Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2008

MiFID, πλατφόρμες, κρίση και... αδιαφάνεια!

MiFID, πλατφόρμες, κρίση και... αδιαφάνεια!
«Έξω από τα δόντια» μίλησε χθες ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σπύρος Καπράλος δίνοντας την εικόνα των κινδύνων που απειλούν όχι μόνον τα έσοδα της ΕΧΑΕ, αλλά και τα συμφέροντα των επενδυτών που δεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στους… «μεγαλοκαρχαρίες» των αγορών.

Και είχε το θάρρος να πει με σταράτες κουβέντες αυτό που ψιθυρίζεται εδώ και πολύ καιρό σε… ιδιωτικές συνομιλίες για την όλη ιστορία με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τη MiFID.

«Η αίσθηση που επικρατεί στη FESE (σ.σ. στην Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων στην οποία είναι πλέον πρόεδρος) είναι ότι η δομή, οι κανόνες λειτουργίας και τα προϊόντα των οποίων η διαπραγμάτευση γίνεται εξωχρηματιστηριακά βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης και μεγέθυναν τις επιπτώσεις της.

Τα προϊόντα αυτά έχουν μειωμένη ρευστότητα και χαλαρότερους κανόνες διαφάνειας και πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού.

Εμείς θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των κινδύνων που απορρέουν από τους κανόνες λειτουργίας των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών
», κατέληξε.

Ωστόσο, η τάση υπέρ των over the counter συναλλαγών, για τις οποίες δύσκολα μπορούν να πάρουν «μυρουδιά» οι μικροί παίκτες, είτε είναι ιδιώτες είτε και επαγγελματίες (υπάρχουν πολλλές πλατφόρμες που θα γίνουν περισσότερες - και διάφοροι τρόποι εκτέλεσης εντολών που δύσκολα παρακολουθούνται ώστε να υπάρχει διαφάνεια ως προς τη διαμόρφωση των συνολικών όγκων και των μέσων τιμών ανά μετοχή) είναι σαφής:

«Ήδη», ανέφερε ο κ. Καπράλος, «οι μέχρι σήμερα ενδείξεις φέρνουν πλέον τη δραστηριότητα, παγκοσμίως, διαμοιρασμένη 50 - 50 μεταξύ των ηλεκτρονικώς παραγόμενων εντολών και των παραδοσιακών. Το Chi-x, η μεγαλύτερη σήμερα πανευρωπαϊκή εναλλακτική πλατφόρμα συναλλαγών στην Ευρώπη, έφτασε σε τζίρο τον Απρίλιο 2008 τα 40 δισ. ευρώ έναντι... 200 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Έτσι πραγματοποιεί καθημερινά
περισσότερο από 20% των συναλλαγών στα blue chips του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου».

Κι ακόμη δεν ξεκίνησε τη λειτουργία της η περιβόητη Turquoise που σίγουρα θα πάρει κι αυτή σημαντικό μερίδιο.

Υ.Γ.: Στη δική μας αγορά το ποσοστό των over the counter συναλλαγών παραμένει έως στιγμής περίπου στο 2,5% (εξαιρώντας κάποιες ιδιαίτερες συναλλαγές μεγάλου ύψους που έγιναν περιστασιακά), οι προβλέψεις όμως είναι ότι θα αυξηθεί συγκλίνοντας σταδιακά με τα ποσοστά του εξωτερικού.

Κι απ' ό,τι φαίνεται διεθνώς το «μίγμα» της κρίσης με τις νέες πλατφόρμες και τις μεθόδους trading που αυτές προάγουν (μέσω αλγορίθμων και άλλων αυτοματοποιημένων μοντέλων) θα είναι… εκρηκτικό!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v