Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 6 2024

Quest: H ACS, η GLS και το τίμημα - Ο «φορμαρισμένος» Παύλος (Γερουλάνος) - Εκκαθαρίσεις στην Πειραιώς

Quest: H ACS, η GLS και το τίμημα - Ο «φορμαρισμένος» Παύλος (Γερουλάνος) - Εκκαθαρίσεις στην Πειραιώς

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Σε θέματα που αφορούν την αγορά και την οικονομία εστιάζει το τελευταίο διάστημα ο δραστήριος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στον τραπεζικό τομέα.

Το ένα από αυτά τα θέματα είναι «λαϊκό» καθώς αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για «χωρίς χρέωση» διεκπεραίωση ηλεκτρονικών πληρωμών με το σύστημα IRIS, το οποίο όμως (όπως ήταν αναμενόμενο, εδώ που τα λέμε) δεν έχει χρέωση για μικρές πληρωμές μεταξύ ιδιωτών, όμως έχει χρεώσεις για τους εμπόρους και επαγγελματίες.

Γεγονός που είχε τεχνηέντως αποσιωπήσει η κυβέρνηση μιλώντας συνέχεια αορίστως για «μηδενικές χρεώσεις», όταν παρότρυνε εμπόρους και επαγγελματίες να συνδεθούν μαζί του. H κριτική του πάντως είναι ευρύτερη, καθώς υποστηρίζει ότι γενικώς «οι τράπεζες κάνουν ό,τι θέλουν την κυβέρνηση», με συνέπεια «να ξεζουμίζουν τους πελάτες τους» ανενόχλητες.

Το δεύτερο θέμα με το οποίο ασχολείται, είναι σημαντικό αλλά για πιο περιορισμένο κοινό και αφορά τα έργα που βάζει και μετά… βγάζει η κυβέρνηση στο περίφημο «Ελλάδα 2.0». Ο βουλευτής και οι άνθρωποί του έκαναν ολόκληρη έρευνα ώσπου να βρουν τα στοιχεία εξέλιξης και αλλαγών του project και τελικά τα βρήκαν με πολύ ψάξιμο, όπως δηλώνουν, μόνο στα… αγγλικά!

 

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΙΙ: Φαίνεται όμως πως η πίεση του βουλευτή της Α' Αθηνών φέρνει ήδη κάποια αποτελέσματα. Προ εβδομάδος, ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης «παρότρυνε» τις τράπεζες και τους παρόχους να μειώσουν τις προμήθειες στα POS, παρότρυνση, υποθέτουμε, που ισχύει και γενικότερα.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Euro2day.gr, τράπεζες και λοιποί εμπλεκόμενοι πρόκειται να ανταποκριθούν μειώνοντας τις προμήθειες για αγορές μικρής αξίας και περιθωρίου κέρδους, όπου η φακή των προμηθειών, τρώει το λάδι για τους εμπόρους.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ως εκ θαύματος, μετά την έρευνα Γερουλάνου, εμφανίστηκε η λίστα με τα έργα που έχουν τροποποιηθεί ή απενταχθεί από το «Ελλάδα 2,0» στα ελληνικά, δίνοντάς του «πάσα» να γράψει τα εξής:

«Τους πήρε 2,5 μήνες να κάνουν το ελάχιστο, το αυτονόητο, που ούτε αυτό θα έκαναν, αν δεν αποκαλύπταμε την απόλυτη αδιαφορία τους για διαφάνεια. Ίσως, τώρα, βρουν και τον χρόνο να ενημερώσουν τον Έλληνα πολίτη για την ταμπακιέρα: γιατί απεντάσσεται ή πώς τροποποιείται κάθε συγκεκριμένο έργο, ποιος είναι ο προγραμματισμός, τι πήγε λάθος σε κάθε περίπτωση και ποιος φταίει. Και επειδή ίσως, λέμε ίσως, μπορεί να θέλουν στην Κυβέρνηση να λησμονήσουν τη λίστα, την παραθέτουμε ξανά και θα επανέλθουμε, ως ΠΑΣΟΚ, λίαν συντόμως…».

