Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 8 2024

Κυβερνητικό rotation: Ομολογία… αποτυχίας - Η έκπληξη στα εταιρικά ομόλογα - Η μπίζνα Γεωργάτου που πάει... πρίμα

Κυβερνητικό rotation: Ομολογία… αποτυχίας - Η έκπληξη στα εταιρικά ομόλογα - Η μπίζνα Γεωργάτου που πάει... πρίμα

ROTATION: Ο μίνι ανασχηματισμός της προηγούμενης εβδομάδας αποτελεί πρώτης τάξεως ομολογία αποτυχίας για το κυβερνητικό rotation που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Όχι επειδή έγινε αλλά για το πώς έγινε. Η έξοδος του Γιάννη Οικονόμου έγινε αφορμή για ευρύτερες μετακινήσεις, με ένα αξιοσημείωτο σημείο: Όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί που μετακινήθηκαν σε κρίσιμα πόστα έχουν προηγούμενη θητεία στα υπουργεία στα οποία τοποθετήθηκαν εκ νέου.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (φωτ.) έχει χτίσει «καριέρα» με αλλεπάλληλες θητείες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (νυν ΠΡΟ-ΠΟ), ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ξανά υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Σαμαρά, ακόμη και η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει προϋπηρεσία 4ετίας ως υφυπουργός Εργασίας, στο υπουργείο που αναλαμβάνει πλέον ως υπουργός (αφού προηγουμένως έβγαλε κάμποσα… κάστανα από τη φωτιά ο Άδωνις).

Ομοίως, η νέα υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη με αρμοδιότητα την επαγγελματική κατάρτιση όχι μόνο διαθέτει σπουδές και επαγγελματικές εμπειρίες στο αντικείμενο, αλλά έχει διατελέσει και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), με υπουργό τη Νίκη Κεραμέως.

Όλοι λοιπόν πήγαν σε λιγότερο ή περισσότερο γνωστά «κατατόπια», σε πλήρη αντίθεση με τη νοοτροπία του θερινού rotation, που έστειλε δοκιμασμένους και συχνά πολύ επιτυχημένους υπουργούς σε νέες θέσεις, που τους ήταν από άγνωστες έως και (σε ορισμένες περιπτώσεις) ανεπιθύμητες.

Το ότι υπήρχε κριτική για το rotation ήταν γνωστό στην κυβέρνηση (και στον πρωθυπουργό) για λόγους οφθαλμοφανείς, που πολλάκις είχαμε καταγράψει και στη στήλη, τελευταία φορά λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Ο ανασχηματισμός έδειξε κατανόηση του προβλήματος, εκ μέρους του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να το λύνει σε όλη του την έκταση. Κάποιοι έλαβαν περαιτέρω πίστωση χρόνου, δικαίως ή και… αδίκως, όπως παραδέχονται πηγές εντός του κυβερνητικού κόμματος.

Το ερώτημα τώρα είναι αν -και κυρίως πότε- θα υπάρξει… δεύτερος γύρος.

 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ: Δεν γνωρίζουμε αν αρέσουν στον Βλάση Γεωργάτο, της γνωστής αλυσίδας εστίασης, τα γρήγορα αυτοκίνητα. Φαίνεται, όμως, να του αρέσουν τα σκάφη αναψυχής και σε αυτά έχει επενδύσει.

Το ναυπηγείο της Technohull στο Λαύριο -η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 από τρεις φίλους και ο κ. Γεωργάτος εισήλθε ως βασικός μέτοχος το 2014- έχει καταφέρει να εξάγει το 70% των σκαφών αναψυχής που κατασκευάζει. Ο τζίρος της το 2022 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) αυξήθηκε κατά 107% στα 23,282 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων ήταν σε 660.841 ευρώ.

Οι στόχοι φιλόδοξοι, κάνουν λόγο για τριπλασιασμό παραγωγής και εξαγωγών. Η ανάπτυξη, όμως, θέλει και κεφάλαια. Για τον λόγο αυτό πριν από λίγες εβδομάδες το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας εστίασης «Γρηγόρης», βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο Βλάσης Γεωργάτος, παρείχε εγγύηση προς την Alpha Bank υπέρ της Technohull μέχρι του ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ.

Η εγγύηση δόθηκε στο πλαίσιο νέας δανειακής σύμβασης για κεφάλαιο κίνησης.

