Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 2 2023

Front running με... ειδησεογραφική βούλα - Γιάννης Λιανός: Προς την έξοδο - Tips για ΤΕΝΕΡΓ, Helleniq Energy

Front running με... ειδησεογραφική βούλα - Γιάννης Λιανός: Προς την έξοδο - Tips για ΤΕΝΕΡΓ, Helleniq Energy

ΛΙΑΝΟΣ: Χθες το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επανήλθε τηλεοπτικά μέσω AΝΤ1 στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πρακτικά, επανέλαβε τη σφοδρή κριτική που είχε εξαπολύσει την προηγούμενη ημέρα, αγνοώντας τις σκληρές δηλώσεις που έκανε από την πλευρά του μέσω “X” ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Λιανός (φωτό). 

Η επανάληψη Σκρέκα έχει τη σημασία της. Σημαίνει ότι (όπως αρκετοί υποψιάστηκαν ήδη από προχθές), η σφοδρή κριτική μάλλον ήταν σε συνεννόηση με το Μαξίμου. Κι αυτό, δεδομένου ότι η θητεία του προέδρου της Επιτροπής Γιάννη Λιανού λήγει στις αρχές Ιανουαρίου, είναι σημαντικό ως προς τις πιθανότητες ανανέωσης ή εξόδου.

Επίσης, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε κάποιες άλλες αρχές, η ΕΑ βάλλεται εμμέσως πλην σαφώς και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδεικτικές οι -επίσης προχθεσινές- δηλώσεις του καθηγητή και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φαραντούρη, σύμφωνα με τις οποίες (πρέπει) «να σπάσουν τα καρτέλ σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα». Ο έλεγχος όμως των καρτέλ ανήκει πρωτίστως, αν όχι και αποκλειστικά, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Φαραντούρης το έστριψε κιόλας το… μαχαίρι, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και η πηγή της ακρίβειας, κατά κύριο λόγο», για να προσθέσει ότι «χρειάζονται σοβαροί έλεγχοι για το σπάσιμο των καρτέλ, όσα ανακοινώνονται κατά καιρούς απ' την κυβέρνηση για σποραδικά πρόστιμα 2-3 χιλιάδων ευρώ σε καταστήματα είναι αστεία μπροστά στα δομικά προβλήματα και στις σοβαρές στρεβλώσεις της αγοράς».

Ο Γιάννης Λιανός έχει πράγματι «βαρύ» καθηγητικό βιογραφικό και μάλιστα σε θέματα Δικαίου του Ανταγωνισμού. Ωστόσο, η θητεία του περισσότερο έχει «σφραγιστεί» από δύο γεγονότα μάλλον άσχετα με την παραγωγή έργου.

Από την κόντρα του με την επίσης ανεξάρτητη Αρχή των Επικοινωνιών (ΕΕΤΤ) για το ποιος θα ελέγχει τον χώρο των τηλεπικοινωνιών (που απέβη εις βάρος του) κι από τη μάχη που έδωσε δημοσίως, απέναντι στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην οριστεί αντιπρόεδρος της ΕΑ η Χαρά Νικολοπούλου, διευθύντρια ενός από τους τομείς της.

Τότε, δηλαδή, στην περίοδο που αρμόδιος υπουργός ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Λιανός είχε υποστηρίξει ότι η κα Νικολοπούλου δεν ήταν κατάλληλη για αντιπρόεδρος, στέλνοντας και επιστολές προς τη Βουλή.

Κι αυτή τη μάχη, όπως ήταν επόμενο, την έχασε. Χωρίς όμως να ακολουθήσει την άμεση… προτροπή του κ. Γεωργιάδη, «όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί, παραιτείται».

Κοινώς, το ιστορικό είναι πολύ βεβαρημένο και η πύλη της εξόδου ευδιάκριτη στον ορίζοντα.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: H έναρξη λειτουργίας των αιολικών πάρκων στον Καφηρέα άφησε ισχυρό αποτύπωμα στα αποτελέσματα εννεαμήνου της εταιρείας. Το μεγάλο project που πλέον ηλεκτρίζεται πλήρως, προσθέτει 35% στην εγκατεστημένη ισχύ του ομίλου και ανάλογη ώθηση στα προσδοκώμενα EBITDA.

Για τα ανεβασμένα αποτελέσματα, όμως, έβαλε το χέρι του και ο… Αίολος. Όπως εξηγεί η εταιρεία, οι ομαλές συνθήκες ανέμου Αύγουστο και Σεπτέμβριο συνέβαλαν στα αυξημένα οικονομικά μεγέθη τρίτου τριμήνου και στην ανάκαμψη από το αργό ξεκίνημα της χρονιάς.

Τη δική τους σημασία έχουν ορισμένα επιπρόσθετα στοιχεία. Η εταιρεία καταγράφει ισχυρή ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό για εταιρικά PPAs, με τις τιμές να στέλνουν σήματα σταθεροποίησης στα σημερινά «υγιή» επίπεδα. Σε ό,τι αφορά δε το δημόσιο, υπάρχουν κάποια «πρώιμα» σημάδια ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης επιταχύνονται…

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΙ: Ομολογιακό δάνειο, ύψους 14,4 εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας, ετοιμάζεται να εκδώσει η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Hellas Smarticket (HST), το οποίο θα καλύψει στο σύνολό του η Εθνική Τράπεζα

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα παράσχει εγγύηση υπέρ της θυγατρικής της για το σύνολο του δανείου.  

