Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2024

ΧΑ: Τα ρεκόρ, τα ναδίρ και... οι αφυπνίσεις - Διαφθορά και ελευθεροτυπία: Διπλό το χτύπημα - Η ΔΕΗ σε ρόλο cash cow

ΧΑ: Τα ρεκόρ, τα ναδίρ και... οι αφυπνίσεις - Διαφθορά και ελευθεροτυπία: Διπλό το χτύπημα - Η ΔΕΗ σε ρόλο cash cow

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Νέο υψηλό 52 εβδομάδων για τον τίτλο που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 3,64 ευρώ ή 4,53% υψηλότερα, στον απόηχο των πολλών επαφών που πραγματοποίησε η διοίκηση του ομίλου πριν το επερχόμενο placement.

Η κίνηση εν μέσω μπαράζ εκθέσεων με αυξημένες τιμές-στόχους. Τις τελευταίες ημέρες η Optima Bank ανέβασε τον πήχη στα 5 ευρώ, εντάσσοντας την τράπεζα στις κορυφαίες επιλογές. Με τα 5 ευρώ «συμφωνεί» και η JP Morgan σε ανάλυση της προηγούμενης εβδομάδας.

Κορυφαία επιλογή από τον τραπεζικό κλάδο η Πειραιώς και για την NBG Securities με τον πήχη να τοποθετείται στα 4,5 ευρώ.

 

IDEAL HOLDINGS: Υψηλό 52 εβδομάδων κατέγραψε η εισηγμένη, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την επίτευξη τζίρου άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Χθεσινό κλείσιμο στα 6,59 ευρώ ή 2,17% υψηλότερα.

Θυμίζουμε ότι η Pantelakis έχει ορίσει τα 8,1 ευρώ ως «δίκαιη τιμή» για τον τίτλο.

 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Καιρό είχε να δώσει κίνηση η μετοχή, που θυμίζουμε ότι μετρά απόδοση 12μηνου 290%(!) μετά το ράλι που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στα μέσα Αυγούστου, στη σκιά της εισόδου του Δημήτρη Κούτρα με ποσοστό 29%.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά, οι όγκοι έπεσαν κατακόρυφα και εν πολλοίς ο τίτλος κινήθηκε «πλάγια». Με το ίδιο μοτίβο ξεκίνησε και η χρονιά, με τις περισσότερες συνεδριάσεις να ολοκληρώνονται με συναλλαγές κάτω των 10.000 τεμαχίων.

Χθες ωστόσο είδαμε την αφύπνιση. Ανοδος στα 3,69 ευρώ με κέρδη 15,3% και 126,6 χιλιάδες τίτλους να αλλάζουν χέρια. Η τιμή συνιστά νέο υψηλό. Μένει να φανεί αν έπεται συνέχεια.

Υ.Γ. Τα υψηλά 52 εβδομάδων της χθεσινής ημέρας συμπληρώνουν η Frigoglass (0,428 ευρώ +9,74%) και η Elvalhalcor (2,395 ευρώ +1,27), με την οποία η στήλη ασχολήθηκε έγκαιρα.

 

TRADE ESTATES: Κόντρα στο θετικό κλίμα η μετοχή κατέγραψε χθες νέο χαμηλό. Εκλεισε στο 1,64 ευρώ με απώλειες 1,68% και συναλλαγές 255 χιλιάδων μετοχών, τις υψηλότερες από την αρχή της χρονιάς.
Οι απώλειες από την τιμή εισαγωγής, που δεν έπιασε ποτέ, προσεγγίζουν πια το 15%.

Μένει να φανεί αν η μεγάλη επένδυση που ανακοινώθηκε χθες για το κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο θα αποτελέσει θρυαλλίδα για αλλαγή πορείας.

 

OΛΘ: Χαμηλό 52 εβδομάδων κατέγραψε το Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για την πτώση στα 22 ευρώ (-09%) αρκούσε να αλλάξουν χέρια 947 μετοχές, αξίας 20,8 χιλιάδων ευρώ.

 

ΔΕH: Το νέο business plan της επιχείρησης και οι φιλόδοξοι στόχοι για EBITDA 3 δισ. ευρώ το 2030 αναμενόταν να οδηγήσουν σε μπαράζ αναβαθμίσεων από τους αναλυτές, που «περνούν» στα μοντέλα τους νέες προβλέψεις για τα μεγέθη της εισηγμένης.

Τον «χορό» άνοιξε η Optima, αναβαθμίζοντας αντίστοιχα τις προβλέψεις της για τα EBITDA και τα κέρδη των επόμενων ετών κατά 40-50%, ανεβάζοντας και τον πήχη για τη μετοχή στα 17,4 ευρώ, 45% υψηλότερα από τα τρέχοντα.

Το ενδιαφέρον στην έκθεση της Optima είναι οι προβλέψεις για μερισματική απόδοση έως 9,2% (το 2026), εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να μετατρέψει το «χαρτί» σε… cash cow.

