Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2023

Υποκλοπές: Βαξεβάνης «μαζεύει» Ανδρουλάκη για... Δημητριάδη *Η σύγκριση Aegean-Lamda *Tips για Κρι Κρι, Intrakat

Υποκλοπές: Βαξεβάνης «μαζεύει» Ανδρουλάκη για... Δημητριάδη *Η σύγκριση Aegean-Lamda *Tips για Κρι Κρι, Intrakat

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Χθες στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε αίσθηση «φωτογραφίζοντας» τον Γρηγόρη Δημητριάδη ως το πολιτικό πρόσωπο από τον αριθμό κινητού του οποίου στάλθηκαν 11 μολυσμένα μηνύματα του Predator.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Το εορτολόγιο της ορθόδοξης πίστης (σ.σ. το μήνυμα ήταν ευχαριστήριο για χρόνια πολλά) μας οδηγεί στον Θανάση, στον Αντώνη ή στον Γρηγόρη». Υπονοώντας, φυσικά, τον κ. Δημητριάδη, αφού δεν υπήρχαν στο Μαξίμου παράγοντες με τα άλλα βαφτιστικά ονόματα.

Ωστόσο, από προχθές που κυκλοφόρησαν αυτές οι πληροφορίες περί του θέματος, μας είχε κάνει εντύπωση πώς θα έσπευδε έτσι, ελαφρά τη καρδία, να αυτοπαγιδευτεί με ατράνταχτες αποδείξεις ένα πολιτικό πρόσωπο.

Τελικά ήρθε να μας λύσει την απορία και να «μαζέψει» τις δηλώσεις του Ανδρουλάκη ο… Κώστας Βαξεβάνης, παρότι έχει κάνει «σημαία» την υπόθεση των υποκλοπών.

Σε ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο χειριστής του Predator είχε δυνατότητα να στέλνει από προπληρωμένη πλατφόρμα στο διαδίκτυο μηνύματα sms, εμφανίζοντας ως αποστολέα οποιονδήποτε αριθμό ήθελε. Σκοπός ήταν να θεωρηθεί έγκυρος ο αποστολέας και το θύμα να πατήσει το link στο μήνυμα. Αυτό για να μη χάνουμε το δάσος και να μην αποπροσανατολιζόμαστε».

Οπότε μάλλον άνθρακες ο θησαυρός. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν θα συνεχίζει να βράζει, έως ότου αποδοθούν ευθύνες.

 

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Μεγάλο εκτιμάται ότι θα είναι τελικά το ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου που διαθέτει η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) στην Πέρδικα της Αίγινας.

Το τηλέφωνο της ΥΠΑΑΠΕΔ και του Ταμείου Εθνικού Στόλου, που είναι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, έχει χτυπήσει τουλάχιστον τέσσερις φορές μέχρι σήμερα. Όπως πληροφορείται η στήλη, πρόκειται για μια ελληνική ΑΕΕΑΠ, δύο ισχυρές κατασκευαστικές εταιρείες, ελληνικών συμφερόντων, που προτίθενται να αναπτύξουν τουριστικά καταλύματα στην περιοχή, και έναν πολυεθνικό όμιλο που δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate.

Μένει να φανεί αν οι αρχικές προθέσεις θα μεταφραστούν σε χειροπιαστό ενδιαφέρον για το ακίνητο. Η τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού, πάντως, έχει οριστεί στα 750.000 ευρώ ετησίως.

Σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με προηγούμενο διαγωνισμό…

 

EUROBANK-ΣΕΡΒΙΚΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ: Με ελαφρώς υψηλότερο τίμημα (198 εκατ. ευρώ), σε σχέση με αυτό που πρόκυπτε από το SPA (196 εκατ. ευρώ), ολοκληρώθηκε η συναλλαγή πώλησης του 70% της σερβικής Eurobank Direktna από τη Eurobank στην AIK Banka. Λόγω μείωσης του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού, οι κεφαλαιακοί δείκτες της Eurobank θα ενισχυθούν κατά περίπου 45 μονάδες βάσης.

