Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 3 2023

Χτίζουν σπίτια Lamda & Prodea - Χρυσά μερίσματα για ΟΛΥΜΠ - Στρατιά συμβούλων στο ΤΧΣ - Στροφή Viva στα stock option

Χτίζουν σπίτια Lamda & Prodea - Χρυσά μερίσματα για ΟΛΥΜΠ - Στρατιά συμβούλων στο ΤΧΣ - Στροφή Viva στα stock option

ΤΧΣ: Στρατιά ξένων επενδυτικών τραπεζών συγκεντρώνει η έναρξη του προγράμματος αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες.

Το Ταμείο (φωτ. ο επικεφαλής Ηλίας Ξηρουχάκης), μετά την αυτόκλητη προσφορά της Eurobank, για την επαναγορά από την εισηγμένη holding του ομίλου του 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου, προσέλαβε ως σύμβουλο διάθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, την UBS. Στα καθήκοντα του συμβούλου περιλαμβάνεται η αξιολόγηση της προσφοράς της Eurobank και η διεξαγωγή ανταγωνιστικής διαδικασίας για την εξεύρεση τυχόν υψηλότερης προσφοράς όσον αφορά στο 1,4%.

Εάν δεν ληφθεί καλύτερη προσφορά, η υπό όρους συμφωνία με τη Eurobank θα καταστεί δεσμευτική για το ΤΧΣ. Αν ληφθεί, ακολουθείται διαδικασία που καταλήγει σε δημοπρασία. Το ΤΧΣ θα λάβει αξιολογήσεις από δύο ανεξάρτητους εκτιμητές για το εύλογο και δίκαιο της προσφερόμενης αποτίμησης. Μετά τη λήψη των γνωμοδοτήσεων, το Δ.Σ θα κληθεί να εγκρίνει τη συναλλαγή.

Για τη διάθεση του 20% της Εθνικής αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του ΤΧΣ προκειμένου να λάβει τη σχετική απόφαση, ώστε το βιβλίο προσφορών να ανοίξει το Νοέμβριο, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου της τράπεζας. Η Εθνική έχει ήδη συμφωνήσει με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley να λειτουργήσουν ως σύμβουλοί της, αναλαμβάνοντας τις παρουσιάσεις που θα διενεργηθούν πριν τη διάθεση.

Φαβορί για τη θέση συμβούλου διάθεσης του ΤΧΣ αναφορικά με το 20% της Εθνικής είναι μια άλλη αμερικανική τράπεζα, η JP Morgan.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Μερίσματα 6,3 εκατ. ευρώ εισέπραξε ο όμιλος ως τις 30/6 από τη συμμετοχή του (15%) σε έξι πλοία ποντοπόρου ναυτιλίας. Πήρε πίσω, δηλαδή, το κεφάλαιο που επένδυσε (6 εκατ. δολάρια).

Μέσα στον Σεπτέμβριο εισέπραξε πρόσθετα μερίσματα ύψους 1,27 εκατ. δολαρίων. Από το μοναδικό πλοίο (Roma) που ο όμιλος διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό (85%), τα ως τώρα μερίσματα είναι χαμηλά, καθώς οι ταμειακές ροές που παράγει, κατευθύνονται για αποπληρωμή δανεισμού.

Τα έσοδα, πάντως, από ναυλώσεις (9,26 εκατ. ευρώ) ήταν η μόνη σχεδόν πηγή εσόδων για τον όμιλο Τεχνική Ολυμπιακή στο εξάμηνο. Οι πωλήσεις του ομίλου στο 6μηνο ανήλθαν σε 9,5 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 3,21 εκατ. ευρώ.

Ταμειακά διαθέσιμα 25,16 εκατ. ευρώ.

 

LAMDA: Άλλο ένα οικιστικό project τροχοδρόμησε το καλοκαίρι η εισηγμένη, ξεκινώντας την προώθηση στο αγοραστικό κοινό συγκροτήματος 88 διαμερισμάτων, που πρόκειται να κτιστεί στο Ελληνικό. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές για την κράτηση (σ.σ. καπάρο) 12 διαμερισμάτων από τα 25 που έχουν διατεθεί, οι οποίες ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ.

Με τις υπογραφές συμβολαίων (σ.σ. από το πρώτο τρίμηνο του 2024 και μετά), ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει το 20% του συνολικού τιμήματος.

 

PRODEA - ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Άλλο ένα οικόπεδο που προορίζεται για ανέγερση κατοικιών αγόρασε η ΑΕΕΑΠ, μέσω της θυγατρικής της, «Σύγχρονο Κατοικείν ΜΑΕ».

