Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 9 2024

Η πρόβλεψη Ρουμπινί και ο... πανικός - Οι στόχοι Πειραιώς για το Tier II - Tips για Μινέρβα, Viohalco, Moda Bagno

Η πρόβλεψη Ρουμπινί και ο... πανικός - Οι στόχοι Πειραιώς για το Tier II - Tips για Μινέρβα, Viohalco, Moda Bagno

DR DOOM: Πολύ μας ανησύχησε το mea culpa του Νουριέλ Ρουμπινί (φωτ.) και η πρόβλεψή του για μάλλον εύκρατο 2024.

Δεδομένου ότι οι προβλέψεις του τα τελευταία χρόνια, σχεδόν πάντα δυσοίωνες (με αποτέλεσμα να αποκτήσει και το παρατσούκλι «Dr Doom»), κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνονται, το γεγονός ότι δείχνει να έχει «πετάξει πετσέτα» για το τρέχον έτος ίσως θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Πιθανολογούμε εν ολίγοις ότι μπορεί να αποδειχτεί ένδειξη σοβαρής αλλαγής τάσης προς το... χειρότερο, καθώς θυμόμαστε και την αγγλοσαξονική ρήση, «Don’t panic until the last of the bears throws in the towel».

 

LAMDA DEVELOPMENT: Σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 25,3 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Lamda Ellinikon Malls και με τη σειρά της κάλυψε εν συνεχεία ΑΜΚ ύψους 25,15 εκατ. ευρώ, στην 100% θυγατρική της, Lamda Vouliagmenis Malls, που πρόκειται να αναπτύξει το ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό.

Αμφότερες οι αυξήσεις αποφασίστηκαν σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις που διενεργήθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα βγει η τράπεζα στις αγορές με την έκδοση Tier II. Όπως μαθαίνει η στήλη, έχει στόχο να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ και παράλληλα να πετύχει επιτόκιο κάτω από το 8%.

Η έξοδος βέβαια είναι «διπλή», γιατί παράλληλα θα τρέξει η πρόταση για επαναγορά του ομολόγου 400 εκατ. ευρώ με ωρίμανση το 2029. Οι κινήσεις αποτυπώνουν τη στρατηγική της τράπεζας ενόψει της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου είχε περιγράψει τα σχέδια της νέας έκδοσης αλλά και τον στόχο της επαναγοράς στην τελευταία ενημέρωση των επενδυτών.

Εντέλει, φαίνεται ότι ο Ιανουάριος θα αποδειχθεί ένας ιδιαίτερα παραγωγικός μήνας για την τράπεζα, καθώς η διοίκησή της θα βρεθεί στο συνέδριο της JP Morgan, το τελευταίο 10ήμερο του μήνα.

Και όπως καταλαβαίνετε, το ενδιαφέρον για την Πειραιώς θα είναι σε πρώτο πλάνο.

 

OΛΠ-COSCO: Από τις αρχές της περασμένης χρονιάς ο ΟΛΠ υποδέχεται κινεζικά αυτοκίνητα (ηλεκτρικά και βενζινοκίνητα), τα οποία μεταφέρονται ειδικά συσκευασμένα σε εμπορευματοκιβώτια και μέσω Πειραιά προωθούνται σε Ευρώπη και Αφρική.

Ο OΛΠ τιμολογεί για υπηρεσίες εκφόρτωσης, μεταφοράς και αποθήκευσης των αυτοκινήτων στον τερματικό σταθμό του λιμένα. Εν συνεχεία, με τρένα ή με Ro-Ro μεταφέρονται στον τελικό προορισμό τους.

Το 2023 η παραπάνω συνεργασία OΛΠ με την Cosco Shipping Specialized Carriers (CSSC) διενεργήθηκε μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού. Τώρα, υπογράφεται σύμβαση που καλύπτει το 2023, με δυνατότητα ανανέωσης και για τη φετινή χρονιά.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα συνεισέφερε στον OΛΠ στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου έσοδα περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Η επίδραση στον τζίρο δεν είναι σημαντική, λόγω, όμως, του υψηλού περιθωρίου κέρδους, συνέβαλε στην επάνοδο του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων σε κέρδη (σ.σ. προ φόρων κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2023) από ζημιές το 2022.

 

VIOHALCO: Η μετοχή συνέχισε χθες να «μαζεύει» κέρδη με κλείσιμο στα 6,04 ευρώ (+4,14%). Πλέον η απόδοση στις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς φτάνουν το 14%.

