Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 8 2024

ΔΕΗ: Η τιμή και τα μεγάλα σχέδια - ΕΤΕ: Τα χρονοδιαγράμματα για Frontier II και III - ΧΑ: Τα δύο πρώτα ράλι του 2024

ΔΕΗ: Η τιμή και τα μεγάλα σχέδια - ΕΤΕ: Τα χρονοδιαγράμματα για Frontier II και III - ΧΑ: Τα δύο πρώτα ράλι του 2024

ΔΕH: Η σημαντική εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης και το μπαράζ επιχειρηματικών κινήσεων έφερε τη μετοχή της ΔΕH στα πρόθυρα των 12 ευρώ, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η στήλη αφουγκράζεται περαιτέρω μεγάλα σχέδια της εταιρείας, εντός αλλά και εκτός του χώρου της ενέργειας, με βασικό υποψήφιο στη δεύτερη περίπτωση, τις τηλεπικοινωνίες.

Η επένδυση στο δίκτυο των οπτικών ινών, λένε οι επαΐοντες, για να αποδώσει πλήρως χρειάζεται και αντίστοιχα operations. Kι εδώ μπαίνει το δίλημμα για τη διοίκηση του Γιώργου Στάσση (φωτ.): Εξαγορά ή εγκαθίδρυση Virtual Operator

Με βάση το μέγεθος της ΔΕΗ, αρκετοί ποντάρουν ήδη στην πρώτη εκδοχή. Δυνητικοί πωλητές φαίνεται να υπάρχουν, αλλά τέτοια deals δεν είναι απλά κι απαιτούν χρόνο... διαδρομής. Στην οποία διαδρομή, ενίοτε αποκτώνται και συνέταιροι.

ΥΓ: Οι μεγαλοεπενδυτές που μπήκαν στη ΔΕH με την ΑΜΚ άργησαν να δουν υπεραξία, αλλά πλέον γράφουν κέρδη της τάξεως του 32%, σε δύο χρόνια και περίπου 2 μήνες. Δεν τα λες και λίγα με όσα έχουν συμβεί στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο, είναι όμως βέβαιο ότι δεν σκοπεύουν να αρκεστούν σε τέτοια επίπεδα απόδοσης.

Τι να πει το 32% σε private equity όπως η CVC.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η ένταξη της τιτλοποίησης Frontier II, ύψους 1 δισ. ευρώ, της τράπεζας στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙΙ.

Η στήλη πληροφορείται ότι όλα τα διαδικαστικά έχουν ολοκληρωθεί και η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά περιμένει να τρέξει γρήγορα η διαδικασία.

Όσο για το νέο πακέτο Frontier III που περιέχει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 630 εκατ. ευρώ (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά) η στήλη πληροφορείται ότι η ένταξη στον Ηρακλή ΙΙΙ πάει για το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

 

ΟΤΕ-COSMOTE: Ολοκληρώθηκε και τυπικά η απορρόφηση Cosmote από τον ΟΤΕ. Στις 2 Ιανουαρίου καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ η σχετική έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, δεν ζητήθηκε από μετόχους (σ.σ. με ποσοστό άνω του 5%) σύγκληση γενικής συνέλευσης, προκειμένου να συζητηθεί τόσο η σύμβαση παροχής υπηρεσιών, με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο (σ.σ. από 1/7/2024) Κωνσταντίνο Νεμπή όσο και το ιδιωτικό συμφωνητικό διακανονισμού με τον αποχωρούντα CEO Μιχάλη Τσαμάζ.

 

ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΝΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Δουλειές με… φούντες είχαν μέσα στις εορτές στον όμιλο. Στην Olympia Group, εταιρεία συμμετοχών του επιχειρηματία, διενεργήθηκε η προαναγγελθείσα αλλαγή φρουράς.

Η γενική συνέλευση που συγκλήθηκε στις 2 Ιανουαρίου εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος (πρώην αναπληρωτής CEO Eurobank), πρόεδρος παρέμεινε ο Ιωάννης Καραγιάννης, ενώ ο Ρούμπεν Μπουρλάς, ως πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος, συνεχίζει ως μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Olympia και CEO της θυγατρικής Public.

