Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2024

Πειραιώς: Το placement και οι... μετανιωμένοι *Τεχνολογία-XA: Τα 42 deals και τα IPOs *Υποκλοπές: Κουκάκης vs Greece

Πειραιώς: Το placement και οι... μετανιωμένοι *Τεχνολογία-XA: Τα 42 deals και τα IPOs *Υποκλοπές: Κουκάκης vs Greece

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τη φράση του Νικήτα Κακλαμάνη (φωτ.) ότι «για να έχει τύχη ένα βιογραφικό σήμερα στη ΝΔ πρέπει κάποιος να γράψει ότι θήτευσε για κάποιο διάστημα και στο ΠΑΣΟΚ», θυμήθηκαν πολλοί χθες στην κυβερνητική παράταξη, στο άκουσμα της είδησης της μεταγραφής της Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν… ενθουσιάστηκαν όλοι στη ΝΔ με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά τους ισχυρούς δεσμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον χώρο του κέντρου.

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα είναι -όπως όλα δείχνουν- υποψήφια ευρωβουλευτής, κάτι που σχολίαζε δηκτικά γαλάζιο στέλεχος: «Προφανώς και δεν εκπλήσσομαι. Άλλωστε, δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά μάλλον ούτε και η τελευταία τέτοια μετακίνηση προς τη ΝΔ. Το έχουμε… δει ξανά το έργο».

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: Συνέχεια στις εντυπωσιακές επιδόσεις των εισηγμένων τεχνολογικών εταιρειών και τα επόμενα χρόνια προβλέπει σε έκθεσή της η Optima Bank.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τάσεις όπως η διψήφια άνοδος των εσόδων, της λειτουργικής κερδοφορίας και των καθαρών κερδών αναμένεται όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια.

Η τράπεζα επισημαίνει ότι 12 τεχνολογικές εταιρείες έχουν εμφανίσει μέση ετήσια αύξηση των εσόδων, των EBITDA και των καθαρών κερδών κατά 22%, 33% και 60% αντίστοιχα την περίοδο 2019-22. Πρόκειται για τις Epsilon Net, Entersoft, Profile, Performance Technologies, Real Consulting, Space, Quality & Reliability, Ιλυδα, CPI, Logismos και τις τεχνολογικές δραστηριότητες των Quest Holdings και Ideal Holdings.

Από αυτές η Epsilon Net έχει υπερτριπλασιάσει τα μεγέθη του 2019, ενώ η Q&R, μετά από τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις, γύρισε σε θετικό πρόσημο το 2022.

 

DEALS: Από το 2021, ο κλάδος τεχνολογίας και λογισμικού είναι ο πιο ενεργός στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί 42 εξαγορές.

Η μέση αξία τους ανέρχεται περίπου στα 2 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, σε όρους αποτίμησης, πραγματοποιούνται με δείκτη EV/Sales στο 1,2, EV/EBITDA στο 6,2 και με μέσο πολλαπλασιαστή Ρ/Ε στο 9.

Πιο ενεργές την περίοδο 2022-23 είναι η Epsilon Net με 11 εξαγορές και η Entersoft με επτά. Για την πρώτη εκτιμάται ότι η μέση συναλλαγή έφτασε στο 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε deal έως το 1 εκατ. ευρώ προσθέτει 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Για τη δεύτερη, η μέση αξία ήταν στο 1,7 εκατ. ευρώ ενώ προσέθεσε 0,06 ευρώ ανά μετοχή ανά εκατομμύριο αξίας.

Οσο για την Profile, η Optima υπολογίζει ότι κάθε deal έως 1 εκατ. ευρώ προσθέτει 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

Υ.Γ. Η Optima αναμένει ότι θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον δύο αρχικές δημόσιες εγγραφές σε βραχυπρόθεσμο-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Η προσφυγή του δημοσιογράφου Νάσου Κουκάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πάρει τον δρόμο της. Τα βασικά που άρχισε να εξετάζει το δικαστήριο θα τα δείτε εδώ.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Κουκάκης ήταν το πρώτο γνωστό θύμα της υπόθεσης (του λογισμικού Predator, αλλά και της ΕΥΠ), πλην όμως το θέμα απέκτησε δυναμική όταν ήρθε στην επιφάνεια η παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

 

ΒΥΡΩΝ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα Τετάρτη και Πέμπτη, πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Ενεργό ρόλο στη συνάντηση έχει ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας Βύρων Νικολαΐδης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert, ο οποίος προωθεί επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Νικολαΐδης, θυμίζουμε, ήταν ο μοναδικός επιχειρηματίας που είχε προσωπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα.

