Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 14 2024

Viva: Η «ρωσική ρουλέτα» Καρώνη με JP Morgan - Κυβέρνηση: Φθορά έως 10 μονάδες - Οι ενστάσεις για τις μπαταρίες

Viva: Η «ρωσική ρουλέτα» Καρώνη με JP Morgan - Κυβέρνηση: Φθορά έως 10 μονάδες - Οι ενστάσεις για τις μπαταρίες

ΝΔ-ΜΠΕΛΑΔΕΣ: Οι αντιδράσεις στις τομές που επιχειρεί η κυβέρνηση, από τον γάμο ομοφύλων και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, έως τους δικαστικούς κώδικες Φλωρίδη (ναι και εκεί υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις, από νομικούς, δικηγόρους κ.λπ.), συνδυάζονται με τον θυμό των αγροτών, την ακρίβεια και την αυξημένη εγκληματικότητα κ.λπ., επιφέροντας πλέον σημαντικές επιπτώσεις.

 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Η χθεσινή δημοσκόπηση της Interview έρχεται να επιβεβαιώσει και μάλιστα προς το χειρότερο, τις δύο αμέσως προηγούμενες. Η φθορά που υφίσταται το κυβερνών κόμμα, 7-8 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, είναι πλέον αξιοπρόσεκτη, παρότι παίζει χωρίς ισχυρό πολιτικό αντίπαλο.

Μόλις στο 26,6% η πρόθεση ψήφου και στο από 29% έως 33% η εκτίμηση ψήφου (με αναγωγές), οπότε ο μέσος όρος μπαίνει στο 31%. Δηλαδή 10 μονάδες κάτω!

Η δημοσκόπηση έχει και ερώτημα ψήφου για την περίπτωση που γίνονταν εθνικές εκλογές αύριο. Εδώ τα αποτελέσματα είναι ελάχιστα καλύτερα. Πρόθεση ψήφου στο 29,1% και εκτίμηση από 30% έως 34%, με μέσο όρο δηλαδή το 32%.

Όπως και να το κάνουμε, η φθορά είναι σημαντική, από 7-8 έως και 10 μονάδες σε σχέση με το σχεδόν 41% των εκλογών. Βεβαίως, η προώθηση πολιτικά δύσκολων τομών έχει κόστος. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στην πορεία θα θεωρηθούν σωστές ή όχι οι αλλαγές. Όμως, το γεγονός ότι σε καμία από αυτές δεν υπάρχει ευρύτερη πολιτική συναίνεση δεν θα βοηθήσει.

ΥΓ: Στην ίδια δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται λίγο μπροστά από το ΠΑΣΟΚ. Πλην όμως σε επίπεδα τόσο χαμηλά, που ενδιαφέρουν μόνο τα δύο κόμματα.

 

VIVA: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400 εκατ. ευρώ που προωθεί η διοίκηση του Χάρη Καρώνη, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, φαίνεται να προκάλεσε μικρά… εγκεφαλικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αιφνιδιάστηκε και έσπευσε να τον καλέσει για εξηγήσεις.

Αιτία, όπως μάθαμε, οι υπόνοιες ότι η αύξηση θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά του ποσοστού της JP Morgan μέσα από μια αρκετά σύνθετη διαδικασία. Η ΤτΕ, λένε οι πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κάτι τέτοιο -και η άλλη πλευρά, ότι δεν θα το κάνει.

Είναι γεγονός ότι οι αψιμαχίες μεταξύ Καρώνη - Αντύπα και JP Μorgan δημιουργούν… νευρικότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην ΤτE, λόγω της μεγάλης έκτασης και προβολής που είχε πάρει το deal διεθνώς, ως δείγμα ευρύτερης ανάπτυξης του hi-tech τομέα στη χώρα μας. Κανένας δεν θέλει να κουνηθεί άσχημα η βάρκα.

Η ουσία όμως είναι αλλού. Ότι μέσω της δρομολογούμενης αύξησης, η πλευρά Καρώνη και Αντύπα, που κατέχει το 51,5%, βάζει επίσημα στο τραπέζι, αποτίμηση του συνόλου των μετοχών στα 3 δισ. ευρώ (αναφέρεται ρητά στην ατζέντα της επερχόμενης συνέλευσης), ένα χρόνο και κάτι μήνες αφότου αποτιμήθηκαν στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ, μέσω του deal με την αμερικανική τράπεζα.

Αν η JP Morgan δεχτεί την αύξηση, λέει «ναι» και στην άποψη Καρώνη για την αποτίμηση, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, σε περίπτωση που γίνει πώληση ποσοστών, από τον ένα μέτοχο στον άλλο.

Αν δεν τη δεχτεί και υπάρχουν «έτοιμα» κεφάλαια, τότε εμφανίζεται να λέει όχι στην ανάπτυξη της εταιρείας. Κάτι για το οποίο ήδη την κατηγορούν, ολίγον πιο κομψά, οι διατυπώσεις στην ατζέντα της συνέλευσης, περί υπαιτιότητάς της, σε καθυστερήσεις του επιχειρηματικού σχεδίου. Πιθανώς λοιπόν η άρνησή της να ενεργοποιήσει και ρήτρα «deadlock provision», χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, αφού δεν ξέρουμε λεπτομέρειες της συμφωνίας.

 

VIVA II: Όσοι γνωρίζουν τον Χάρη Καρώνη λένε ότι τώρα παίζει «σκάκι», υποθέτοντας ότι στο τέλος η κατάληξη μάλλον θα είναι είτε η… «ρωσική ρουλέτα» είτε το «Texas shootout».

Μην τρομάξετε, η ορολογία είναι «αμερικανιά» για δύο μεθόδους επίλυσης διαφορών σε joint ventures, όπου οι εταίροι δεν τα βρίσκουν, αλλά το αντικείμενο είναι αρκετά πολύτιμο για να μη συμφέρει κανέναν να το τινάξει στον αέρα.

