Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2023

Γιάννης Λιανός: Στη δίνη του κυκλώνα - Βουλή: Αυτούς τους… κωπηλάτες ποιος θα τους πάρει; - Οι ατάκες της Βρεττού

Γιάννης Λιανός: Στη δίνη του κυκλώνα - Βουλή: Αυτούς τους… κωπηλάτες ποιος θα τους πάρει; - Οι ατάκες της Βρεττού

ΛΙΑΝΟΣ: Στη δίνη του κυκλώνα έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο πρόεδρός της, καθηγητής Γιάννης Λιανός (φωτ.), για ενέργειες αλλά και παραλείψεις.

Χθες κυριολεκτικά ξεσπάθωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, με την κατηγορία ότι η Επιτροπή «αντί να κάνει ελέγχους στην αγορά κάνει… ρεπορτάζ». Δηλαδή ότι κάνει διαπιστώσεις περί ακρίβειας (που παίρνουν δημοσιότητα), αντί να κάνει ελέγχους. Συμπλήρωσε μάλιστα στη συνέχεια ότι η Επιτροπή δεν έχει επιβάλει κανένα πρόστιμο το τελευταίο διάστημα σε εταιρείες τροφίμων ή καταναλωτικών προϊόντων. 

Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για δριμεία κριτική, ενδεχομένως και χωρίς προηγούμενο.

Αναμένοντας την αντίδραση του κ. Λιανού, είτε μέσω ποστ στο… «Χ», όπως συνηθίζει, είτε αλλέως (σ.σ. τελικά απάντησε με ποστ), σημειώνουμε την εδραία πεποίθηση μεγάλου μέρους της αγοράς ότι τα φαινόμενα υπέρογκης ακρίβειας σε τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα προκύπτουν ακριβώς λόγω μεγάλων ελλειμμάτων στον ανταγωνισμό. Είτε πρόκειται για ελληνικές είτε για ξένες εταιρείες.

Κι αυτό προφανώς εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής.

Η κριτική όμως δεν περιορίζεται σε… υπουργικό επίπεδο. Στην αγορά πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο κ. Λιανός επικεντρώνει την προσοχή του σε κινήσεις που χαρίζουν εύκολη εικόνα «αυστηρότητας» και «αποτελεσματικότητας». Σε αντιδιαστολή με τον… ποδαρόδρομο που απαιτούν άλλοι, ίσως περισσότερο ουσιαστικοί έλεγχοι, όπως αυτοί που ζητά ο κ. Σκρέκας.

Φέρνουν δε ως πρόσφατο παράδειγμα το πρόστιμο-μαμούθ ύψους 25 εκατ. ευρώ που επέβαλε στον ΟΠΑΠ για τις υπηρεσίες πληρωμών και έκδοσης προπληρωμένων καρτών που παρέχουν συμπληρωματικά τα στοιχηματικά πρακτορεία του.

 

ΛΙΑΝΟΣ ΙΙ: Είναι αλήθεια ότι η απόφαση για τον ΟΠAΠ (εναντίον της οποίας έχει ήδη δηλώσει ότι θα προσφύγει ο Οργανισμός) έχει ξαφνιάσει δυσάρεστα πολλούς έγκριτους νομικούς του εταιρικού χώρου.

Πρώτον, διότι ενώ οι συγκεκριμένες δευτερεύουσες δραστηριότητες (που δεν έχουν σχέση με το gaming) αποτελούν παρωνυχίδα για τα έσοδα του ΟΠAΠ, το πρόστιμο επιβλήθηκε με βάση τον συνολικό του τζίρο, οπότε… εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη.

Δεύτερον, ίσως και σημαντικότερο, διότι αμφισβητούν το πώς οροθετήθηκαν οι συγκεκριμένες αγορές, εκτιμώντας ότι «κοπτοράπτηκαν» ώστε να προκύψει ότι ο ΟΠAΠ κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οπως υποστηρίζει και ο ίδιος ο Οργανισμός, προκειμένου να γίνει αυτό δεν λήφθηκαν υπόψη οι συναλλαγές που γίνονται σε τράπεζες, σε ΑΤΜ, ή στα ΕΛΤΑ. Κι έτσι, οι δύο θυγατρικές, η Tora Wallet και η Tora Direct, εμφανίστηκαν με μερίδια αγοράς 35-45% και 15-25%.

Το ψάξαμε λίγο και βρήκαμε ότι η μία θυγατρική, η Tora Wallet, έκανε τζίρο 4,6 εκατ. ευρώ το 2021, με ζημιές 329.000 ευρώ και η άλλη έκανε τζίρο 80 εκατ. ευρώ, με κέρδη 410.000 ευρώ. Λίγο δύσκολο με τέτοια νούμερα να έχουν «δεσπόζουσα» θέση, στη σημερινή Ελλάδα.

Από την άλλη, φαίνεται καθαρά ότι για δραστηριότητες με τζίρο 85 εκατ. ευρώ και καθαρό αποτέλεσμα της τάξεως των… 80.000 ευρώ, ο ΟΠAΠ έφαγε πρόστιμο 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 30% του τζίρου των δύο δραστηριοτήτων!

Ατυχώς, η ανακοίνωση της Επιτροπής δεν εξηγεί καθόλου πώς κατέληξε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου σ' αυτές τις ετυμηγορίες. Μάλλον θα ήταν χρήσιμο να το εξηγήσει δημοσίως ο πρόεδρός της.

