Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2024

Το «showdown» στον ΣΥΡΙΖΑ σε όρους… αγοράς - Eurobank: Ντιλάκι στο Νέο Δελχί - Σφηνάκια για ΔΑΑ, Κρι Κρι, ΤΧΣ, ΚΛΜ

Το «showdown» στον ΣΥΡΙΖΑ σε όρους… αγοράς - Eurobank: Ντιλάκι στο Νέο Δελχί - Σφηνάκια για ΔΑΑ, Κρι Κρι, ΤΧΣ, ΚΛΜ

ΣΥΡΙΖΑ: Για να διευκολύνουμε λίγο τους εθισμένους στα business θέματα αναγνώστες μας, θα προχωρήσουμε σε μια λίγο παράδοξη ίσως παρομοίωση, για το showdown των τελευταίων ημερών.

Αν η νέα διαμάχη κορυφής που ταλανίζει το κόμμα αφορούσε μια μεγάλη πολυμετοχική εταιρεία στις ΗΠΑ, τα διεθνή μέσα θα τη χαρακτήριζαν ως σκληρό «board room fight» που συμβαίνει μετά από ένα βιαστικό «take over».

Κάποιοι μεγαλομέτοχοι στήριξαν έναν εν πολλοίς άγνωστο αλλά φιλόδοξο και επικοινωνιακό corporate raider να γίνει CEO, πιστεύοντας ότι αφού πουλήσουν όσοι δεν συμφωνούσαν, η διοίκηση θα λειτουργεί καλύτερα, οι πωλήσεις θα αυξηθούν και η μετοχή θα ανέβει.

Τα προβλήματα που προέκυψαν ήταν δύο. Πρώτον, ότι η μετοχή δεν φαίνεται να ανεβαίνει και δεύτερον, ότι ο νέος CEO βγήκε απρόβλεπτος και πολύ συγκεντρωτικός για τα γούστα τους.

Δεν συμβουλεύεται αρκούντως το ΔΣ και το top management, αλλά θέλει συνεχώς να μιλάει μόνος του με τους πελάτες και να καθορίζει «αδιαμεσολάβητα» την εμπορική πολιτική.

Αν η κόντρα στο ΔΣ φτάσει εντελώς στα άκρα (κάτι που θα φανεί σήμερα, μάλλον αργά το βράδυ), τότε θα κληθεί να αποφασίσει η… έκτακτη Γενική Συνέλευση. Ωστόσο, κι αυτό το ξέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, κάτι τέτοιο, μετά τη σφοδρή μάχη που μεσολάβησε για το take over, μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στις πωλήσεις, να πέσει κάθετα η μετοχή και να χρεοκοπήσει η εταιρεία.

Οι πιο σκληροί στο board εμφανίζονται σίγουροι ότι η εταιρεία πάει για χρεοκοπία (ή και ότι οι ίδιοι θα χάσουν κάθε έλεγχο), οπότε λένε «μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει να τελειώνει», πιστεύοντας ότι με την καθαίρεση του CEO και την ανάδειξη ενός «μεταβατικού», κάποια αξία θα μείνει στη μετοχή.

Κάποιοι άλλοι φαίνονται προσώρας πιο διαλλακτικοί, ίσως διότι αντιλαμβάνονται ότι η αγορά είναι σκληρή κι ότι τα «συγγνώμη λάθος, δεν ήξερα, δεν ρώτησα», μετά από τόσο βασικές επιλογές, όπως ένα take over, απαξιώνουν γενικώς το ΔΣ απέναντι σε μικρομετόχους και πελάτες.

Το μεγάλο ερώτημα της ημέρας είναι ένα: Αν ο CEO που πιστεύει ότι κάνει καλή δουλειά και πιάνει αβέρτα φρέσκους πελάτες, θα προσπαθήσει να συμβιβάσει καταστάσεις ή θα τραβήξει το σχοινί.

Διότι κι ο ίδιος έδειξε χθες να εκτιμά ότι μετά από τυχόν καθαίρεσή του, θα καταφέρει να πάρει αρκετούς πελάτες και κάποια τμήματα της εταιρείας, για να ανοίξει δικό του μαγαζί. Mε νέο, άφθαρτο brand name, χωρίς να έχει το βάρος των παλαιών μετόχων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η μετοχή της υφιστάμενης εταιρείας δύσκολα θα τη βγάλει καθαρή, ενόψει αποτελεσμάτων... Ιουνίου (ευρωεκλογές).

Ακόμη κι αν κηρυχθεί ανακωχή στο board, η (νέα) ζημιά έγινε.

 

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τελικά… υπάρχουν. Κάπως έτσι σκέφτηκε η στήλη ακούγοντας τη θέση που διατύπωσε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Παύλου Γερουλάνου για το σύστημα IRIS.

Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε το οικονομικό επιτελείο ότι απέκρυψε ότι η χρήση του συστήματος πληρωμών μπορεί να είναι δωρεάν για τους καταναλωτές, έχει όμως κόστος για τους επαγγελματίες.

O Κωστής Χατζηδάκης χθες επιτέθηκε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι το IRIS εξασφαλίζει δωρεάν συναλλαγές για τους καταναλωτές, ενώ η προμήθεια για τους επαγγελματίες είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες εναλλακτικές μεθόδους ηλεκτρονικών πληρωμών.

Αφησε μάλιστα και υπονοούμενα λέγοντας ότι «αντιλαμβάνομαι να ενοχλούνται οι ανταγωνιστές αυτού ή όποιου άλλου αντίστοιχου συστήματος υπάρξει, αλλά να ενοχλείστε εσείς και το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που ξεπερνά τη φαντασία μου».