Στις 7 Σεπτεμβρίου, η παραπάνω εταιρεία αγόρασε στη Νέα Ερυθραία οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 4,2 στρεμμάτων. Στόχος να αναπτυχθούν κατοικίες, οι οποίες εν συνεχεία θα πωληθούν. Το τίμημα ανήλθε σε 5,7 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές του καλοκαιριού αγόρασε άλλη μια έκταση 2,1 στρεμμάτων στην Πεύκη -επίσης, για ανέγερση κατοικιών.

 

ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Από όλα τα χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν βγει προς πώληση από τράπεζες και SPVs τιτλοποιήσεων, το Celestial της Cepal (σ.σ. για λογαριασμό των SPVs της τιτλοποίησης Galaxy) διαθέτει το εξής πλεονέκτημα: έχει μηδαμινή έκθεση σε δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις στη Θεσσαλία.

Η περίμετρος του προς πώληση χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει περίπου 7.000 δάνεια και 1.866 εξασφαλίσεις (σχεδόν όλες επί ακινήτων). Η αξία των ακινήτων (Real Estate Value-REV) ανέρχεται σε 213 εκατ. ευρώ.

Το 47% της παραπάνω αξίας προέρχεται από ακίνητα σε Αττική και το 10% από Θεσσαλονίκη. Το 32% αφορά σε εξασφαλίσεις επί ακινήτων σε νησιά. Ακόμη και αν υπάρχουν κάποια λίγα δάνεια στον πλημμυρισμένο Κάμπο μπορούν να εξαιρεθούν, χωρίς καμία επίπτωση στην περίμετρο και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου.

Στο 86%, δε, των εξασφαλίσεων του χαρτοφυλακίου υπάρχει πρώτη προσημείωση. Πρόκειται για δάνεια που έχουν καταγγελθεί και βρίσκονται ένα βήμα πριν τον πλειστηριασμό (σ.σ. σε ώριμη κατάσταση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης).

 

Q&R: Πήρε το… χρυσό στην πτώση χθες η μετοχή και μάλιστα με τζίρο που είχε να δει από τον Ιούλιο. Ο τίτλος υποχώρησε σχεδόν 13%, στο 0,558 ευρώ, κάνοντας συναλλαγές 282 χιλιάδων τεμαχίων.

Μακρινό δείχνει πλέον το υψηλό του 0,81 ευρώ της 31ης Ιουλίου για τη μετοχή, η κεφαλαιοποίηση της οποίας είναι 15 εκατ. ευρώ.

 

AEGEAN: Τόπο στα νέα στελέχη φαίνεται ότι κάνει η αεροπορική. Τη χθεσινή παρουσίαση του χειμερινού προγράμματος έκαναν δύο νέα πρόσωπα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Γερογιάννη να λέει ότι πολιτική της εταιρείας είναι πλέον να αποτραβηχτούν τα «μεγαλύτερα» στελέχη και να αφήσουν τόπο στην επόμενη γενιά.

Έτσι η παρουσίαση έγινε από την Πέπη Σταμάτη, Αναπληρώτρια Εμπορική Διευθύντρια Τιμολογιακής Πολιτικής και Δικτύου, και τον Γιάννη Ράσογλου, Network Planning & Airline Partnernships Director, οι οποίοι απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις άμεσα και χωρίς να μασούν τα λόγια τους. Οπως όταν κλήθηκαν να μιλήσουν για τις παραδόσεις των νέων αεροπλάνων, για τις οποίες παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Με τον στόλο που έχουν, πάντως, θα υλοποιήσουν το μεγαλύτερο πρόγραμμα από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία της η Aegean.

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα για γραμμή δανεισμού, ύψους 10 εκατ. ευρώ, υπέγραψε στις αρχές Σεπτέμβρη η εισηγμένη. Πρόκειται για σύμβαση ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού.

Σκοπός η κάλυψη κεφαλαίου κίνησης. Ο όμιλος στις 30/6 είχε δανεισμό 150,6 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός ήταν 134,3 εκατ. ευρώ.

 

VIVA: Την τροποποίηση όρων του stock option plan αποφάσισε η τακτική γενική συνέλευση της Viva Wallet.

Το πρόγραμμα προέβλεπε δυνατότητα της εταιρείας να αγοράσει τις μετοχές, κατά την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης από τους δικαιούχους, σε περίπτωση που ως τότε δεν είχε επέλθει εταιρική εξέλιξη, η οποία να διασφαλίζει την έξοδό τους.

Η PriceWaterhouseCoopers, όμως, που ελέγχει τη Viva, επισήμανε στη διοίκηση ότι πρέπει να αρθεί η σχετική δυνατότητα αγοράς των μετοχών από την εταιρεία, αλλιώς θα πρέπει να εγγράψει τη σχετική υποχρέωση στα βιβλία της, άμεσα.

Έτσι, το Δ.Σ εισηγήθηκε στη γενική συνέλευση την πλήρη άρση της δυνατότητας, τροποποίηση που έγινε αποδεκτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v