Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 5 2024

To top pick στις τράπεζες των ΗΠΑ και το... hi tech μαύρο πρόβατο-Πατριωτική Αριστερά: Ο Κασσελάκης και η ούγια!

To top pick στις τράπεζες των ΗΠΑ και το... hi tech μαύρο πρόβατο-Πατριωτική Αριστερά: Ο Κασσελάκης και η ούγια!

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης «χτύπησε φλέβα» με την επίθεση του στον «γαλάζιο» βουλευτή Άγγελο Συρίγο για τα περί «παρωχημένης Συνθήκης της Λωζάνης».

Οσοι καταθέτουν αυτή την εκτίμηση επικαλούνται -μεταξύ άλλων- την καθυστερημένη (κατά μισή ημέρα) αντίδραση και της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς οι δικοί της αρμόδιοι «το έψαχναν το θέμα» για να εκδώσουν επικριτική, προς τον βουλευτή, ανακοίνωση.

Στο ερώτημα γιατί βγήκε έτσι σκληρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την απάντηση δίνουν στελέχη που γνωρίζουν το θέμα… και την τακτική: «γιατί θα πρέπει να στεκόμαστε χλιαρά απέναντι σε τέτοιες απόψεις που ανοίγουν κι άλλο τις ορέξεις της γείτονος; Κυρίως, γιατί να αφήνουμε στο ακροδεξιό ακροατήριο και στους εκφραστές του το προνόμιο να απαντούν σε τέτοιες θέσεις;», ρωτούν ρητορικά.

Η επισήμανση αφορά κάποιες φωνές στον χώρο της Αριστεράς που θεωρούν «too much» τον όρο «Πατριωτική Αριστερά», τον οποίον χρησιμοποιεί συνεχώς πλέον ο κ. Κασσελάκης και φέρει στην… ούγια τον Νίκο Κοτζιά.

Οι εν λόγω φωνές, πάντως, επιμένουν: όταν αυτό το ακροατήριο έχει ποτιστεί «με αντι-ΣΥΡΙΖΑ δηλητήριο» λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, πολύ δύσκολα θα βρει έκφραση στα αριστερά. «Αν υπήρχε περιθώριο, να είστε σίγουροι ότι θα είχε ιδρυθεί ήδη αριστερό πατριωτικό κόμμα», η επωδός.

Εστω κι έτσι, οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο στο προεδρικό επιτελείο) συμφωνούν σε δύο εκτιμήσεις: Πρώτον, οφείλεις να παίρνεις αριστερή πατριωτική θέση είτε σε «ακούσει» το εν λόγω κοινό, είτε όχι. Δεύτερον, ο κ. Συρίγος μοιάζει να λειτουργεί ως «λαγός» είτε του πρωθυπουργού, είτε του… εαυτού του, καθώς βρίσκεται εκτός κυβερνητικού ρόλου και θέλει να αξιοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, «δεν τον αφήνεις να παίζει μπάλα μόνος του», έστω κι αν εμφανίζει τις θέσεις του ως «επιστημονικές» επειδή, εκτός από βουλευτής της ΝΔ, είναι και καθηγητής Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο, συμπληρώνουν.

Συμπέρασμα: Σ' αυτή την οδό θα πορευτεί ο κ. Κασσελάκης και ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ». Πόσο μάλλον που με τα ελληνοτουρκικά δεν θα πλήξουμε.

 

ΦΑΝΑΡΙ: Ούτε ραντεβού να τους είχε κλείσει ο Βαρθολομαίος! Ο λόγος για την ταυτόχρονη παρουσία στην Κωνσταντινούπολη του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, με την ευκαιρία του εορτασμού των Φώτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συναντήθηκε ήδη χθες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι και συζήτησαν «για την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και θα παρευρεθεί στον καθαγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο κόλπο αύριο.

Η παρουσία του οφείλεται στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Βαρθολομαίος τον Οκτώβριο και η αποδοχή της ήταν «μήνυμα θεσμικότητας και σεβασμού στον Οικουμενικό Πατριάρχη». Το τετ α τετ μάλιστα θα γίνει αύριο, πριν τον αγιασμό των υδάτων.

Ο κ. Κασσελάκης θα συνοδεύεται από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Μανώλη Καπνισάκη, τον πρώην βουλευτή Γιάννη Μπουρνούς (ασχολείται με τα διεθνή και τα ελληνοτουρκικά) και τον Διπλωματικό σύμβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη. Εννοείται ότι έχουν οργανωθεί συναντήσεις του προέδρου με Έλληνες που ζουν στην Κωνσταντινούπολη και φορείς της ομογένειας.

