Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 2 2023

Δώσε και μένα (μπάρμπα) Στέφανε - ΧΑ: Τα ράλι της... πεντάρας - Ποιοι καλοβλέπουν τις 12 έδρες των Σπαρτιατών

Δώσε και μένα (μπάρμπα) Στέφανε - ΧΑ: Τα ράλι της... πεντάρας - Ποιοι καλοβλέπουν τις 12 έδρες των Σπαρτιατών

ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Ένας είναι πλέον ο «Στέφανος», αλλά μάλλον οι σύμβουλοί του έχουν μείνει κάπου στο 2012-15. Αλλιώς δεν εξηγείται το χθεσινό βιντεάκι με το οποίο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται παρακαλώ ότι θα μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, γιατί είναι λέει… κοινωνικά δίκαιο.

Θα ήταν, Στέφανε, αν είχαμε IRS και στην Ελλάδα και αν ήταν 10.000 τα πραγματικά εισοδήματα. Αλλά δεν είναι για τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, κι αυτό το ξέρει όλη η χώρα. Οπότε, πριν από τέτοιες εξαγγελίες θα έπρεπε να μας πεις πώς ακριβώς θα βγουν στην επιφάνεια τα πραγματικά εισοδήματα αυτής της πλειονότητας και μετά να γίνεται λόγος για κοινωνική δικαιοσύνη.

Ως τότε, τα ακούνε αυτά τα γνωστά φορολογικά υποζύγια -με πρώτους και καλύτερους τους μισθωτούς- και βγάζουν… καντήλες.

ΥΓ: Νέος προοδευτικά αριστερός ΣΥΡΙΖΑ με συνταγές «δώσε και μένα, μπάρμπα» δεν γίνεται. Ας θυμηθούν ότι οι εύκολες και μεγάλες υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, έγιναν η «Νέμεση» του Αλέξη Τσίπρα ανά την Ελλάδα, κι όχι η συμφωνία των Πρεσπών.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Δεν μπορεί να μην επικροτήσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει κάπως τη φορολογική ανισότητα υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών. Ούτε, όμως, και να μη σχολιάσουμε ότι προεκλογικά προσπάθησε να τους... κοιμίσει κανονικότατα, μιλώντας μάλιστα και για μείωση των τεκμηρίων (η χαρά του φοροφυγά στη σημερινή Ελλάδα).

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα λοιπά τεκμήρια, αλλά για τους επαγγελματίες έπεσε με τη μία το απόλυτο τεκμήριο στο εισόδημα. Κι αυτό μάλλον δεν θα το ξεχάσουν.

Το πραγματικό ερώτημα είναι, πότε θα βρεθούν καλύτεροι τρόποι για να προλαμβάνεται η φοροδιαφυγή, αντί να μπαίνει αυθαίρετα ένας χαμηλός ενιαίος πήχης, ο οποίος έχει το προσόν να είναι πολιτικά εύηχος, όπως το «δεν μπορεί να δηλώνουν λιγότερα από τον βασικό μισθό».

Μια λύση θα ήταν η χρήση συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών για τη διασφάλιση κινήτρου συλλογής αποδείξεων, σε ένα σύστημα εσόδων-εξόδων π.χ. σε μισθωτούς. Η κυβέρνηση το απέφυγε. Η εξήγηση όμως που δίνει στις 16 ερωτήσεις και απαντήσεις που κυκλοφόρησε χθες, καθόλου δεν μας έπεισε για την επάρκειά της:

«Το να στηριχθεί κάποιος αποκλειστικά σε ένα σύστημα εσόδων-εξόδων, αν δεν υπάρχουν όλες οι αναγκαίες ηλεκτρονικές εγγυήσεις και διασταυρώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε υπερδήλωση εξόδων και υποδήλωση εσόδων. Εν πάση περιπτώσει, για τους απλούς φορολογούμενους το σύστημα εσόδων-εξόδων δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα της ΕΕ».

 

DEALS: Με γάμους, γνωστούς μεν, που όμως επισημοποιούνται, ξεκίνησε ο Νοέμβριος. Ο πρώτος αφορά την ένωση της Delivery Hero με την ΙΝΚΑΤ (a.k.a. Kiosky’s), με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Ο δεύτερος τη συγχώνευση ΙΟΝ και Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι. Αμφότερες ελέγχονται από την Bespoke του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Στόχος της κίνησης είναι η ορθολογικότερη οργάνωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, αναφέρει το σχέδιο συγχώνευσης.

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε επιτυχία.

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ: Η στήλη δεν μπορεί να γνωρίζει αν έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Πάντως με την είσοδό του στην ΕΨΑ, η εταιρεία αναψυκτικών καταγράφει αύξηση πωλήσεων.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στις μετρήσεις της Nielsen. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε 40% -στο σύνολο του 2022 η ανάπτυξη ήταν 6%-, ποσοστό που δεν το λες και λίγο.

Περιθώρια ανάπτυξης φαίνεται να υπάρχουν, καθώς το μερίδιο αγοράς παραμένει χαμηλό, μόλις 2,4% στο εννεάμηνο και 2,2% τον Σεπτέμβριο.

Εξίσου κρίσιμο και το κατά πόσο οι πωλήσεις φέρνουν κέρδη.

 

CENERGY: Τέσσερις ημέρες ανόδου συμπλήρωσε χθες η μετοχή της εισηγμένης, προσφέροντας διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη στους μετόχους. Από τα 5,69 ευρώ που έκλεισε την περασμένη Πέμπτη, έφτασε χθες τα 6,42 ευρώ. Συνολική απόδοση 12,83%.