Υπενθυμίζεται, όμως, ότι η ερώτηση του Παύλου Γερουλάνου αφορούσε ακριβώς τις προμήθειες που χρεώνονται οι επαγγελματίες, τις οποίες, τόνισε, απέκρυψε το ΥΠΕΘΟ. Όταν είχε κατατεθεί, μάλιστα, το ΥΠΕΘΟ επέλεξε μέσω κύκλων να… σφυρίξει αδιάφορα, επιμένοντας να μιλά για τους καταναλωτές.

Εντέλει παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αλλά είναι… μικρές.

 

EUROBANK: Στην Ινδία βρίσκεται με την κυβερνητική αποστολή ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας. Μαθαίνουμε ότι η τράπεζα θα υπογράψει συμφωνία με το σύστημα πληρωμών National Payments Corporation of India (NPCI).

Πρόκειται για ένα κέντρο πληρωμών (σ.σ. τύπου ΔΙΑΣ) και η συμφωνία θα διευκολύνει τις πληρωμές (κυρίως στο επιχειρηματικό τομέα) μεταξύ των δύο χωρών.

Η τράπεζα παράλληλα ετοιμάζει και το Γραφείο Αντιπροσωπείας, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού.

 

ΤΧΣ: Με μπαράζ εισπράξεων έκλεισε το 2023 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έλαβε 93,7 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών της Eurobank Holdings, τον περασμένο Οκτώβριο. Ακολούθησε στις αρχές Νοεμβρίου η πώληση του 8,97% της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών σε UniCredit, με τίμημα 293,5 εκατ. ευρώ και ακολούθως η διάθεση του 22% του μετοχικού κεφαλαίου Εθνικής με -μεικτά- έσοδα 1,066 δισ. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο εισέπραξε αθροιστικά 8,5 εκατ. ευρώ από μερίσματα των PhoenixVega (4,9 εκατ. ευρώ), Sunrise Mezz (2,8 εκατ. ευρώ) και Galaxy Cosmos (0,8 εκατ. ευρώ) και 65 εκατ. ευρώ από τις υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα 17 εκατ. ευρώ εξ αυτών προήλθαν από την υπό εκκαθάριση Συνεταιριστική Δωδεκανήσου, η οποία έχει μακράν τα υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης στο «πορτοφόλι» της PQH.

 

ΚΥΠΡΟΥ: Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της τράπεζας το 2023, καθώς διαμορφώθηκαν στα 487,2 εκατ. ευρώ (1,09 ευρώ ανά μετοχή), με τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή να αυξάνονται στο τέλος της περυσινής χρονιάς στα 4,93 ευρώ.

Με βάση την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο χρηματιστήριο (κοντά στα 3,5 ευρώ) διαμορφώνεται δείκτης P/E λίγο υψηλότερα του 3, ενώ ο δείκτης τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία είναι μόλις στο 0,71. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει ξεκινήσει από πέρυσι να διανέμει μερίσματα στους μετόχους της.

ΥΓ: Από ασφαλιστικές εργασίες (διαθέτει τις θυγατρικές Eurolife στον κλάδο ζωής και Γενικές Ασφάλειες Κύπρου στις γενικές καλύψεις), το κυπριακό Συγκρότημα κατέγραψε το 2023 κέρδη ύψους 52,5 εκατ. ευρώ.

 

ΚΥΚΝΟΣ: Η υπεραιωνόβια ελληνική βιομηχανία λανσάρει δύο νέα προϊόντα στην κατηγορία των pasta sauces. Και θα πείτε, και με το δίκιο σας, σιγά το πράγμα. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία εταιρεία είναι που ενισχύει το αποτύπωμά της στην αγορά με νέα προϊόντα.

Όμως η στήλη θέλει να σταθεί στο «αποτύπωμα» της Κύκνος. Η εταιρεία που όλοι τη γνωρίζουμε κυρίως μέσω του τοματοπελτέ της, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικό άνοιγμα και σε άλλες κατηγορίες, που της έχει βγει.

Ακούμε πως τα έσοδα και τα μερίδιά της, κόντρα σε πολυεθνικούς εδραιωμένους κολοσσούς, τη δικαιώνουν.

 

ΚΛΜ: Το άνοιγμα με οριακές απώλειες δεν εμπόδισε τον τίτλο να κάνει… ντεμαράζ, κλείνοντας στο 1,74 ευρώ ή 11,5% υψηλότερα, με αξιοσημείωτες συναλλαγές, καθώς άλλαξαν χέρια 168 χιλιάδες τεμάχια, τα περισσότερα φέτος.

Ουσιαστικά ο τίτλος βρίσκεται μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό (1,75 ευρώ) που πέτυχε λίγο πριν κλείσει η περασμένη χρονιά.

 

ΔΑΑ: Νέα πτώση στη χθεσινή συνεδρίαση για την εισηγμένη που έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο, αλλά στη συνέχεια παραδόθηκε στις ορέξεις των πωλητών.

Στα 8,6 ευρώ το κλείσιμο (-1,25%), με τις συναλλαγές στα 6,9 εκατ. ευρώ. Πλέον, τα κέρδη για όσους πήραν τίτλους στη Δημόσια Προσφορά έχουν περιοριστεί κάτω του 5%.

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Νέο ιστορικό υψηλό για τον τίτλο της γαλακτοβιομηχανίας με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας ή τα 10,25 ευρώ (+3,54%).

Προ ημερών η στήλη είχε επισημάνει τις εντυπωσιακές εκτιμήσεις που διατύπωσε η διοίκηση της εταιρείας στο Roadshow που διοργάνωσε η Πειραιώς Securities στο Παρίσι, για τα οικονομικά μεγέθη του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v