Κατά προτίμηση όχι με… ποστ στο «X» αλλά πληρέστερα.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΗΡΟΚΩΣΤΑΣ: Ξεκάθαρος για το τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να έχουν θέση στην… «επόμενη μέρα» της οικονομικής ζωής εμφανίστηκε, στο πλαίσιο του συνεδρίου του γερμανικού κολοσσού SAP, ο διευθύνων σύμβουλος της SAP Hellas, Cyprus και Μάλτα.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μονόδρομος. Πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός όλων των εννοιών που έχουμε δημιουργήσει μέχρι σήμερα. Χρειάζεται ηγεσία, όχι management. Έχουμε όλοι μια ευθύνη», υποστήριξε και συνέχισε: «Ο καθένας από μας καλείται να ασκήσει ηγεσία και να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα τοποθετήσει την εταιρεία που διοικεί στο μέλλον. Θα είσαι fast follower ή leader; Όλοι έχουν ιστορική ευθύνη, η οποία ξεπερνάει τη διοίκηση και φτάνει στην ηγεσία», είπε με νόημα.

Τεχνητή νοημοσύνη, αλλιώς… χανόμαστε!

 

REAL CONSULTING: Το επόμενο τρίμηνο θα γίνει η μετάταξη της εισηγμένης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η εταιρεία πληροφορικής, έχοντας στη φαρέτρα της διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2023 και ετοιμάζοντας νέα εξαγορά εκτός συνόρων, ετοιμάζει το επόμενο βήμα.

Εκτός από την είσοδο σε νέες αγορές, στην Ελλάδα επεκτείνει το πελατολόγιό της, ενώ έχει αναλάβει σημαντικά έργα πληροφορικής και τεχνολογίας στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα.

 

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: «Γραφειοκρατικής φύσης» ήταν το θέμα που μετέθεσε την ημερομηνία της γενικής συνέλευσης της εισηγμένης για τη 22α Νοεμβρίου.

Επί της ουσίας, η πρόταση για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,06 ευρώ παραμένει, οι επιχειρούμενες προσπάθειες για την πώληση τμήματος του ακινήτου της εισηγμένης στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται, ενώ παράλληλα η εταιρεία δρομολογεί κινήσεις για την υλοποίηση δύο εξαγορών.

Η πρώτη αφορά μικρότερη εταιρεία του κλάδου και οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο. Η χρηματοδότηση της δεύτερης εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει από τα χρήματα της δρομολογούμενης πώλησης του ακινήτου συν τις λειτουργικές ταμειακές ροές της εισηγμένης.

Σε κάθε περίπτωση, εκδηλωμένο ενδιαφέρον επενδυτών προκειμένου να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπάρχει και φαίνεται να είναι σημαντικό.

 

ATTICA ΒΑΝΚ: Η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας Ελένη Βρεττού έκανε χθες δύο ουσιαστικές αναφορές, μιλώντας στο συνέδριο 6th AIF.

Η μία, μπηχτή θα τη λέγαμε, αφορούσε την τιμολογιακή πολιτική της αγοράς σχετικά με επιτόκια χορηγήσεων προς ορισμένες επιχειρήσεις. Η CEO είπε ότι το να δίνεις spread 1%-1,25% είναι στρέβλωση, υπονοώντας προφανώς ότι μια μικρή τράπεζα δεν μπορεί να το πράξει.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορούσε τη συγχώνευση με την Παγκρήτια. Η κα Βρεττού χρησιμοποίησε δύο φορές τη λέξη «πιθανή» (συγχώνευση). Κι αυτό διότι συνέδεσε το ζήτημα με τον υπό διαμόρφωση νέο «Ηρακλή».

Πώς το είπε: «Δεν έχει νόημα να συγχωνεύεις δύο τράπεζες με υψηλό δείκτη NPEs».

 

ΒΟΥΛΗ: Είχαμε προειδοποιήσει ότι το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου κινδυνεύει να μείνει χωρίς δύο κοινοβουλευτικούς… κωπηλάτες, μετά την αποχώρηση του Μιχάλη Χουρδάκη. Λίγος καιρός πέρασε και τον ακολούθησε η μητέρα του, Αρετή Παπαϊωάννου.

Έτσι βρισκόμαστε πλέον με μια νέα Βουλή, μόλις στον 4ο μήνα της θητείας της, που έχει στους κόλπους της μια ανεξάρτητη βουλευτική… οικογένεια. Η οποία, υποθέτουμε, αργά ή γρήγορα θα αναζητήσει πιο φιλόξενη στέγη.

Το ερώτημα είναι σε ποιον θα βρεθούν πιο κοντά. Κι αν θα αναμείνουν τυχόν περαιτέρω αποχωρήσεις στην αριστερή πτέρυγα.

Σημειώστε επίσης ότι μητέρα και γιος είχαν ευνοηθεί από την κα Κωνσταντοπούλου για την εκλογή τους. Ο Μιχάλης Χουρδάκης τοποθετήθηκε πρώτος στη λίστα Α' Θεσσαλονίκης των δεύτερων εκλογών, ενώ στις πρώτες είχε έρθει… τελευταίος. Ομοίως, η μητέρα του μπήκε πρώτη στη λίστα των δεύτερων εκλογών για τη Β' Θεσσαλονίκης, παρότι στις πρώτες είχε έρθει δεύτερη.

Μάλλον θα χτυπάει το κεφάλι της τώρα η Ζωή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v