Το τι ακριβώς μπορεί να προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δύο ως «deadlock transfer provision» δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε, όμως, δεδομένων των μετοχικών συσχετισμών (51,5%-48,5%) και της τεχνογνωσίας τους, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάτι προβλέπει.

 

VIVA ΙΙΙ: Με απλά λόγια (καθότι όπου ανακατεύονται δικηγόροι ποτέ δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα), ο μηχανισμός της «ρωσικής ρουλέτας» λειτουργεί ως εξής: Το ένα μέρος προσφέρει μια τιμή για να αγοράσει τις μετοχές του άλλου μέρους. Το άλλο μέρος έχει περιορισμένο χρόνο είτε να αποδεχτεί την πρόταση είτε να αγοράσει τις μετοχές της πρώτης πλευράς, στην ίδια τιμή.

Το «Texas shootout» ή «Mexican shootout» είναι πιο σύνθετο και ίσως ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση: Για να το περιγράψουμε και πάλι αδρά, σε αντίθεση με τη ρωσική ρουλέτα, όπου ένα μέρος ανταποκρίνεται μόνο στην πρώτη προσφορά ενός άλλου μέρους, εδώ τα «χτυπήματα» μπορούν να ανέβουν σε μια διαδικασία κάπως σαν δημοπρασία, οπότε όποια πλευρά δώσει τελικά τα περισσότερα, εξαγοράζει την άλλη.

Υπάρχουν βεβαίως και λιγότερο «φαντεζί» τεχνικές επίλυσης της διαφοράς, όπως η προσφυγή σε κάποιο έμπιστο τρίτο μέρος, σε ρόλο «διαιτητή», αλλά… χλωμές τις βλέπουμε, αν φτάσουν εκεί τα πράγματα.

Το θέμα είναι να υπάρχουν τα λεφτά. Η JP Μorgan προφανώς τα έχει, αλλά ίσως δεν έχει «Καρώνη στη θέση του Καρώνη», ενώ ο τελευταίος κινείται σαν να τα έχει βρει, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι τα βρήκε.

ΥΓ: Ανεξαρτήτως οικονομικών αποτελεσμάτων που σίγουρα δεν θα «βγάζουν μάτι» και για το 2023, λένε οι πληροφορίες, η Viva έχει κάνει μεγάλα βήματα διείσδυσης στο εξωτερικό. Έχει εισέλθει σε καμιά 20αριά ευρωπαϊκές αγορές hi tech πληρωμών, αξιοποιώντας και την τραπεζική άδεια της Viva bank για να πάρει τοπικές εγκρίσεις, αποκτώντας σημαντικό πλεονέκτημα ως Neobank.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Την Πέμπτη αναμένεται να εγκριθούν από την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων τα έργα που κατατέθηκαν στον δεύτερο διαγωνισμό για τις μπαταρίες.

Από τη διαδικασία, όπως ακούμε, δεν έμειναν όλοι ικανοποιημένοι καθώς δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις επτά εταιρειών. Δύο από αυτές, μάλιστα, υπέβαλαν ενστάσεις.

Αφού εξεταστούν οι ενστάσεις ακολουθεί το άνοιγμα των επενδυτικών προσφορών. Έχουν κατατεθεί για 48 έργα, με τη μέγιστη ισχύ τους να αγγίζει τα 1.555 MW, ενώ η εγγυημένη χωρητικότητα ανέρχεται σε 3.120 MW.

Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο διαγωνισμό οι προσφορές που κατατέθηκαν κυμαίνονταν μεταξύ 34.000 ευρώ και 64.000 ευρώ, επομένως αποτελεί ερώτημα αν αυτή τη φορά θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα ή θα δούμε πιο χαμηλές προσφορές.

 

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ: Δεν αδειάζει τελικά η κλεψύδρα για το πρόγραμμα Produc-E Green, το οποίο απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων θα ολοκληρωνόταν αύριο Πέμπτη, όμως θα πάρει παράταση για τις 15 Μαρτίου.

Στόχος των δράσεων, η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και των προϊόντων και αγαθών που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν επενδυτικές προτάσεις έως 300.000 ευρώ, οι μεσαίες έως 500.000 ευρώ και οι μεγάλες έως 1.000.000 ευρώ.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Τις πληροφορίες για τα πακέτα που έγιναν τις διαβάσατε χθες στο Euro2day.gr. Ο τίτλος, χθες, παρότι δέχτηκε πιέσεις, έκλεισε εντέλει στο «πράσινο» ή τα 4,86 ευρώ (+0,41%). Να θυμίσουμε ότι ανακοινώθηκε πως θα ενταχθεί στον MSCI Small Cap.

Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ με το κλείσιμο της συνεδρίασης στις 29 Φεβρουαρίου.

 

INTRALOT: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου και την έκδοση του πενταετούς ομολόγου έως 130 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος, που επίσης εντάσσεται στον MSCI Small Cap, διατηρείται κοντά στα ιστορικά υψηλά κλείνοντας στο 1,224 ευρώ, οριακά μειωμένος. Χθες, στις δημοπρασίες, άλλαξε χέρια ένα πακέτο δύο εκατομμυρίων τεμαχίων σε τιμή ελαφρά υψηλότερη του κλεισίματος, στο 1,26 ευρώ.

 

ΔΑΑ: Στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές, όπως ήταν αναμενόμενο, ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή, που από σήμερα εντάσσεται στους δείκτες FTSE.

Το κλείσιμο στα 8,87 ευρώ περιόρισε τα κέρδη για όσους αγόρασαν στη Δημόσια Προσφορά στο 8,17%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v