Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 2 2023

ΕΤΕ: Ο Μυλώνας και η μεγάλη ευκαιρία-Τα «μαγικά» των πολυεθνικών και ο Σκρέκας-Νέα στρατηγική από Πλαίσιο

ΕΤΕ: Ο Μυλώνας και η μεγάλη ευκαιρία-Τα «μαγικά» των πολυεθνικών και ο Σκρέκας-Νέα στρατηγική από Πλαίσιο

ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ: «Μεγάλη ευκαιρία» χαρακτήρισε τα θεραπευμένα δάνεια που αυτή τη στιγμή ανήκουν στους servicers ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ και εκτίμησε ότι χορηγήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ θα επιστρέψουν τα επόμενα χρόνια στο τραπεζικό σύστημα είτε ως πακέτο, είτε μεμονωμένα.

Ο επικεφαλής της Εθνικής δεν απέφυγε να απαντήσει και σε ερώτηση για το εάν θα εξετάζονταν επαναγορά τίτλων που ανήκουν στο ΤΧΣ.

Απάντησε ότι το ένα ερώτημα είναι αν επιτρέπεται και το δεύτερο ότι πρέπει να ρωτήσουμε τον μέτοχο (ΤΧΣ). Θα μπορούσαμε να το δούμε, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον μέτοχο, αρκέστηκε να συμπληρώσει.

 

ΕΤΕ-EVO PAYMENTS: Σε τροποποίηση της εμπορικής σύμβασης-πλαίσιο, την οποία έχει υπογράψει με τους μετόχους της, Εθνική Τράπεζα (49%) και EVO Payments (51%) προχωρά το ίδρυμα πληρωμών, NBG Pay.

 

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ: Για τον πληθωρισμό της απληστίας έχουμε χτυπήσει το «καμπανάκι» εδώ και πολύ καιρό. Και δυστυχώς η ύπαρξη του επιβεβαιώνεται καθημερινά.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Unilever. Ο πολυεθνικός όμιλος κατάφερε για κάποιους το «αδύνατο». Παρά την πτώση του όγκου, ειδικά στην Ευρώπη αύξησε πωλήσεις και κέρδη. Το «μαγικό» κρύβεται στην αύξηση των τιμών. Τώρα, πάντως, η πολυεθνική δηλώνει ότι οι τιμές θα αυξηθούν με μικρότερο ρυθμό το επόμενο διάστημα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Φυσικά η Unilever δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Η Danone, το πρώτο εξάμηνο πέτυχε αύξηση 8,4% στα καθαρά έσοδα της και παρ’ ότι ο όγκος πωλήσεων της μειώθηκε κατά 1,1% αυτό αντισταθμίστηκε από τις μεσοσταθμικές αυξήσεις τιμών 9,4%.

Με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας πρόκειται να έχει συνάντηση τον Σεπτέμβριο.

Όμως δεν είναι μόνο οι διεθνείς παίκτες που έχουν επιδοθεί στο σπορ...

 

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Κορυφαία εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα από την Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο ήταν τα φαρμακευτικά σκευάσματα και το αλουμίνιο, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ. Ειδικότερα, εξήχθησαν φάρμακα αξίας 842 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 24,2% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, καταγράφηκαν πωλήσεις αλουμινίου στο εξωτερικό ύψους 662 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στις εγχώριες εξαγωγές.

Στα αρνητικά των στοιχείων που καταγράφει το Ιδρυμα το άλμα 6% στο μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις το Μάιο. Το εν λόγω κόστος αυξάνεται για δέκατο συνεχόμενο μήνα, αποτελώντας μεγάλο συγκριτικό μειονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις - και δη τις εξαγωγικές, έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους.

Το κόστος νέου δανεισμού έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά εννιαετίας, με την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού εταιρειών της ευρωζώνης να αυξάνεται σε 147 από 130 μονάδες βάσης. Και αυτό το τελευταίο σημαίνει συνεχιζόμενη μείωση της ανταγωνιστικότητας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο…

 

ΠΛΑΙΣΙΟ: Σε υποκαταστήματα (σ.σ. ξεχωριστές εταιρείες) μετατρέπει καταστήματά της (περίπου 10 ως τώρα) η αλυσίδα, μερικούς μήνες μετά την διαγραφή των μετοχών της από το Χ.Α. Δεν είναι σαφής η στόχευση της κίνησης.

Πέρσι, ο όμιλος εμφάνισε μείωση κερδών προ φόρων κατά 42,2%, με οριακή πτώση πωλήσεων (0,5%). Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 6,4 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ το 2021 και τα μετά από φόρους σε 5,06 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 4,4 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν ως μέρισμα (μικτό ποσό 0,20 ευρώ ανά μετοχή).

Διπλάσιο, σε σχέση με το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v