Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2024

Ο Μιχάλης του ΠΡΟ-ΠΟ, ο Σκάι και ο... Βουλαρίνος *Tips για ΠΕΙΡ, ΟΤΟΕΛ, ΒΟΣΥΣ *Το διφορούμενο σήμα από Buffett

Ο Μιχάλης του ΠΡΟ-ΠΟ, ο Σκάι και ο... Βουλαρίνος *Tips για ΠΕΙΡ, ΟΤΟΕΛ, ΒΟΣΥΣ *Το διφορούμενο σήμα από Buffett

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Επική η απάντησή του χθες, σε ερώτηση του Άρη Πορτοσάλτε για την πανεπιστημιακή αστυνομία. «Κοιτάξτε, δεν ξέρω τι εννοείτε… πανεπιστημιακή αστυνομία», ξεκίνησε τη φράση του ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη και μετά πέταξε τη μπάλα στην... εξέδρα, τυρβάζοντας περί άλλα.

Τα είπε όλα με μια φράση ο Μιχάλης μας. Πράγματι, κανένας δεν γνωρίζει τι εννοούσε τελικά η κυβέρνηση με τον συγκεκριμένο όρο και τον σχετικό νόμο τον οποίο ψήφισε. Την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, όλοι την έχουν… ακουστά αλλά ουδείς τη βλέπει.

Περιλαμβανομένης, όπως προκύπτει, και της κυβέρνησης, που μάλλον θέλει να ξεχάσει τα όσα είχε ψηφίσει, αλλά δεν εφάρμοσε. Εξ ου και όταν ο δημοσιογράφος παρατήρησε ότι «τουρνικέ δεν μπήκαν στα πανεπιστήμια», σχολίασε: Να τα λέτε μόνος σας αυτά!

ΥΓ: Στον Σκάι η συγκεκριμένη ατάκα του Μιχάλη, από τον Σκάι και το… ξυλίκι που ακολούθησε λίγο αργότερα, στη σατιρική εκπομπή του Μάνου Βουλαρίνου. Πιο χοντρό δούλεμα, υπουργέ μας, πεθαίνεις.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος θα αναδειχθούν από εσωτερικές προκριματικές εκλογές, όπου τα μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν τους ενδιαφερόμενους… ευρω-πολιτευτές.

Εκτός προκριματικών θα μείνουν μόνο οι δύο νυν ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά. Όλοι οι υπόλοιποι θα περιμένουν την ετυμηγορία των μελών. Μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του να ετοιμάσει βαλίτσες για Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Το ίδιο ενδιαφέρον έχει δείξει προ πολλού και ο Νικόλας Φαραντούρης, πρώην κομματικός επικεφαλής στα ενεργειακά, νυν υπεύθυνος ευρωπαϊκής πολιτικής.

Δύσκολο να χάσουν στις εσωτερικές εκλογές. Για τις... κανονικές, θα δούμε τον Ιούνιο.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ειδική βαρύτητα ίσως έχει μια αποστροφή του επιχειρηματία στην ομιλία του για τα εγκαίνια του οδικού άξονα «Ακτιο - Αμβρακία».

«Είμαστε σε ένα χρονικό σημείο στο οποίο έργα 15 δισ. ευρώ έχουν ήδη ανατεθεί, με ελάχιστες καθυστερήσεις σε σχέση με άλλα χρόνια», δήλωσε. «Τώρα όμως αρχίζουν τα πολύ δύσκολα και συγκεκριμένα, η ίδια η εκτέλεση των έργων. Πώς τα ανεκτέλεστα, ένας όρος που αντιπαθώ, θα γίνουν εκτελεσμένα, ένας όρος που με γεμίζει ικανοποίηση».

Σημείωσε, επίσης, ότι πρέπει όλοι, ακόμα και οι τοπικές κοινωνίες, να είναι αρωγοί στην προσπάθεια, αλλά και οι κατασκευαστικές εταιρείες να πάψουν να βλέπουν αυτή τη δουλειά σαν εργολαβία.

 

EUROBANK: Προλογίζοντας την παρουσίαση του νέου κτιρίου της Eurobank, που θα στεγάσει τις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες, ο διευθύνων σύμβουλός Φωκίων Καραβίας επεσήμανε πως το υπερσύγχρονο κτίριο αναδεικνύει τον δρόμο της κρίσης, την οδό Σταδίου.

Εξήγησε ότι η κεντρική οδός της πρωτεύουσας υπέστη βαρύ πλήγμα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και τώρα το κτίριο της Eurobank, όπως και άλλα στην περιοχή, δίνουν αναπτυξιακό τόνο. Όσο για την αρχιτεκτονική φιλοσοφία του κτιρίου, τόνισε ότι είναι λιτή και αποτελεσματική όπως «η στρατηγική της τράπεζας».

Υ.Γ. Ο Γ. Χρυσικός, επικεφαλής της Grivalia Hospitality και αντιπρόεδρος της Eurobank, σημείωσε ότι η τράπεζα έχει βγάλει υπεραξίες από το real estate ύψους 800 εκατ. ευρώ.