Στη Sunlight, η έκτακτη γενική συνέλευση, που συγκλήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, αποφάσισε την τροποποίηση του 10ετούς προγράμματος stock option. Ο αριθμός των μετοχών, που μπορεί να διατεθεί, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η τιμή διάθεσης θα κυμαίνεται από 4,53 ως 13,20 ευρώ ανά δικαίωμα προαίρεσης.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ πουλά, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το υπόλοιπο 25% της Άνεμος RES, άλλοτε βραχίονά της στις ΑΠΕ, στη Motor Oil Renewables Energy (MORE), η οποία κατέχει ήδη το 75% της εταιρείας. Το τίμημα συμφωνήθηκε σε 123,52 εκατ. ευρώ.

Τα Διοικητικά Συμβούλια αγοραστή και πωλητή ζήτησαν, ως είθισται, ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις περί του δίκαιου και εύλογου των όρων συναλλαγής. Η KPMG, για λογαριασμό του αγοραστή, αποτίμησε την εύλογη αξία του 25% της Άνεμος RES μεταξύ 119 με 132,7 εκατ. ευρώ. Η κεντρική τιμή βγήκε στα 125,75 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, η RKF Hellas αποτίμησε το 25% της Άνεμος μεταξύ 106,6 με 127,8 εκατ. ευρώ και μέση τιμή τα 117 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ πώλησε ακριβότερα από τη μέση τιμή της -δικής του- αποτίμησης και ο αγοραστής αγόρασε φθηνότερα.

Όλοι χαρούμενοι…

 

ΓΕΦΥΡΑ: Τη διανομή 10 εκατ. ευρώ από κέρδη παρελθουσών χρήσεων (σ.σ. 2019 και 2020) αποφάσισε το Δ.Σ της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ.

Τα 7,23 εκατ. ευρώ τα λαμβάνει η Vinci και τα υπόλοιπα 2,77 εκατ. ευρώ η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

 

INTRAKAT: Αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών της προχώρησε η κατασκευαστική. Νέο Δ.Σ. έχουν οι Intra Αθηναϊκή, Intra Estate, Greek Windpower, Intra K Energy και Intra S Energy.

 

Q&R: H ανακοίνωση του δεύτερου μεγάλου έργου τεχνητής νοημοσύνης (AI) από την εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής Q&R ύψους 19 εκατ. ευρώ πυροδότησε το πρώτο χρηματιστηριακό ράλι της χρονιάς.
Συγκεκριμένα, από το σχετικό δημοσίευμα της 29ης Δεκεμβρίου του Euro2day.gr η μετοχή σκαρφάλωσε από το 0,588 ευρώ (28/12/2023) στο 0,788 ευρώ (5/1/2024) καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο 34%!

Η επένδυση της Q&R στην τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε αθόρυβα πριν από έξι χρόνια και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Είχε προηγηθεί η ανάληψη έργου τεχνητής νοημοσύνης τον Μάρτιο του 2022, καθώς και η σχετική συνεργασία με την IBM, που διαθέτει ήδη μεγάλο track record στο AI, παγκοσμίως.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της Q&R έχει ήδη ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, με την εισηγμένη να διεκδικεί σειρά νέων συμβάσεων τόσο του δημοσίου (Ταμείο Ανάκαμψης) όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Όπως όλα δείχνουν, για τα επόμενα χρόνια, είναι εξασφαλισμένη μια πολύ σημαντική -για τα μεγέθη της εισηγμένης- κερδοφορία.

 

UNIBIOS: Με… φόρα, όμως, μπήκε το 2024 και για τη Unibios. Η μετοχή έχει κάνει ήδη το «τέσσερα στα τέσσερα» με συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που την έχουν οδηγήσει σε σωρευτικά κέρδη άνω του 27% ήδη από τις πρώτες μέρες του έτους.

Ο τίτλος, που αποχαιρέτησε το 2023 από το 1,115 ευρώ, βρίσκεται ήδη στο 1,42 ευρώ, σε νέα υψηλά 10ετίας.  Την Παρασκευή έκλεισε με άνοδο 9,23%.

Σημειώστε ότι η κίνηση συνοδεύεται και από υψηλούς τζίρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v