Το δάνειο θα χρηματοδοτήσει την εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών της σύμβασης σύμπραξης με ΟΑΣΑ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ύψους 13,7 εκατ. ευρώ. 

 

HELLENIQ ENERGY: Ξεχώρισε η μετοχή χθες, σε μια συνεδρίαση γενικευμένης… στασιμότητας, με δυναμική άνοδο 5,34% στα 7,3 ευρώ και τζίρο πάνω από 780 χιλ. ευρώ. Εξέλιξη που προφανώς συνδέεται με αυξημένα πονταρίσματα ενόψει και της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων σήμερα, μετά το κλείσιμο του ΧΑ.

Σημειώνεται ότι η Eurobank Equities προβλέπει ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει έσοδα 3,4 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και EBITDA 331 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 200 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 21% σε ετήσια βάση.

Πιο αισιόδοξη η Optima, εκτιμά τα καθαρά κέρδη στα 252 εκατ. ευρώ, με EBITDA 413 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26%, στα οποία συνυπολογίζει και έκτακτα έσοδα 60 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση «αγορά» για τη μετοχή, με τιμή-στόχο στα 9,2 ευρώ, 26% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό…

 

ALLIANZ: Ιδιαίτερα ανησυχητικά μηνύματα για το μέλλον της Ελλάδας εκπέμπουν οι νέοι σε έρευνα της Allianz.

Το κόστος διαβίωσης απασχολεί έντονα τέσσερις στους πέντε, ενώ η πλειοψηφία αναμένει ότι αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, ενώ θα επιβραδυνθούν οι νέες θέσεις εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη.  

Ειδικότερα, αναμένουν πως η ερχόμενη δεκαετία θα φέρει λιγότερες ευκαιρίες, χειρότερη διακυβέρνηση και μικρότερη ανεξαρτησία δικαιοσύνης και ΜΜΕ.

Καμπανάκι για το δημογραφικό: Επίσης, το 75% των νέων στην Ελλάδα διστάζει να κάνει παιδιά, εκτιμώντας ότι οι κοινωνίες θα γίνουν λιγότερο βιώσιμες τα επόμενα χρόνια.

Και ένα σινιάλο για το ESG: Ενας στους δύο νέους συμμετέχει ενεργά στο μποϊκοτάζ προϊόντων με άσχημο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

 

FRONT RUNNING: Μια ομάδα βετεράνων Αμερικανών δημοσιογράφων συνεργάζεται με επενδυτές για να ιδρύσει μια εταιρεία συναλλαγών σχεδιασμένη για να κάνει trading με βάση ειδήσεις που «κινούν την αγορά» και θα προέρχονται από δικά της ερευνητικά ρεπορτάζ στα οποία θα έχει προνομιακή πρόσβαση.

Η επιχείρηση, που ιδρύθηκε από τον επενδυτή Nathaniel Brooks Horwitz και τον συγγραφέα Sam Koppelman, θα περιλαμβάνει δύο οντότητες: ένα fund συναλλαγών και μια ομάδα αναλυτών και δημοσιογράφων που θα παράγουν ιστορίες βασισμένες σε δημόσια διαθέσιμο υλικό.

Η ιδέα είναι το fund να πραγματοποιεί συναλλαγές και στη συνέχεια να δημοσιοποιεί τα άρθρα και την επενδυτική θέση που πήρε. Ολα αυτά, λένε, βασισμένα αποκλειστικά σε πληροφορίες που είναι δημόσια διαθέσιμες. Τώρα πώς ακριβώς θα συνδυαστούν οι ειδήσεις που «κινούν την αγορά» με μόνο ήδη διαθέσιμες δημόσια πληροφορίες, μη μας ρωτήσετε, γιατί δεν το ξέρουμε.

Η startup, που ονομάζεται Hunterbrook, έχει συγκεντρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια και στοχεύει σε 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times. Το "Watchdog" ήταν ένα όνομα που ακούστηκε για το δημοσιογραφικό σκέλος του εγχειρήματος.

Ο Matt Murray, πρώην αρχισυντάκτης της Wall Street Journal, ενεργεί ως σύμβουλος μέσω του ρόλου του στην Outside the Box Investments, ενός από τους επενδυτές.

Σε ένα μήνυμα προς πιθανούς επενδυτές, το οποίο είδαν οι Financial Times, ο Horwitz είπε ότι το fund θα έχει «μοναδική πρόσβαση» σε άρθρα πριν αυτά δημοσιευθούν. «Αντί να προσπαθούμε να προβλέψουμε ή να αντιδράσουμε σε γεγονότα, κάνουμε trading με ειδήσεις που δημιουργούμε μόνοι μας», έγραψε!

Κάτι σαν Front running νέας εποχής με... ειδησεογραφική βούλα, όπως σχολίαζαν κάτω από το σχετικό θέμα αναγνώστες των Financial Times. Μεταξύ μας, δύσκολο φαίνεται να μακροημερεύσει το εγχείρημα, αν υποθέσουμε ότι θα καταφέρει να πάρει τη σχετική άδεια από τις αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v