 

ΚΥΛΙΚΕΙΑ: Μπορεί η συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα να μη «γεμίζει» το μάτι σε πολλούς, όμως η στήλη έχει αντίθετη άποψη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Quality Taste, που εκμεταλλεύεται κυλικεία, αναψυκτήρια, κ.ά. Η εταιρεία, που διαθέτει δίκτυο άνω των 40 σημείων ανά την Ελλάδα -τα 23 στην Αθήνα-, αύξησε το μικτό περιθώριο κέρδους της στο 51,09% από 42,83%. Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 75,44% στα 15,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν το 2022 κατά 56,67% στις 649 χιλιάδες ευρώ.

Τέτοια μεγέθη… γεμίζουν το μάτι!

 

ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ: Η εταιρεία συστηματικής εστίασης, όπως έμαθε η στήλη, αναδείχθηκε ανάδοχος της διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων εστίασης και του κυλικείου στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο όμιλος του Εμμανουήλ Βαβουράκη, από τους βασικούς παίκτες του κλάδου, για τον οποίο κάποιοι θέλουν να φλερτάρει με επίδοξους επενδυτές, τζιράρει ετησίως πάνω από 62,7 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA υπερβαίνουν τα 3,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 2,1 εκατ. ευρώ.

 

AGROINVEST: Μπορεί τα Χριστούγεννα να πέρασαν, όμως οι μέτοχοι της AGROINVEST θα πάρουν το δώρο τους από τον Άγιο Βασίλη. Και κάθε άλλο παρά «συμβολικό» είναι αυτό το δώρο.

Συνολικά 40 εκατ. ευρώ ως μέρισμα θα μοιραστούν οι μέτοχοι της εταιρείας που μετρά 30 χρόνια ζωής και δραστηριοποιείται στην επεξεργασία ελαιούχων σπόρων, από τους οποίους παράγει μεταξύ άλλων σπορέλαια, ενώ μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή συνθέτων ζωοτροφών.

Στις δραστηριότητές της είναι και αυτή της ιχθυοκαλλιέργειας -έχει πλωτές μονάδες στην Πελοπόννησο και την ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου.

Οι πωλήσεις της ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων κινούνται στα 15,9 εκατ. ευρώ.

 

HIG-LOGISTICS: Γεμάτο δράση το διάστημα των εορτών και για τις εταιρείες Logistics που έχει αποκτήσει, μέσω εξαγορών, το private equity fund HIG. Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Ρωμανίδης Μεταφορές από τη Μακιός ΑΕ, όπως και η απορρόφηση των Unit Hellas και Unit Shipping από την Contrade Ναυτιλιακή και Μεταφορική.

Προηγήθηκε, το Νοέμβριο, η απορρόφηση της Επενδυτική Ψυκτική ΑΕ από τη Μακιός Logistics, ενώ κινήθηκε η διαδικασία για απορρόφηση της Φωτοδίοδος από τη ΣΤΡΙΜ Παγκόσμιες Αποθηκευτικές Λύσεις.

Ταυτόχρονα, βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης, η HIG, μέσω της Tempus Holdings, αντάλλαξε μέρος των δανείων της Χαλυβουργία Ελλάδος (193,18 εκατ. ευρώ κεφάλαιο συν 18,7 εκατ. προϋπολογιστικοί τόκοι) με το οικόπεδο και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

 

GRIVALIA HOSPITALITY: Λίγο πριν εκπνεύσει το 2023, συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο και πιστοποίησε την καταβολή του ποσού των 60 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου, που αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Συνολικά, εντός του 2023, ο Prem Watsa, μέσω εταιρειών του, έβαλε στην Grivalia Hospitality το ποσό των 155 εκατ. ευρώ.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ. της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ο Απόστολος Τζαβέλλος μετά από θητεία μερικών μηνών.

Τη θέση του κατέλαβε ο Γ. Τριανταφύλλου της Motor Oil.



ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Με έκπληξη παρακολούθησαν οι επενδυτές την αλλαγή σκηνικού την Παρασκευή στα εταιρικά ομόλογα του ΧΑ, όπου όχι μόνο παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος τιμών αλλά παράλληλα η κίνηση συνοδεύτηκε και από υψηλούς -για τα δεδομένα της συγκεκριμένης αγοράς- όγκους συναλλαγών.

Το περίεργο είναι ότι η άνοδος αυτή σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ελληνικών κρατικών τίτλων έχουν πιεστεί τις τελευταίες συνεδριάσεις και οι (αντιστρόφως κινούμενες) αποδόσεις ανέβηκαν.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η εξέλιξη θα πρέπει να αποδοθεί στο ότι οι ομολογιακοί τίτλοι του ΧΑ «είχαν μείνει πίσω» και στο ότι η συνολική εμπορευσιμότητά τους είναι περιορισμένη.

Άρα, αν ένα ή δύο θεσμικά χαρτοφυλάκια αποφάσισαν να τοποθετηθούν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v