Και ενώ το εκτιμώμενο μέρισμα για την περυσινή χρήση αναμένεται μόλις στα 0,2 ευρώ (μερισματική απόδοση 1,8%), ενισχύεται… εκθετικά τα επόμενα χρόνια. Για το 2024 αναμένεται μέρισμα 0,43 ευρώ (απόδοση 3,5%), για το 2025 0,74 ευρώ (απόδοση 6,1%) και για το 2026 η απόδοση εκτινάσσεται στο 9,2% καθώς η εισηγμένη αναμένεται να διανείμει μέρισμα 1,12 ευρώ.

Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η μετοχή θα μείνει «ακούνητη» έως τότε, κάτι που δεν φαντάζει πιθανό…

 

R ENERGY 1: Μετατράπηκαν σε μετοχές οι ομολογίες του ΜΟΔ ύψους 10 εκατ. ευρώ, που είχε εκδώσει η εταιρεία. Οι ομολογίες μετατράπηκαν προς 15,65 ευρώ έκαστη. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ΜΟΔ είχε καλυφθεί από τη Lamda Energy, θυγατρική της Lamda.

Οι ομολογίες πριν μετατραπούν αγοράστηκαν από τον Γιώργο Ρόκα, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης Lamda από τη R Energy 1 Holdings.

 

ΔΙΑΦΘΟΡΑ: Η κάκιστη θέση της Ελλάδας στη διεθνή έρευνα του transparency.org, που κυκλοφόρησε χθες, δεν αποτελεί νέο. Εχει γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό, εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, το ότι η σχετική θέση της χώρας, εντός των ευρωπαϊκών κρατών, χειροτέρεψε, λέει πολλά. Όπως πολλά λέει ότι αυτή η αντίληψη δεν περιορίζεται σε κάποιους ιδιότροπους ξένους, με αντιπολιτευτικά ή άλλα σκοτεινά κριτήρια.

Προκύπτει αβίαστα, όπως αναφέραμε σε χθεσινό σχόλιο, και από τις απαντήσεις ελληνικών επιχειρήσεων στη μεγάλη έρευνα που έκανε πρόσφατα ο ΣΕΒ. Κατά την οποία, το 67% όσων απάντησαν ζητούν παρεμβάσεις για να αυξηθεί η διαφάνεια και να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Λίγο δύσκολο να το λένε για να κάνουν… αντιπολίτευση, ιδίως όταν σε τόσα άλλα θέματα δηλώνουν ευχαριστημένοι και αισιόδοξοι.

Οπότε μάλλον θα πρέπει να αναβαθμίσει τη σχετική «ατζέντα» η κυβέρνηση, αντί κάθε τόσο να διαμαρτύρεται για όσους ασκούν σχετική κριτική.

 

ΤΥΠΟΣ: Χέρι χέρι με το παραπάνω, φαίνεται πως κινείται και η ελευθερία του Τύπου, τουλάχιστον σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Αυτό λέει επίσης χθεσινή έρευνα, αποτέλεσμα συνεργασίας οκτώ διεθνών οργανώσεων, που κατακεραυνώνει τη χώρα μας διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση χειροτερεύει.

Οργανώσεων που δεν είναι καθόλου εύκολο να απαξιωθούν ως «πράκτορες» συμφερόντων, ή κάποιων τρελών… αριστερών, όπως για παράδειγμα το ECPMF. Εάν κάποιος θέλει να διαβάσει πως έχει φτάσει η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, μπορεί να διαβάσει εδώ το πλήρες κείμενο.

Επιγραμματικά, πρόκειται για ένα συνδυασμό παραγόντων, που έχει σχέση και με την οικονομική κατάσταση στο χώρο των media, με τα ιδιοκτησιακά τους, με τη διανομή της κρατικής διαφήμισης, τις δύο δολοφονίες δημοσιογράφων, τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, τις αγωγές μεγάλου ύψους εναντίων Μέσων και δημοσιογράφων, τον πλουραλισμό των Μέσων και άλλα.

Είναι όντως η Ελλάδα σε χειρότερη κατάσταση από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία; Δεν το ξέρουμε και θέλουμε να αμφιβάλλουμε, όπως αμφιβάλουμε και για όλες τις έρευνες που συγκρίνουν δεκάδες διαφορετικές χώρες.

Όμως, δεν μπορεί να είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία το «σωστό» μέτρο σύγκρισης, όταν σε άλλα θέματα θέλουμε να είμαστε στη δυτική αφρόκρεμα της Ευρώπης. Στην ελευθερία του Τύπου, όπου οι Βόρειες χώρες πρωτεύουν, τα αποτελέσματα λένε ότι είμαστε πολύ μακριά ακόμη και από τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες.

ΥΓ: Η σταθερή επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι υπάρχει άπλετη ελευθερία, επειδή 5-10 γραφικοί γράφουν περίπου ό,τι τους κατέβει, χωρίς συνέπειες, ή επειδή κάποιοι λυσσάνε στα social media, προφανώς δεν αντέχει σε πιο συστηματική τεκμηρίωση. Άλλο η ασυδοσία ενός περιθωρίου, κι άλλο η δομημένη ελευθεροτυπία στον χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v