Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 14 2013

H Millennium, η Πειραιώς και τα δάνεια της ΝΕΛ

H Millennium, η Πειραιώς και τα δάνεια της ΝΕΛ
Όπως επιβεβαίωσε η Πειραιώς, η τράπεζα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την BCP για την εξαγορά της Millennium.

Διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο καθώς διενεργείται due diligence για να καθοριστεί το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα βάλουν οι Πορτογάλοι για να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.

Ακούμε ότι οι Πορτογάλοι φέρονται διατεθειμένοι να πάρουν πάνω τους τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Millennium στη ΝΕΛ προκειμένου να μειωθεί το funding gap, αλλά και ο λογαριασμός των πρόσθετων προβλέψεων.

Και έχουν κάθε λόγο να είναι…. κιμπάρηδες στην περίπτωση της ΝΕΛ.

Θυμίζουμε ότι επίκειται η απόφαση του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης για το αν θα γίνει δεκτή η αίτηση υπαγωγής της ΝΕΛ στα άρθρα 106α και 106β του πτωχευτικού κώδικα. Δηλαδή, σε καθεστώς εξυγίανσης με διαγραφή μέρους ή του συνόλου των δανείων.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr η Millennium έπαιξε κομβικό ρόλο στην αίτηση, ως η μεγαλύτερη πιστώτρια τράπεζα της ΝΕΛ και μεγαλομέτοχός της, μια και έχει ενεχυριασμένες μετοχές της ναυτιλιακής, που αντιστοιχούν στο 96,9% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Αν η αίτηση γίνει αποδεκτή, η Millennium μπορεί είτε να διαγράψει το 80% των δανείων της προς τη ΝΕΛ και να περιμένει να εξοφληθεί το υπόλοιπο 20% σε βάθος 20ετίας, είτε να διαγράψει το σύνολο των χορηγηθέντων δανείων και να πάρει ως αντάλλαγμα πλοία της ναυτιλιακής.

Αν πάρει τα δάνεια της ΝΕΛ πάνω της η BCP, πριν πουλήσει τη Millennium στην Πειραιώς, θα έχει την option να αποκτήσει τα πλοία της ΝΕΛ. Και προφανώς θα το προτιμήσει. Αν πάλι η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή, θα προωθηθεί κεφαλαιοποίηση δανείων της ΝΕΛ όπως προκύπτει από τους όρους της γενικής συνέλευσης που συγκάλεσε η διοίκηση της ναυτιλιακής.

Όπως και να 'ναι, η Πειραιώς μάλλον αποκλείεται να… φορτωθεί τα δάνεια της ΝΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v