 

EUROBANK II: Η στήλη πληροφορείται ότι στόχος της τράπεζας είναι να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο τη συμμετοχή των κερδών από τις διεθνείς δραστηριότητες στη συνολική κερδοφορία του ομίλου. Η συμβολή της Ελληνικής Τράπεζας ανεβάζει τον πήχη στο 40% επί της συνολικής κερδοφορίας.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας θα φθάσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

 

ΚΑΖΙΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: Μετά τις εγκρίσεις για τη χρηματοδότηση του τιμήματος απόκτησης από τη ΓΕΚ της παραχώρησης Αττικής Οδού, οι τράπεζες βάζουν μπροστά την υπογραφή σύμβασης για τη χρηματοδότηση της επένδυσης του συγκροτήματος Καζίνο στο Ελληνικό

Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank θα χορηγήσουν μαζί με το σκέλος χαμηλότοκων δανείων του ΤΑΑ δανεισμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Hard Rock και ΓΕΚ, ως μέτοχοι της IRC, θα βάλουν ίδια συμμετοχή της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ LEASING: Στην απορρόφηση της 100% θυγατρικής της Dynamic Asset Operating Leasing (σ.σ. πρώην Λαϊκή) προχώρησε η Πειραιώς Leasing.

Η Dynamic Asset είχε στις 30/9/23 αρνητική καθαρή θέση 149 χιλ. ευρώ με μηδενική δραστηριότητα. 

 

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Για την πολύ δυναμική είσοδο που επιχειρεί κατά τα τελευταία χρόνια στον χώρο των αυτόματων αποθηκών η Βογιατζόγλου σας έχει ήδη ενημερώσει επανειλημμένα το Euro2day.gr.

Μάλιστα, η εισηγμένη εταιρεία προχώρησε πρόσφατα -μεταξύ άλλων- και την αποκλειστική της συνεργασία με την αμερικανική Cubiscan. Πρόκειται για παγκόσμια ηγετική δύναμη στη διαστασιολόγηση (βάρος και ογκομέτρηση) που έχει ήδη εγκαταστήσει ανά τον κόσμο πάνω από 13 χιλιάδες εφαρμογές.

Από μετοχικής άποψης όμως -πέρα από τις γενναιόδωρες χρηματικές διανομές στις οποίες προχωρεί εδώ και χρόνια η εισηγμένη-, ο τίτλος παρουσιάζεται «στάσιμος» στο ταμπλό του ΧΑ, παρά τους ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης.

Άλλωστε, η μετοχική διασπορά (free float) είναι σαφώς περιορισμένη και η Βογιατζόγλου εντάσσεται σε εκείνη την κατηγορία των εταιρειών που θα υποχρεωθούν -όπως πάνε τα πράγματα μέσα στο 2025- να μειώσουν το ποσοστό συμμετοχής των βασικών τους μετόχων κάτω από το 75%, αν θέλουν να παραμείνουν στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

 

AUTOHELLAS: Η Autohellas είναι αναμφίβολα μια από τις μετοχές που έχουν ανταμείψει τους μακροχρόνιους «οπαδούς» της.

Αν και εισήλθε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά την περίοδο της «φούσκας» (πριν από 25 χρόνια), η σημερινή της αποτίμηση είναι πολλαπλάσια από την αντίστοιχη της εποχής εκείνης (μπήκε με 270 εκατ. και σήμερα διαπραγματεύεται στο ταμπλό προς 660 εκατ. ευρώ). Η μεγάλη αυτή αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας σε καμιά περίπτωση δεν ερμηνεύεται από κάποιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που μεσολάβησαν.

Επιπλέον, η Autohellas σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα σχεδόν κάθε χρόνο προχωρούσε σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της.

Όσο για τις οικονομικές της επιδόσεις, από τα 50 εκατ. ευρώ του 1999, το 2023 ο κύκλος εργασιών της προσέγγισε το ένα δισ. ευρώ.

ΥΓ: «Η είσοδος των μετοχών μας στο ΧΑ έγινε το 1999 και σήμερα, μετά από 25 χρόνια, εισάγουμε και το εταιρικό μας ομόλογο. Ελπίζω να μη χρειαστούν άλλα 25 χρόνια προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια νέα έκδοση», ανέφερε χαριτολογώντας(;) ο πρόεδρος της Autohellas Ευτύχης Βασιλάκης κατά τη χθεσινή έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. 

 

BUFFETT: Σε… ρευστό και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 150 δισ. δολάρια «κάθεται» ο πολύς Warren Buffett, σύμφωνα με τις τελευταίες λογιστικές καταστάσεις από το όχημα επενδύσεων του γνωστού δισεκατομμυριούχου, της Berkshire Hathaway.

Το «διαθέσιμο» ποσό είναι το μεγαλύτερο στην 60ετή ιστορία της εταιρείας, στέλνοντας σήμα δυσκολίας στην εύρεση υποτιμημένων επιχειρήσεων για εξαγορά, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί και ως σινιάλο για αγορές που είναι επικίνδυνα υπερτιμημένες.

Ωστόσο, υπάρχει και δεύτερη ανάγνωση. Αυτή που αναφέρει ότι ως ποσοστό επί του συνολικού ενεργητικού της Berkshire, τα επίπεδα αυτά αντιστοιχούν ακριβώς στον ιστορικό μέσο όρο των ελεύθερων διαθεσίμων που διατηρεί (περί το 15%). Ως εκ τούτου, το «σήμα» θα μπορούσε να αφορά στο πόσο έχει μεγαλώσει ο επενδυτικός κολοσσός.

Εν ολίγοις, μπορεί ο Buffett να θεωρεί τις αγορές υπερτιμημένες, αυτό ωστόσο δεν μπορεί να διαφανεί από τον ισολογισμό της Berkshire…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v