Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 9 2024

ΕΤΕ: Ο Μυλωνάς και τα εύσημα ΤΧΣ - Εύθραυστη… κυριαρχία «δείχνει» η ALCO - Πού βγαίνει η αποτίμηση του «Βενιζέλος»

ΕΤΕ: Ο Μυλωνάς και τα εύσημα ΤΧΣ - Εύθραυστη… κυριαρχία «δείχνει» η ALCO - Πού βγαίνει η αποτίμηση του «Βενιζέλος»

ΕΘΝΙΚΗ-ΤΧΣ: Πρόσφατα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επικαιροποίησε στην εταιρική του ιστοσελίδα το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών του, καθώς το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς αποεπενδύθηκε από Eurobank και Alpha Bank. Στην ανανεωμένη έκδοση το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις Εθνική (18,39%), Πειραιώς (27%) και Attica Bank (72,54%). Ενώ η παρουσίαση για τις Πειραιώς και Attica είναι λακωνική, στην ενότητα Εθνικής υπάρχει πλούσιος σχολιασμός.

«Μέσω του προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας, η Εθνική έχει καταστεί σαφώς μια πιο ευέλικτη τράπεζα, μια κινητοποιημένη τράπεζα και μια τράπεζα με κίνητρο, που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες και τις ανάγκες που απαιτούνται από τις περιστάσεις -για τους ανθρώπους και τους πελάτες της. Οι βασικές αξίες της νέας Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος είναι θεμελιώδεις για το όραμά της: μια τράπεζα που είναι αξιόπιστη, μια τράπεζα με ανθρώπινο πρόσωπο, μια τράπεζα που εκτιμά την αποτελεσματικότητα και τους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς στόχους της επέκτασης και της ανάπτυξης», αναφέρει η παρουσίαση του ΤΧΣ.

Οι παραπάνω ύμνοι, προφανώς, αποτυπώνουν την ευαρέσκεια του ΤΧΣ, ως μεγαλομετόχου, προς τη διοίκηση της Εθνικής του Παύλου Μυλωνά (φωτ.).

Όλα αυτά, σημειωτέον, την ώρα που τα συμπολιτευόμενα Μέσα επαναφέρουν τη φημολογία περί αλλαγών στη θέση διευθύνοντος συμβούλου συστημικής τράπεζας ενόψει λήξης θητείας.

 

ΑLCO: Ακόμη μία δημοσκόπηση που δίνει αταλάντευτη πρωτοκαθεδρία στην κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών και ελλείψει σοβαρού πολιτικού αντιπάλου. Στην ουσία όμως είναι μάλλον… γλυκόπικρη για το κυβερνών κόμμα και πικρή για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Διότι τα πιο γενικά στοιχεία… τρομάζουν, «φωτογραφίζοντας» θετικές προσδοκίες μόνο για περίπου το 1/3 της κοινωνίας.

Συνολικά, το 60% αναμένει ότι το 2024 θα είναι χειρότερο για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του (39%) ή το ίδιο κακό (21%) με το 2023, ενώ μόλις το 19% αναμένει ότι θα είναι καλύτερο και 16% το ίδιο καλό με το 2023.

Αντίστοιχα αρνητικό είναι το ισοζύγιο προσδοκιών και για την Ελλάδα συνολικά, με μικρές διαφορές (56% αρνητικό, έναντι 37% θετικό), ενώ το 42% των πολιτών δηλώνει ότι ο μεγαλύτερος φόβος του για το τρέχον έτος είναι «να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα»!

Που σημαίνει ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα, τα καταναλωτικά είδη, τα ενοίκια και τα επιτόκια «θερίζει», μειώνοντας συνεχώς την αγοραστική δύναμη μεγάλου ποσοστού των πολιτών, ό,τι προσπάθειες κι αν έχει κάνει η κυβέρνηση.

Τις πρόσφατες αλλαγές κορυφής στα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη δικαιολογούν και δημοσκοπικά οι επόμενες δύο δημοφιλείς απαντήσεις. Μεγαλύτερος φόβος για το 24% το «πρόβλημα υγείας» και για το 16% η πιθανότητα να πέσει «θύμα εγκληματικής ενέργειας»!

Eν ολίγοις, η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά ιδιόμορφη θέση, σύμφωνα με αυτή τη «φρέσκια» δημοσκόπηση. Κατέχει ένα 30,3% στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων), με τον επόμενο (το ΠΑΣΟΚ) να βρίσκεται στο 11,2%, αλλά η κοινωνία κάθε άλλο παρά ευχαριστημένη δείχνει, ακόμη και στα οικονομικά θέματα.

Κυριαρχία μεν αλλά… εύθραυστη.