Από κοντά -όπως συνήθως- και η «κόρη». Ο λόγος για την ElvalΗalcor που έκλεισε στα 2,2 ευρώ (+4,5%), μετρώντας απόδοση για το 2024 που αγγίζει το 20%.

Τις προοπτικές του ομίλου παρουσίασε αναλυτικά την Παρασκευή το Euro2day.gr. Μένει να φανεί αν η πορεία των μετοχών θα συνεχιστεί ή θα υπάρξει κάποια «στάση».

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Γνωρίζαμε για τον ιαματικό τουρισμό, τον θρησκευτικό και τον… αγροτικό, τώρα είναι καιρός να μάθουμε και για τον αλιευτικό τουρισμό.

Ναι, καλά διαβάζετε. Με το σχέδιο νόμου του κ. Αυγενάκη, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, επιτρέπεται σε αλιευτικά ή σπογγαλιευτικά σκάφη εφοδιασμένα με επαγγελματική άδεια αλιείας ή σε βοηθητικά σκάφη υδατοκαλλιέργειας να επιβιβάζουν επισκέπτες-τουρίστες για τη συμμετοχή τους μόνο σε δραστηριότητες αλιευτικού τουρισμού.

Ήδη στο νησί της Ρόδου, ένα μικρό χωριό στη δυτική ακτή παντρεύει την υδατοκαλλιέργεια και τον τουρισμό. Μαζί με ένα τοπικό κέντρο αυτόνομης κατάδυσης, η εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας που βρίσκεται στην περιοχή προσφέρει εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και ευκαιρίες για κολύμβηση με αναπνευστήρα, κατάδυση κ.ά.

 

ΟΥΖΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ: Νέα χρονιά και νέο διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία που παράγει το γνωστό ούζο.

Στο νέο Δ.Σ. ο αριθμός των μελών μειώθηκε στα 6 από 9 άτομα που ήταν μέχρι πρόσφατα και σε αυτό, εκτός των κ.κ. Νίκου Καλογιάννη (προέδρου), Γιάννη Καλογιάννη (αντιπροέδρου) και Ασημάκη Ευγενία (μέλους), βρίσκονται ως νέα μέλη η κυρία Βαρβάρα Βερνίκου που είχε διατελέσει διευθύνουσα σύμβουλος στη Notos Com, ο δικηγόρος Ανδρέας Παντελάκης και ο Μαρίνος Γιαννόπουλος.

 

ΧΑΚ: Εντονες συγκινήσεις προσέφερε τη χρονιά που πέρασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό του Δείκτη να ανεβαίνει κατά 55% και τις δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας να πρωταγωνιστούν.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Κύπρου κέρδισε 100,5% και η Ελληνική (μεγαλύτερος μέτοχός της είναι η Eurobank) 53,8%.

H αξία των συναλλαγών βέβαια διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, φτάνοντας πέρυσι στα 17,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα προσυμφωνημένων κινήσεων.

Από πλευράς μεριδίων αγοράς, στις εκτός πακέτων συναλλαγές ξεχώρισαν η CISCO (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) με 34,58%, η Mega με 21,88%, η Argus με 15,18%, η Prochoice με 7,74% και η Atlantic με 7,65%.

 

ΜΙΝΕΡΒΑ: Η μετοχή την περσινή χρονιά ήταν περίπου άφαντη. Πολλές ημέρες δεν άνοιγε καν ή οι συναλλαγές περιορίζονταν σε μερικές δεκάδες τεμάχια. Χθες, ωστόσο, κάποιοι επενδυτές την έβαλαν στο στόχαστρο, με αποτέλεσμα να κλείσει στο limit up ή στο 0,68 ευρώ με συναλλαγές 158 χιλιάδων τεμαχίων ή 89 χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 211 μηνών!

Με ενδιαφέρον περιμένουμε τη συνέχεια για την εταιρεία, της οποίας η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

MODA BAGNO: Με ορμή πέρασε η μετοχή τον πήχη των 2 ευρώ, κλείνοντας χθες στα 2,2 ευρώ ή 11,7% υψηλότερα. Η μετοχή που είχε δώσει μια ισχυρή αντίδραση Οκτώβριο και Νοέμβριο, ακολούθησε στη συνέχεια «πλάγια» κίνηση τον Δεκέμβριο, συντηρούμενη κάτω από τα 2 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ομίλου παρουσίασε στο εννεάμηνο αύξηση EBITDA στα 5,4 εκατ. ευρώ, έναντι 3,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v