Η συνάντηση επιχειρηματιών των δύο χωρών έχει στόχο να ανοίξει ο δρόμος για γόνιμες συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και στην καθιέρωση μιας κουλτούρας παραγωγικής συνεργασίας σε βάθος χρόνου. Είναι λογικό, συνεπώς, ο επιχειρηματικός κόσμος να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συνάντηση αυτή.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιος σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας, θα μεταβεί την Τετάρτη στην Πόλη συνοδευόμενος από επιχειρηματίες. Στο ίδιο πλαίσιο, το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Νικολαΐδης παραθέτει δείπνο στην επιχειρηματική αποστολή αλλά και σε Τούρκους επιχειρηματίες.

Αρχίζει η υλοποίηση του οράματος του Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία;

 

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων 52 εκατ. ευρώ της ΑΝΚΟ Συμμετοχών. Εκδόθηκαν 24.220.276 μετοχές και η ΑΝΚΟ  απόκτησε το 35% της χαλυβουργίας. Ο καθαρός δανεισμός της Χαλυβουργία Ελλάδος μειώθηκε κατά 52 εκατ. ευρώ (σ.σ. στο τέλος του 2022, ανερχόταν σε 141 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι η κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων προβλεπόταν από το σχέδιο εξυγίανσης του 2021, που επικυρώθηκε από το δικαστήριο το καλοκαίρι του 2022. Το SPV της τιτλοποίησης Galaxy IV μεταβίβασε τις παραπάνω απαιτήσεις στην ΑΝΚΟ Συμμετοχών ΑΕ, με εγγύηση της Χαλυβουργία Ελλάδος. Η ΑΝΚΟ Συμμετοχών αποτελεί συνδεδεμένη εταιρεία με τη Χαλυβουργία Ελλάδος.

Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, η HIG, μέσω της Tempus Holdings, αντάλλαξε μέρος των δανείων Χαλυβουργία Ελλάδος (193,18 εκατ. ευρώ κεφάλαιο συν 18,7 εκατ. προϋπολογιστικοί τόκοι) με το οικόπεδο και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Πάνω από 80 επενδυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ συνάντησε τις τελευταίες 15 μέρες, η εναλλασσόμενης σύνθεσης ομάδα που προωθεί το επερχόμενο placement μετοχών της τράπεζας, από το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με πηγές της στήλης, περίπου οι μισοί εδρεύουν στην Ευρώπη και οι υπόλοιποι στις ΗΠΑ, ενώ σε ποσοστό 75% έχουν στρατηγική «long only».

Ως κοινός τόπος στις ερωτήσεις τους ξεχώρισαν τα εξής θέματα: Το μέρισμα, οι πηγές κερδοφορίας και η πιστωτική επέκταση.

Το παραλειπόμενο της υπόθεσης είναι ότι αρκετοί που δεν γνώριζαν για πρώτη φορά την Πειραιώς, δήλωσαν… μετανιωμένοι που δεν μπήκαν στην αύξηση κεφαλαίου του 2021, κι έχασαν έτσι την κερδοφόρα διαδρομή από το 1,15 στα 3,5 ευρώ.

Τώρα έχουν... δεύτερη ευκαιρία.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΙ: Παρά τα περί αντιθέτου δημοσιεύματα, δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχει βρεθεί cornerstone investor για το επικείμενο placement μετοχών Πειραιώς.

Οι σύμβουλοι είχαν ρίξει την ιδέα στο τραπέζι αλλά η διαδικασία προς το παρόν δεν προχώρησε… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v