YΓ: Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης πόσο δύσκολη είναι η άσκηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον γάμο μεταξύ ομοφύλων. Tη διαφωνία του δηλώνει ξεκάθαρα το 58% των ψηφοφόρων της, υπέρ μόλις το 28%. Αυτά βλέπουν Σαμαράς, Βορίδης και συνοδοιπόροι και δεν το βάζουν κάτω με τίποτα!

 

BITCOIN: Στο ζενίθ βρίσκεται τo ενδιαφέρον για τα spot ETF στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική ρυθμιστική αρχή SEC δεν έχει ανάψει ακόμη το πράσινο φως για την κυκλοφορία τους.

Ετσι, η BlackRock ανακοίνωσε ότι θα χρεώνει προμήθεια 0,3% για τις συναλλαγές και μόλις 0,2% για την πρώτη χρονιά ή έως ότου η αξία του ETF ανέλθει στα 5 δισ. δολάρια. Η επενδυτική ARK έκανε… ρελάνς, μειώνοντας τη σχεδιαζόμενη προμήθεια στο 0,25% από 0,8% και δηλώνοντας ότι δεν θα κρατά προμήθεια για τους έξι μήνες ή έως ότου το ETF φθάσει σε αξία το 1 δισ. δολάρια.

Η δε Grayscale σχεδιάζει, σύμφωνα με τους Financial Times, να μειώσει την προμήθεια στο 1,5% από 2%.

Ακόμη δεν το είδανε και το… τιμολογήσανε!

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Για την απόφαση του νυν προέδρου, Σαρλ Μισέλ, να παραιτηθεί τον Ιούλιο, καθώς κατεβαίνει υποψήφιος στις ευρωεκλογές, ενημερωθήκατε το σαββατοκύριακο.

Η υπόθεση, όμως, έχει και… ουρά. Και αυτό γιατί αν εκλεγεί στο ευρωκοινοβούλιο και παραιτηθεί, θα πρέπει να αντικατασταθεί. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί η ιστορία διδάσκει ότι η επιλογή του διαδόχου δεν είναι υπόθεση που κλείνει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Αν, όμως, οι ηγέτες της Ευρώπης δεν καταφέρουν άμεσα να βρουν διάδοχο, θα ζήσουμε να δούμε ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Βίκτορ Ορμπαν! Και αυτό γιατί η Ουγγαρία θα ασκεί την (κυλιόμενη) προεδρία της ΕΕ το β’ εξάμηνο.

Μένει να φανεί αν αυτό αποτελεί επαρκές κίνητρο για γρήγορες συναινέσεις!

 

FOURLIS: Στη διανομή στη Φουρλής μερίσματος 7 εκατ. ευρώ από κέρδη προηγουμένων χρήσεων προχωρά η Housemarket (IKEA), μετά από σχετική απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης που συγκλήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου.

Η σχετική γνωστοποίηση αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ πρόσφατα.

 

INTRALOT: Θετική έκθεση δημοσιεύτηκε χθες για την εισηγμένη από την Ambrosia Capital με σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχο το 1,55 ευρώ.

Εμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πρόβλεψη του γνωστού οίκου για την πορεία της ρευστότητας της εισηγμένης την επόμενη διετία. Ως γνωστόν, μετά την περυσινή αύξηση κεφαλαίου ύψους 135 εκατ. ευρώ, δρομολογούνται για φέτος αρχικά η έκδοση εταιρικού ομολόγου (retail bond) και στη συνέχεια η σύναψη κοινοπρακτικού δανείου.

Αυτά σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, θα φέρουν -σύμφωνα με την Ambrosia Capital- τον δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA της Intralot από το 2,9 του 2023, στο ελκυστικό 2,3 φέτος και στο ακόμη καλύτερο 1,8 το 2025. Και αυτό για έναν όμιλο που μέχρι πριν από κάποιους μήνες «βρισκόταν στο κόκκινο».

Υ.Γ. Οριακά πτωτικό χθες το κλείσιμο, στο 1,09 ευρώ, ωστόσο η απόδοση σε βάθος τριμήνου φτάνει το 75%.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η 1η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως ενδεικτική ημερομηνία έναρξης της διάθεσης υφιστάμενων μετοχών της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», προκειμένου να εισαχθούν οι μετοχές της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Οι μέτοχοι της ΔΑΑ καλούνται να εγκρίνουν την εισαγωγή στις 12 Ιανουαρίου. Οι ΑΧΕ ολοκλήρωσαν ή ολοκληρώνουν τις αποτιμήσεις της εταιρείας. Βάσει αυτών προκύπτει ότι σε equity value η έκδοση θα είναι χαμηλότερη των 3 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν βέβαια δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v