη Lacoste.

Πρόκειται για μια σημαντική βράβευση, όχι μόνο γιατί η Lacoste αποτελεί αναμφίβολα έναν εμβληματικό διεθνή παίκτη στον χώρο του ενδύματος, αλλά και γιατί έρχεται σε μια περίοδο που η εισηγμένη εταιρεία έχει ολοκληρώσει την επένδυσή της για αύξηση του capacity στη μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας.

Επιπρόσθετα, από το προσεχές φθινόπωρο ξεκινά το εγχείρημα του «European Cotton» (ευκαιρία για όλες τις ελληνικές νηματουργίες), η σήμανση που θα σφραγίζει ότι τα παραγόμενα νήματα συνάδουν απόλυτα με την τήρηση των ESG κριτηρίων.

 

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ: Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, στις 7 Ιουνίου του 2023 ο Γεώργιος Μιχαηλίδης απέκτησε 19.345 μετοχές, με αποτέλεσμα το ποσοστό του στη Μαθιός Πυρίμαχα να ξεπεράσει ελαφρά το 5% (5,155%).

Έκτοτε ακολούθησε ράλι στη μετοχή (χωρίς κανείς να γνωρίζει αν και πώς αυτά τα δύο γεγονότα θα μπορούσαν να συνδυαστούν), με την τιμή του τίτλου από το 0,73 ευρώ της 6ης Ιουνίου να εκτινάσσεται πάνω από ένα ευρώ σε λίγες μόλις συνεδριάσεις και χθες να κλείνει στο 1,08 ευρώ (παρά το -0,92% που σημείωσε).

Ολα αυτά με αυξημένους όγκους συναλλαγών.

 

ΑΝΤΕΝΝΑ TV: Στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 20 εκατ. ευρώ προχωρά η εταιρεία, με ομολογιούχο δανειστή την ολλανδική Antenna Greece BV.

Το δάνειο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης, είναι 7ετούς διάρκειας, η αποπληρωμή είναι εφάπαξ με τη λήξη του, αν και επιτρέπεται η πρόωρη αποπληρωμή του.

Το συμβατικό επιτόκιο είναι 1,90% επί της ανεξόφλητης ονομαστικής αξίας του ομολόγου και υπολογίζεται σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v