Μπορεί να υπάρχουν από πολλούς παράπονα για τον περιορισμένο αντιπολιτευτικό οίστρο του ΠΑΣΟΚ (και τη στασιμότητα στα ποσοστά), ο Γερουλάνος όμως δείχνει… φορμαρισμένος.

 

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ανοιχτά αφήνουν κάποιοι στην κυβέρνηση όλα τα ενδεχόμενα, όσον αφορά το πολιτικό μέλλον της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου και συγκεκριμένα αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει στις «αρμόδιες αρχές» οι οποίες ελέγχουν την υπόθεση ενδεχόμενης παραβίασης των προσωπικών δεδομένων εκ μέρους της ευρωβουλευτή και κάνουν λόγο για «σαφείς τοποθετήσεις» και από την κυρία Ασημακοπούλου και από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Κορυφαίος υπουργός, πάντως, που είναι «μέσα στα πράγματα», όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την εξέλιξη του θέματος. Όπως τονίζει σε συνομιλητές του, η ευρωβουλευτής θα πρέπει να πείσει με στοιχεία για όσα υποστηρίζει, κάτι που δεν έχει κάνει με σαφήνεια μέχρι τώρα, διαφορετικά η κατάσταση γι’ αυτήν δεν φαντάζει ευοίωνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα καθορίσουν τις εξελίξεις…

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Με διαφορά ολίγων λεπτών έγινε γνωστό ότι ενεργοποιούνται οι εισαγγελείς για δύο υποθέσεις με έντονα πολιτικό χρώμα: την εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη στις ΗΠΑ και τα emails που έστειλε σε απόδημους η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η υπόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην επιφάνεια στις 23 Φεβρουαρίου, όταν και ο ίδιος απάντησε σε σχετικό δημοσίευμα. Εχουν μεσολαβήσει δηλαδή τρεις εβδομάδες κατά τις οποίες από την πλευρά της Δικαιοσύνης δεν υπήρξε παρέμβαση.

Η υπόθεση της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου προέκυψε μόλις την περασμένη Παρασκευή και ήδη από χθες έγινε γνωστό ότι αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Τελικά, η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι τυφλή αλλά δείχνει να ξέρει και από… ισορροπία.

 

ΜΕΤΡΟ: Το έργο θεωρητικώς είναι μονίμως σε εξέλιξη. Πέρα από τη Γραμμή 4 που κατασκευάζεται, αλλά και τον εν ενεργεία διαγωνισμό για την επέκταση της Γραμμής 3 προς Ίλιον (αναμένεται να μπει στη β’ φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών μέσα στη χρονιά), η Ελληνικό Μετρό διενεργεί διάφορες μελέτες για τις νέες επεκτάσεις.

Πέρα από το τεχνικό σκέλος ωστόσο, υπάρχει και το οικονομικό, το οποίο εξάλλου αποτέλεσε και το μεγάλο εμπόδιο ώστε να δημοπρατηθούν οι νέοι διαγωνισμοί. Γι' αυτό τον λόγο η Ελληνικό Μετρό ανέθεσε στην εταιρεία Planet AΕ την Προκαταρκτική Μελέτη διερεύνησης τρόπων χρηματοδότησης νέων γραμμών του μετρό της Αθήνας.

Σε αδρές γραμμές, οι επεκτάσεις προς Ίλιον, όσο και αυτές που μελετώνται (της γραμμής 1 προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, της γραμμής 2 προς τη Γλυφάδα, της γραμμής 4 προς το Μαρούσι) αλλά και πιθανές επεκτάσεις προς Πετρούπολη και ΠΥΡΚΑΛ (μελλοντική γραμμή 5), της γραμμής 2 προς Μενίδι αλλά και η επέκταση της γραμμής 1 προς Βαρυμπόμπη, αθροίζουν πολλά δισ. ευρώ, που κάπως θα πρέπει να βρεθούν…

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Σκούπα και φαράσι έχουν πάρει στην τράπεζα, δρομολογώντας ή ολοκληρώνοντας πωλήσεις ή και εκκαθαρίσεις θυγατρικών. Εντός του 2023 ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση/λύση πέντε θυγατρικών καθώς και η πώληση τεσσάρων (Πειραιώς Electronic Loan Documentation, Neoris, Sunshine Leases, Πειραιώς Direct Solutions).

