Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2024

Η Ντόρα, ο Σαμαράς και η... διπρόσωπη-Προσδεθείτε, νέες εθελούσιες στις τράπεζες-Πού κλείνει η τιμή του «Ελ. Βενιζέλος»

Η Ντόρα, ο Σαμαράς και η... διπρόσωπη-Προσδεθείτε, νέες εθελούσιες στις τράπεζες-Πού κλείνει η τιμή του «Ελ. Βενιζέλος»

ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ: Πέρα από τις διαφωνίες για το θέμα του γάμου ομοφύλων, έχουν πυκνώσει και τα συντροφικά καρφώματα στη Νέα Δημοκρατία. Μόνο χθες είχαμε δύο περιπτώσεις που υπέπεσαν στην αντίληψη της στήλης:

-Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Λάρισας, κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη (χωρίς να τον ονοματίσει, με δήλωση στο Μανιφέστο): «Οι εύκολοι αφορισμοί για υποκινούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών του κάμπου είναι αστείοι και τους εξοργίζουν ακόμη περισσότερο». Μόνο ο Αυγενάκης είχε μιλήσει για υποκινούμενες κινητοποιήσεις, οπότε η... αποκρυπτογράφηση ήταν απλή. Τον «στόλισε» κανονικά τον υπουργό του.

-Ντόρα Μπακογιάννη κατά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά (πάλι χωρίς να ονοματίσει, αλλά τον «φωτογράφησε» ξεκάθαρα, σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ): Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Άκη Παυλόπουλου αν υπάρχει πιθανότητα η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ να αναζητήσει αλλού την τύχη της, απάντησε πως «ποτέ δεν την αναζήτησε, αν εξαιρέσετε όταν πήραμε το 18% κάποια χειρότερη μέρα. Εκείνη τη μέρα το κέντρο είχε φύγει».

Για όσους δεν θυμούνται η Νέα Δημοκρατία πήρε 18,85% το 2012 επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά. Τότε η πιο σημαντική απώλεια προέκυψε από την απόσχιση των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, που σε εκείνες τις εκλογές πήραν το 10,61%, με την Χρυσή Αυγή να λαμβάνει 6,67% και το ΛΑΟΣ 2,89%.

Είχε φύγει βεβαίως και η κα Μπακογιάννη (σχηματίζοντας τη Δημοκρατική Συμμαχία) ενώ στις ίδιες εκλογές είχε κατέβει η Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου και η Δράση του Στέφανου Μάνου. Μεμονωμένα τα ποσοστά των τριών «φιλελεύθερων» ήταν απογοητευτικά, μαζί όμως άθροισαν ένα διόλου ευκαταφρόνητο 6,5%.

Ακόμη όμως κι αν αθροίσουμε το «Κέντρο» που είχε φύγει, (σημειώστε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει τότε 13,8%, ποσοστό που θυμίζει αρκετά τις τωρινές δημοσκοπικές επιδόσεις του), η ΝΔ πάνω από το 25-26% δεν πήγαινε, λόγω κυρίως των ΑΝΕΛ. Κάτι που σίγουρα δεν θα ήθελε να συμβεί επί των ημερών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί κρύβεται ο μεγάλος κίνδυνος απώλειας της νεοδημοκρατικής κυριαρχίας, κι όχι στους εξ αριστερών πολιτικούς αντιπάλους.

Γι αυτό κι έχει το Μάκη Βορίδη «στα ώπα ώπα», κατά τους στίχους γνωστού λαϊκού τραγουδιού, με τον ενδιαφέροντα (και για την περίσταση) τίτλο, "η διπρόσωπη"