Η Eurobank είχε λάβει το 2021 από τη Eurobank ad Beograd (σ.σ. πριν συγχωνευθεί με την Direktna Banka δημιουργώντας τη Eurobank Direktna) το ποσό των 232 εκατ. ευρώ, μετά από φόρους, μέσω επιστροφής κεφαλαίου.

Όταν ταξινόμησε τη Eurobank Direktna στα προοριζόμενα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία (31 Μαρτίου), πήρε ζημιά απομείωσης 49 εκατ. ευρώ.

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Οταν ξέρεις να ψάχνεις, ξέρεις και να βρίσκεις. Το σημειώνουμε με αφορμή τη φιλολογία για τις ανατιμήσεις, τους ελέγχους για κερδοσκοπία και την αποτελεσματικότητα των αρχών.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της Ισπανίας. Ειδικευμένη εταιρεία πραγματοποίησε έρευνα και εντόπισε τον Οκτώβριο ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο έως και 75% σε έναν μήνα, καθώς και διαφορές έως και 56% στις τιμές μεταξύ των σούπερ μάρκετ.

Η έκθεση που συνέκρινε 70 μάρκες βρήκε ότι οι αυξήσεις των τιμών στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου ανήλθαν σε 5,53 ευρώ ανά λίτρο. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το ότι καταγράφηκαν μεγάλες αποκλίσεις τιμών στην ίδια μάρκα ελαιολάδου μεταξύ των επιμέρους αλυσίδων. Φτάνουν μάλιστα σε ποσοστό 55,7%!

Με ονόματα (αλυσίδων) και αριθμούς, τα στοιχεία στέλνονται στο Υπουργείο Κατανάλωσης με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας ως προς τα περιθώρια κέρδους του κλάδου. Ταυτόχρονα, οργανώσεις καταναλωτών υπέβαλαν το ίδιο αίτημα στο ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας.

Όλα αυτά σε ένα μήνα...

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Από τις 10 Οκτωβρίου η μετοχή ήταν «εγκλωβισμένη» σε κλεισίματα λίγα λεπτά πάνω ή κάτω από τα 3 ευρώ. Χθες ξεκόλλησε και με κέρδη 5% ανέβηκε στα 3,31 ευρώ.

Προχθές συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού το θέμα της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ και, εκτός απροόπτου, μετράμε αντίστροφα για τις ανακοινώσεις.

Θυμίζουμε ότι η εισήγηση έδινε το πράσινο φως στο ντιλ.

 

LAMDA DEVELOPMENT-AEGEAN: Ανήκουν στα blue chips που ξεχώρισαν χθες, αμφότερα με κέρδη άνω του 5%, αν και αυτό είναι από τα λίγα κοινά στοιχεία για τις δύο μετοχές.

Η Lamda (6,39 ευρώ, +5,01%) έχει πρακτικά μηδενική απόδοση σε βάθος 12μήνου. Φέτος το υψηλό το έκανε στις αρχές Ιουλίου, στα 7,33 ευρώ, για να ακολουθήσει κατηφορική κίνηση με συναλλαγές ακόμα και κάτω από τα 6 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Aegean έχει ανέβει 107% σε επίπεδο 12μήνου. Δέχτηκε, βέβαια, πιέσεις το τελευταίο δίμηνο. Προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει το υψηλό έτους (13,7 ευρώ), στα τέλη Αυγούστου.

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Πλώρη για τζίρο 200 εκατ. ευρώ, έναντι 171,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, έχει βάλει η εταιρεία, όπως προκύπτει από την παρουσίαση που έκανε στο Road Show της Φρανκφούρτης στις αρχές της εβδομάδας.

Προβλέπει ότι φέτος τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) θα φτάσουν τα 33 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33%. Αξιοσημείωτο ότι η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 24,8 εκατ. ευρώ.

Στα 8,2 ευρώ η μετοχή με οριακές απώλειες χθες. Μικρές απώλειες σε βάθος τριμήνου, αλλά κέρδη 24% στην εξαμηνιαία μέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v