Οι πωλήσεις σχετίζονται είτε με το πρόγραμμα εξυγίανσης ισολογισμού από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Sunshine) είτε με ανάθεση εργασιών σε τρίτους (πώληση της Direct Solutions στη Mellon Technologies με νέα σύμβαση παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου και της Πειραιώς Electronic Loan στην Optimal).

Τέλος, κατά τη διάρκεια του 2023 ξεκίνησε η εκκαθάριση τεσσάρων θυγατρικών και μιας συγγενούς επιχείρησης.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Άμεση ήταν η επίδραση της πώλησης της Entersoft (λόγω του υψηλού τιμήματος των 8 ευρώ ανά μετοχή) στο ταμπλό του ΧΑ, με αποτέλεσμα κατά τη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση, στους είκοσι τίτλους με την υψηλότερη απόδοση, οι επτά να σχετίζονται πλήρως ή έως ένα βαθμό με την πληροφορική: Quest Holdings, Q&R, Austriacard, CPI, Ίλυδα, Performance Technologies και Λογισμός.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές, συμφώνησαν πως η προσφορά των 8 ευρώ ανά μετοχή στην Entersoft αποτελεί ένα σαφές μήνυμα πως οι δείκτες αποτίμησης του κλάδου δεν μπορούν να συγκρίνονται, για παράδειγμα, με αυτούς μιας εμπορικής επιχείρησης. Ωστόσο επέμειναν για μια ακόμη φορά πως οι εταιρείες πληροφορικής δεν πρέπει να μπαίνουν όλες στο ίδιο τσουβάλι.

Κάθε μία από αυτές αποτελεί ξεχωριστή υπόθεση.

 

QUEST: Σχολιάζοντας τη φημολογία της αγοράς ότι αποτελεί θέμα χρόνου η οριστικοποίηση της πώλησης της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS στη γερμανική GLS, αξιόπιστοι παράγοντες του χώρου τονίζουν με νόημα:

«Συζητήσεις για την πώληση της ACS έχουν υπάρξει και κατά το παρελθόν. Υπάρχουν και αυτή την περίοδο και μάλιστα είναι πολύ σοβαρές. Το τίμημα που συζητείται θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά λογιστικά κέρδη στη μητρική της ACS, Quest Holdings».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ACS αποτιμάται στα βιβλία του εισηγμένου ομίλου γύρω στα 70 εκατ. ευρώ, οπότε το όποιο υπερβάλλον τίμημα θα οδηγήσει στην καταγραφή ισόποσου έκτακτου λογιστικού κέρδους.

Το σπουδαιότερο βέβαια είναι πως ένα ενδεχόμενο deal θα γεμίσει με μετρητά το ταμείο της μητρικής εταιρείας (η μετοχή χθες ανέβηκε 6,24% στα 6,13 ευρώ), ενώ από την άλλη πλευρά, η εισηγμένη θα σταματήσει να απολαμβάνει τα κέρδη από την αδάνειστη θυγατρική της.

Πάντως ορισμένοι επενδυτές του ΧΑ (πριν ακόμη οριστικοποιηθεί το deal…) έχουν αρχίσει να πλάθουν τα δικά τους σενάρια: Θα προχωρήσει η εισηγμένη σε γενναία επιστροφή κεφαλαίου όπως είχε πράξει κατά το παρελθόν, όταν είχε πουληθεί η Cardlink; Θα χρησιμοποιήσει ο όμιλος τα χρήματα αυτά για άλλες εξαγορές;

Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v