Στον αντίποδα, χθες η Orsted, με την οποία η Cenergy συζητά joint venture στις ΗΠΑ, είδε τη δική της μετοχή σε ελεύθερη πτώση. Εχασε 24% καθώς ανακοίνωσε απομειώσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, που σχετίζονται με την απόφαση να εγκαταλείψει δύο projects στις ακτές του Νιου Τζέρσεϊ, επικαλούμενη υψηλά επιτόκια και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η κεφαλαιοποίηση είναι πλέον κάτω από 15 δισ. δολάρια ενώ στην κορυφή της, το 2021, είχε φτάσει τα 95 δισ. δολάρια!

Η συζήτηση με την ελληνική πλευρά δεν αφορά τα παραπάνω projects αλλά έργο στο Μέριλαντ. Δεν φαίνεται, δηλαδή, άμεση σύνδεση. Σημειώνουμε ωστόσο ότι το Euro2day.gr έχει καταγράψει ήδη τον Ιούλιο ότι μεταξύ των λόγων που δεν έχει κλειδώσει ακόμα το joint venture είναι η συγκυρία των υψηλών επιτοκίων και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι εξελίξεις.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Στην πρώτη θέση των αποδόσεων βρέθηκε χθες η μετοχή της ΛΑΝΑΚΑΜ. Εμφάνισε άνοδο 17,59% στο 1,17 ευρώ. Το εντυπωσιακό αυτό άλμα, όμως, επιτεύχθηκε με τον εξίσου εντυπωσιακό όγκο του… 1 τεμαχίου ή με 1,17 ευρώ!

Δεν είναι το μοναδικό δείγμα «απαξίας» σε πολλές μετοχές της εγχώριας αγοράς. Αρκεί να δει κανείς μετοχές όπως η Επίλεκτος, με άνοδο 9,7% στο 0,107 ευρώ (με τζίρο 1.070 ευρώ), η SATO με άνοδο 9% (και κόστος 360 ευρώ), ο Παΐρης με +7,3% (με κόστος 3.030 ευρώ) και οι Μύλοι Κεπενού με άλμα σχεδόν 7% (άλλαξαν χέρια 5 μετοχές αξίας 11 ευρώ). 

Ένα ακόμη σημάδι της πρωτοφανούς ρηχότητας της αγοράς, όπου αρκούν κάποιες χιλιάδες ευρώ για μόχλευση των «χαρτιών». Αρκεί να βρεις και κάπου να τις… πουλήσεις μετά! 

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ: Για τους λάτρεις του καφέ, τα χάρτινα καλαμάκια είναι μαρτύριο. Όμως η νομοθεσία επιβάλλει τη χρήση τους και την κατάργηση των πλαστικών.

Βέβαια, στην Ελλάδα όλοι κάτι έχουμε ακούσει για τη διαφορά μεταξύ νόμου και πραγματικότητας. Και αυτό επιβεβαίωσε ένα εμπορικό email που δέχτηκε χθες η στήλη από εταιρεία που πωλεί πλαστικά επαναχρησιμοποιούμενα (sic) καλαμάκια. Για να έχετε μια εικόνα της αγοράς, η 500άδα για τα πλαστικά καλαμάκια πωλείται προς 2,75 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Το ερώτημα, που προσώρας δεν απαντάται αρμοδίως, είναι τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο θέμα.

 

ΒΟΥΛΗ: Τι θα γίνουν οι 12 έδρες που κέρδισαν οι Σπαρτιάτες, εάν βρεθούν εκτός Βουλής; Ως γνωστόν, το Ανώτατο Δικαστήριο διερευνά το κατά πόσον ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο «κρυφός αρχηγός» τους και, άρα, εάν παραβιάστηκε ο νόμος περί «μη φανερής ηγεσίας». Σε αυτή την περίπτωση, η ετυμηγορία θα είναι ότι το κόμμα μετείχε παράνομα στις εθνικές εκλογές υπό την τυπική αρχηγία του Βασίλη Στίγκα.

Εδώ κολλάει το ερώτημα… πώς θα καλυφθούν στη Βουλή οι 12 έδρες τις οποίες κατέχουν σήμερα οι Σπαρτιάτες και θα βρεθούν… ορφανές.

Κατά μία συνταγματική ερμηνεία, πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις ισάριθμες εκλογικές περιφέρειες. Εξ όσων μαθαίνουμε, στο Μαξίμου δεν θέλουν ούτε να ακούσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς φοβούνται την «τιμωρητική ψήφο» λόγω ακρίβειας. Άλλωστε, η ήττα των Μπακογιάννη-Αγοραστού επανέφερε στη συζήτηση μία τέτοια «απρόβλεπτη» συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Μία άλλη συνταγματική ερμηνεία ορίζει την κατ’ αναλογία μοιρασιά των 12 εδρών: έξι στη ΝΔ, τρεις στον ΣΥΡΙΖΑ και από μία στα κόμματα που ακολουθούν (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση ή Πλεύση Ελευθερίας).

Οι ενδιαφερόμενοι… επιλαχόντες των εν λόγω κομμάτων στις 12 περιφέρειες έχουν αρχίσει ήδη τα τηλέφωνα στους αρμόδιους εκλογολόγους για να μάθουν εάν έχουν ελπίδες εισόδου τους στη Βουλή. Οι τελευταίοι γράφουν-σβήνουν με τη βοήθεια του ειδικού αλγόριθμου που «δίνει» τις έδρες με βάση τα «υπόλοιπα» των ποσοστών ανά περιφέρεια.

Έτσι κι αλλιώς, οι απαντήσεις θα αργήσουν πολύ να δοθούν, καθώς η οριστική απόφαση για την τύχη των Σπαρτιατών δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από το τέλος του δικαστικού έτους -δηλαδή πριν από το καλοκαίρι του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v