ΥΓ: Η δικαιολογία ότι ο Βορίδης δικαιούται τάχα ειδικής μεταχείρισης επειδή «είχε εκφράσει τη διαφωνία του εξ αρχής», περιττό να πούμε ότι δεν πείθει κανέναν όχι μόνο εκτός, αλλά και εντός του κόμματος. Οι γκρίνιες είναι μεγάλες, ακούμε, ακόμη και σε επίπεδο ορισμένων υφυπουργών. Οι οποίοι, (παρασκηνιακά και πολιτισμένα πάντα), ένα ψιλοτραμπούκισμα το υφίστανται, για να μη μιλάνε κατα της ρύθμισης.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νέα, αλλά στοχευμένα, προγράμματα εθελουσίας εξόδου ετοιμάζουν οι τράπεζες και όπως μαθαίνει η στήλη θα κάνουν την εμφάνισή τους εντός του πρώτου τριμήνου να δουν το φως της δημοσιότητας.
Η κάθε μια ετοιμάζει πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες της. Κοινός τόπος, μαθαίνουμε ότι θα είναι η ικανοποιητική αποζημίωση.

Στόχος, όπως και στα προηγούμενα, η μείωση του κόστους, αλλά και η ηλιακή ανανέωση του προσωπικού. Αλλωστε, παράλληλα προχωρούν σε προσλήψεις νέων στελεχών με σύγχρονες δεξιότητες.

Είμαστε πια στην ψηφιακή εποχή και το γκισέ είναι πια… ξεπερασμένο.

 

KOUBARAS: Με μεγάλη συμμετοχή γνωστών στελεχών από το χώρο των επιχειρήσεων, των επενδύσεων και της αγοράς, η εταιρεία συμβούλων Koubaras έκοψε το βράδυ της Δευτέρας την πίτα της για το 2024.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Koubaras Θεόδωρος Κρίντας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις φετινές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (και ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο) αναφερόμενος και σε πρακτικές που συνδυάζουν ταυτόχρονα την εκμετάλλευση ευκαιριών και τον περιορισμό των κινδύνων.

ΥΓ: Οι περυσινές αντίστοιχες προβλέψεις της Koubaras για το 2023 επιβεβαιώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πράξη.

 

KINA: Την παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» υιοθέτησε η Κίνα. Ετσι, προτού τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες στις εξαγωγές ημιαγωγών, έσπευσε να αγοράσει σε μεγάλες ποσότητες μηχανές κατασκευής τσιπ προκειμένου να καταστεί όσο το γρηγορότερο αυτάρκης.

Οι συγκεκριμένες εισαγωγές έφτασαν το 2023 σε αξία τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια - το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό σε αξία με βάση δεδομένα που χρονολογούνται από το 2015.

Οι κινεζικές εταιρείες επενδύουν μεγάλα ποσά σε νέα εργοστάσια ημιαγωγών για να προσπαθήσουν να προωθήσουν τις δυνατότητες της χώρας στον τομέα. Μάλιστα, μόνο από την Ολλανδία έγιναν εισαγωγές 1,1 δισ. δολαρίων καθώς αυτό τον μήνα η ευρωπαϊκή χώρα θέτει σε ισχύ περιορισμούς στις εξαγωγές των συγκεκριμένων αγαθών.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Επεκτείνεται, με απόφαση της ΤτΕ, και στα τραπεζικά στελέχη που είναι επικεφαλής κρίσιμων λειτουργικών τομέων, όπως η εσωτερική επιθεώρηση, η διαχείριση κινδύνων, η κανονιστική συμμόρφωση, η οικονομική διεύθυνση, η αξιολόγηση καταλληλότητας (fit & proper).

Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη των Επιτροπών Ελέγχου.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για τις μετοχές του αεροδρομίου της Αθήνας. Το Euro2day.gr έχει ενημερώσει έγκαιρα για το μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές για τη διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη. Επεσήμανε επίσης ότι δεδομένης της μεγάλης υπερκάλυψης η τιμή διάθεσης (εύρος 7 – 8,2 ευρώ) εν πολλοίς θα κριθεί στις επόμενες ώρες.

Στην αγορά ακούμε πολύ το 7,9 ευρώ. Μένει να φανεί αν μπορεί να μπει και το «8» μπροστά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v