Πλούσια και διακριτά τα προγράμματα των Κασσελάκη-Ανδρουλάκη, ωστόσο η συνύπαρξη επιτρέπει σωρεία παραπολιτικών, όπως… «ο Πατριάρχης τους φέρνει πιο κοντά» ή «ραντεβού στον Κεράτιο με την ευλογία της πατριαρχικής ράβδου».

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Μια έκπληξη περίμενε φέτος τα Χριστούγεννα τους εργαζόμενους της τράπεζας. Η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου αποφάσισε να δώσει μπόνους σε όσους βρίσκονται στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια.

Ετσι, εργαζόμενοι με μεικτές αποδοχές έως 21.000 ευρώ λαμβάνουν ένα επιπλέον μισθό. Οσοι αμείβονται με 21.000 έως 30.000 ευρώ ενισχύθηκαν με μισό μισθό.

 

CITI: Η μετοχή του αμερικανικού ομίλου είναι το απόλυτο Top Pick μεταξύ των μεγάλων τραπεζών αν πιστέψουμε τον Mike Mayo.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο αναλυτής της Wells Fargo πιστεύει ότι ο τίτλος θα φτάσει τα 119 δολάρια έως το 2026, επίπεδο που αντιπροσωπεύει άνοδο 131% σε σχέση με το κλείσιμο για το 2023 (53 δολάρια). Σημειώνεται ότι εάν οι μετοχές ανέβουν πάνω από τα 100 δολάρια, θα βρεθούν σε επίπεδα υψηλότερα αυτών του 2008.

Η αισιοδοξία απορρέει από τη θετική του στάση απέναντι στην αναδιάρθρωση που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει η CEO της Citi Jane Fraser

Δεν συμφωνούν, πάντως, όλοι με τον Mayo. Ενώ 12 οίκοι δίνουν σύσταση «αγορά» για τη μετοχή της Citi, 17 προτείνουν «διακράτηση», ενώ ένας δίνει σύσταση για «πώληση»...

 

WALL STREET: Παρότι για τη Citi οι απόψεις διίστανται, στην περίπτωση της Apple καταγράφεται σύμπλευση μεταξύ των αναλυτών.

Η μετοχή είναι εδώ και καιρό από τις λιγότερο «αγαπημένες» μεταξύ των μετοχών τεχνολογίας, κάτι σαν «μαύρο πρόβατο». Χθες δέχτηκε τη δεύτερη, σε μια εβδομάδα, υποβάθμιση από αναλυτή με φόντο τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις πωλήσεις iPhone.

Ο Harsh Kumar της Piper Sandler υποβάθμισε τη σύσταση σε «ουδέτερη» από «overweight» που τις απένειμε το 2020. Είχε προηγηθεί η Barclays Plc, που το πήγε ακόμα πιο μακριά, καθώς έδωσε σύσταση «underweight» την Τρίτη.

Μπαίνοντας στο 2024, η Apple έχει τον μικρότερο αριθμό θετικών συστάσεων μεταξύ όλων των μεγάλων ομίλων τεχνολογίας. Αλλωστε ήταν η μόνη στον κλάδο που κατέγραψε συρρίκνωση εσόδων τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα.

Η μετοχή, η οποία είχε σημειώσει ράλι σχεδόν 50% πέρυσι, υποχώρησε στις πρώτες συνεδριάσεις του 2024, με τις απώλειες σε όρους κεφαλαιοποίησης να φτάνουν τα 130 δισ. δολάρια.

 

ΕΣΤΙΑΣΗ: Χαρακτήρα χριστουγεννιάτικης παράδοσης έχει λάβει η μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από εργοδότες, με πλέον ευάλωτους τους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό.

Μπαράζ καταγγελιών για μη καταβολή του δώρου έχει δεχτεί φέτος, για μια ακόμη χρονιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στους δυο κλάδους. Γνωστή η τακτική των «αεριτζήδων» του κλάδου, με δήθεν καταβολή του δώρου στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου για να μην υπάρξει κίνδυνος αυτόφωρου και εν συνεχεία… bullying για επιστροφή του στον εργοδότη.

Η Ομοσπονδία, όμως, στρέφεται και κατά της ΔΥΠΑ, τονίζοντας ότι χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι, δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας πέρασαν «μαύρα» Χριστούγεννα. Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν έγιναν πληρωμές, παρότι οι αιτήσεις έχουν γίνει από τον Οκτώβριο οπότε τελείωσε η σεζόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v