Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2023

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι μπούκηδες *Τι ένωσε ΠΕΙΡ-ΤΕΝΕΡΓ *Σφηνάκια για Ξυλεμπορία και Frigoglass

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι μπούκηδες *Τι ένωσε ΠΕΙΡ-ΤΕΝΕΡΓ *Σφηνάκια για Ξυλεμπορία και Frigoglass

ΣΥΡΙΖΑ: Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη (φωτ.), αν μη τι άλλο, τάραξε τα νερά ενόψει της επιλογής νέου προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδωσε άλλο ενδιαφέρον στη διαδικασία, που έως και το περασμένο σαββατοκύριακο κυλούσε μάλλον… βαρετά.

Το κρίσιμο ερώτημα, βέβαια, είναι ποια μπορεί να είναι η δυναμική της υποψηφιότητας. Επ’ αυτού δημοσκοπήσεις δεν έχουμε -όπως είναι φυσικό-, άρα προσώρας μόνο εκτιμήσεις και εικασίες μπορούν να γίνουν.

Για όσους, πάντως, ντε και καλά θέλουν να δουν αριθμούς, υπάρχει η λύση των μπούκηδων: Στη Stoiximan η επικράτηση της Εφης Αχτσιόγλου πληρώνει 1,45 στο ευρώ, ενώ αυτή του Στέφανου Κασσελάκη 2,4.

Μακράν πίσω βρίσκονται οι Νίκος Παππάς (15), Ευκλείδης Τσακαλώτος (20) και Στέφανος Τζουμάκας (40).

Σημειώστε ότι προ εμφάνισης Κασσελάκη, η Αχτσιόγλου ήταν το απόλυτο φαβορί με απόδοση 1,08.

Οσο για την Bet 365: πληρώνει 1,61 για την επικράτηση Εφης Αχτσιόγλου, 2,3 για τον Στ. Κασσελάκη, 15 για τον Ν. Παππά και 21 για τον Ευ. Τσακαλώτο.

Απόλυτο αουτσάιντερ ο Στέφανος Τζουμάκας με απόδοση 101

 

FRIGOGLASS: Χωρίς προφανή αιτία ο τίτλος έχει βγάλει αντίδραση στις τελευταίες συνεδριάσεις. Χθες έκλεισε στο 0,075 ευρώ ή 9,49% υψηλότερα και μάλιστα με τις συναλλαγές να φτάνουν το 1,1 εκατομμύριο τεμάχια.

Η κίνηση έχει ξεκινήσει πρακτικά από την περασμένη εβδομάδα και το 0,054 ευρώ. Βέβαια μέχρι το 0,146 ευρώ που συνιστούν το υψηλό έτους έχει μπροστά της δρόμο πολύ.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ούτε λίγο ούτε πολύ, στις δύο αυτές μετοχές έγινε το 30% του τζίρου της χθεσινής συνεδρίασης. Οι συναλλαγές έφτασαν τα 14,99 εκατ. στον τίτλο του ενεργειακού ομίλου και τα 12 εκατ. σε αυτόν της τράπεζας.

Τις μετοχές «ενώνει» το rebalancing της Πέμπτης, με την ΤΕΝΕΡΓ να εξέρχεται του δείκτη MSCI Standard κατευθυνόμενη προς τον small cap και την ΠΕΙΡ να εντάσσεται στην ελίτ των ελληνικών εισηγμένων.

Αυτό που χωρίζει τις δύο μετοχές είναι οι αποδόσεις. Στην περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακής η κεφαλαιοποίηση έχει περιοριστεί στο 1,9 δισ. ευρώ καθώς ο τίτλος υποχώρησε 21% σε επίπεδο τριμήνου. Η Πειραιώς σε αυτό το διάστημα καταγράφει άνοδο 18,5%.

Η κεφαλαιοποίησή της στα 4,1 δισ. ευρώ.

 

INTERWOOD - ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: H ΞΥΛΚ είναι άλλη μια περίπτωση μετοχής που κάποιοι επενδυτές την… ανακάλυψαν μέσα στο κατακαλόκαιρο, όταν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους επιδίδονταν σε μακροβούτια στις ελληνικές θάλασσες. Έτσι, από το 0,31 ευρώ της 31ης Ιουλίου και με πολύ υψηλότερο όγκο συναλλαγών (εν μέσω Αυγούστου…) ο τίτλος έκλεισε χθες στο 0,443 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 42,9% (ειδικότερα χθες, +7,79%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ράλι αφορούσε μόνο την κοινή μετοχή, καθώς κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το «προνόμιο» υποχώρησε από το 0,432 σε 0,40 ευρώ.

Από πλευράς θεμελιωδών μεγεθών, η εισηγμένη κατάφερε να επιβιώσει κατά τα πέτρινα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας, έχοντας επιστρέψει στην κερδοφορία (2,02 εκατ. πέρυσι) και επιδιώκοντας αύξηση του όγκου των εργασιών της την επόμενη πενταετία, λόγω των γενικότερων προβλέψεων για υψηλότερες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, η εταιρεία επουλώνει σταδιακά τις πληγές της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς έχει φορτωθεί με σημαντικό καθαρό τραπεζικό δανεισμό (28,7 εκατ. στις 31/12/2022, ή 6,1 φορές το EBITDA), σε μια περίοδο αυξημένων επιτοκίων.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, το «κλειδί» της ταχείας ανάπτυξης θα μπορούσε να έρθει μέσα από μια αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού, η οποία θα συνδυαζόταν από τις πωλήσεις κάποιων μη λειτουργικών ακινήτων της εισηγμένης και από μια αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Άλλωστε, παλαιότερη γενική συνέλευση των μετόχων έχει εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. της Interwood-Ξυλεμπορία να προχωρήσει σε ΑΜΚ, αν κρίνει πως κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εταιρείας.

Στα 36 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία της Interwood-Ξυλεμπορίας με βάση το χθεσινό κλείσιμο των δύο μετοχών, όταν στις 31/12/2022 η καθαρή θέση της εισηγμένης είχε διαμορφωθεί στα 7,81 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v